Expoziţie cu peste 900 de cărţi poştale şi fotografii ale Clujului de odinioară

Foto: Dan Bodea

Colecţionarul Andrei Klein expune până pe 26 august la Muzeul Etnografic al Transilvaniei peste 900 de cărţi poştale şi fotografii cu oraşul de pe Someş. Vernisajul expoziţiei a avut loc în prezenţa câtorva zeci de iubitori ai Clujului, printre care dr. Robert Schwartz, preşedintele comunităţii evreieşti din Cluj şi Sebastian Moga, preşedintele asociaţiei „Vechiul Cluj”.

Andrei Klein este unul dintre cei mai importanţi colecţionari din Cluj, un colecţionar extrem de larg ca arie de preocupări şi, de asemenea, un colecţionar foarte sistematic şi documentat. Are o serie de calităţi pe care noi, cei care lucrăm în muzee, le apreciem foarte mult. De altfel, încă de la expoziţia din 2014 despre Ernest Klein, tatăl dumnealui, domnul Andrei Klein s-a transformat într-un coleg al nostru, adică a stat şi a făcut activitate de muzeograf în mod voluntar, o va face din nou cu ocazia acestei expoziţii şi cred că asta arată cât de mare este potenţialul de colaborare dintre Muzeul Etnografic şi această lume fascinantă a colecţionarilor.
Născut în lagărul de la Moghilev, care a fost un lagăr românesc din timpul celui de-al doilea război mondial, cu o poveste de familie extrem de interesantă, Andrei Klein a rămas un mare iubitor al Clujului şi un cetăţean devotat al acestei ţări. Cred că toate calităţile pe care le are îl recomandă pentru această calitate umană de constructor de punţi de apropiere între grupurile etnice din Cluj, între membrii comunităţii clujene şi între noi clujenii de ieri, de azi şi de mâine”, a spus Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei despre Andrei Klein-colecţionarul, dar mai ales Andrei Klein – iubitorul de Cluj, cum îi place să se numească.

În vârstă de 76 de ani, colecţionarul Andrei Klein, trecut deja prin experienţe marcante de viaţă, a fost emoţionat la vernisajul expoziţiei sale. A povestit despre anii de ucenicie ca fotograf şi cât de mult îi plăcea, în copilărie, să hoinărească pe străzile oraşului, pe care, din păcate nu l-a putut numi natal, ci doar oraş al părinţilor săi.

Am crescut în Cluj, am învăţat în Cluj, cât am învăţat, nu eram un elev prea bun, nu-mi plăcea să învăţ, lipseam foarte mult de la şcoală, iar uneori făceam anume să fiu scos din clasă. Vă povestesc asta, nu ca să mă laud, evident, ci ca să vă pot spune că în acest timp, cât nu eram la şcoală, hoinăream prin Cluj. Nu-mi amintesc cu exactitate numele şi numerele străzilor, dar prin anii ’50-’60 nu era stradă din Cluj pe care să nu fi umblat”, au fost cuvintele cu care Andrei Klein a emoţionat întreaga audienţă prezentă la vernisaj.

Toţi cei care doresc să facă o excursie în istoria oraşului în care s-au născut, pe care l-au cunoscut abia când au venit la facultate sau pe care îl văd acum pentru prima dată şi vor să-i ştie şi trecutul imagistic, pot vizita expoziţia de miercuri până duminică de la ora 10 la 18 în cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului, nr. 21). Cei mai norocoşi ar putea să-l găsească acolo chiar pe cel care şi-a pus colecţia de imagini la dispoziţia publicului, căci fotograful şi colecţionarul Andrei Klein va fi prezent la muzeu în mai multe zile.

2s 3s 4s 5s 6s 7s
<
>
Distribuie:

Postaţi un comentariu