Fabrica de Pensule din Cluj, la 10 ani de existență: Expoziții, dezbateri și o stagiune internațională de spectacole

Fabrica de Pensule în 2019

Fabrica de Pensule din Cluj organizează în toamna acestui an un program complex pentru a marca 10 ani de existență. Organizația a fost fondată în 2009 și a devenit între timp unul dintre spațiile-reper pentru producția, expunerea și difuzarea proiectelor culturale și artistice independente din Cluj și din țară,

Programul va debuta în acest weekend, la Fabrica de Pensule, cu vernisajul expoziției Privirea colectivă: Mostre din ceva care ne privește pe toți în spațiul Pilot, respectiv cu cel al expoziției Blind Date #2 la galeria Lateral ArtSpace, și cu spectacolul Selfie Concert, un performance muzical interactiv cu artistul bulgar Ivo Dimchev. În 5 octombrie, Studioul de la parterul Fabricii va fi gazda dezbaterii /Pe-Trecere 10.0 – o serie de discuții cu invitați din sectorul cultural, experți și reprezentanți ai instituțiilor publice pe tema practicilor existente și posibile în domeniul artei independente.

Programul cuprinde o stagiune internațională de spectacole cu patru producții invitate din străinătate. Conceptul curatorial al stagiunii dorește să supună analizei problema tranziției într-un context mai larg, în selecția spectacolelor din program regăsindu-se lucrări de referință realizate de artiști tineri și de artiști deja recunoscuți internațional din țările vecine: Mirage, Hodworks (Ungaria), Addressless – vagabond role game al companiei STEREO AKT (Ungaria), this is where we draw the line, coregrafia Karin Pauer și Aldo Giannotti  (Austria), Magyar akác, regia Kristóf Kelemen și Bence György Pálinkás (Ungaria).

Stagiunea internațională de spectacole e completată de spectacole invitate din România: Pisica lui Schrödinger (co-producție unteatru & Proiect 2), Limite (regia Radu Apostol), 2 femei (co-producție: Centrul National al Dansului și Linotip – Centrul Independent Coregrafic).

Expoziția „The Museum Affair. Exerciții de grefare a spațiului muzeal clujean” va avea vernisajul în data de 17 octombrie 2019, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, începând cu ora 18:00.

Printre piesele de muzeu ale celor 4 muzee partenere (Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Zoologic UBB, Muzeul Botanic UBB) vizitatorii vor avea ocazia de a descoperi lucrări de artă contemporană aparținând artiștilor vizuali din comunitatea Fabricii de Pensule: Alina Andrei, Răzvan Anton, Maria Balea, Dragoș Bădița, Radu Cioca, Teodora Cioca,  Oana Fărcaș, Robert Fekete, Cristina Gagiu, Mihai Iepure-Gorski, Mihaela Hudrea, Lucian Indrei, Thea Lazăr, Duo van der Mixt, Mirela Moscu, Ciprian Mureșan, Musz, Flaviu Rogojan, Cristian Rusu și Șerban Savu. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 13 decembrie.

Expoziția „Noul val #1′” va aduce sub ochii publicului o serie de lucrări realizate de studenți ai Universității de Artă și Design din Cluj. Expoziția este curatoriată de tinerii artiști Alexandra Mereuți și Sebastian Danciu și va fi găzduită de spațiul Pilot al Fabricii de Pensule, începând cu data de 7 noiembrie 2019.

Programul de arte vizuale va fi completat de un nou tip de eveniment deschis comunității numit Pilot Café, dezbateri, mese rotunde și tururi ghidate ale expozițiilor.

De menționat sunt și întâlnirile #FMR, parte a unui proiect al Asociației Colectiv A. Seria de întâlniri ușoare de performativitate #FMR își propune să creeze un spațiu de întâlnire și experimentare pentru tinerii artiști  și amatorii de performance în care aceștia se pot exprima liber.

Fabrica de Pensule în 2009

Programul aniversar extinde activitățile și în afara spațiului Fabricii de Pensule, implicând multiple spații partenere; astfel, o parte dintre spectacole vor fi programate la Casa Tranzit sau la Sala Studio a Universității Sapientia, iar în afara spațiului RAP de la Fabrica de Pensule, atelierele pentru tineri profesioniști din domeniul artelor performative vor fi susținute la Facultatea de Teatru de Film al UBB și la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”.

Programul complet, alături de informații despre fiecare eveniment, poate fi consultat, aici: www.fabricadepensule.ro. Biletele pentru spectacole pot fi achiziționate online de pe platforma Eventbook. 

[stextbox id=’custom’]Fabrica de Pensule este constituită ca federație și este o organizație neguvernamentală și non-profit. Federația Fabrica de Pensule a fost fondată în 2009 ca organizație umbrelă a peste 50 de artiști, galeriști, manageri culturali care au pus bazele spațiului independent de artă contemporană Fabrica de Pensule, fiind un exemplu relevant de conversie a unei clădiri industriale într-un spațiu cultural independent. Federația reprezintă azi peste 20 de artiști contemporani, 5 spații expoziționale de artă vizuală contemporană, 5 organizații culturale, 2 spații dedicate artelor performative, o bibliotecă de artă și cultură contemporană și un nou spațiu de co-working cultural, FabHub. [/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu