Expoziția „Cluj / Kolozsvár / Klausenburg 700. Privilegiile orașului Cluj”, deschisă în ziua aniversară a orașului

În perioada 19 august-4 septembrie, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, cei interesați pot vizita o expoziție care prezintă documentele cu primele privilegii ale orașului regesc Cluj.

Timp de mai bine de trei săptămâni, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei găzduiește expoziția „Cluj / Kolozsvár / Klausenburg 700. Privilegiile orașului Cluj” ce marcheză împlinirea a 700 de ani de la data la care Clujul primea primul privilegiu orășenesc, statut consfinţit printr-o diplomă regală emisă la data de 19 august 1316 de către Carol Robert de Anjou, rege al Ungariei. Prin acest document se acordau clujenilor libertățile specifice unui „oraș regal”, iar turiștii vor putea astfel să descopere documente cu importanță istorică, dar și artefacte realizate în perioada medieval sau premodernă.
Expoziția marchează un eveniment foarte important din istoria orașului și anume acordarea privilegiului orășenesc, primit din partea regelui Ungariei, Carol Robert de Anjou, documentul consființiind de altfel caracterul regal al urbei clujene.
„Expoziția a fost organizată cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la data în care a fost emis documentul ce i-a conferit Clujului statutul de oraș regesc. De fapt, actul original din 1316 nu există, dar noi știm de existența sa dintr-un act ulterior emis în 1336. Astfel, orașul a primit mai multe privilegii, printre care dreptul de alegere al judelui, puteau alege parohul și mai târziu li s-a permis construirea de ziduri de apărare”, explică Melinda Mitu, organizatoarea expoziției.
Cei care vin în perioada 19 august-4 septembrie la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei pot vizita expoziția în cadrul căreia vedetele sunt, în primul rând, documente care atestă privilegiile primite de oraș, dar și diverse obiecte folosite și realizate în Cluj din perioada medievală și până în cea premodernă.
„Expoziția prezintă în special acte de privilegii acordate de regii Ungariei sau de alți demnitari din perioada medievală și pre-modernă. Documentele vin de la Arhiva Națională din Cluj, Muzeul contribuind cu bunuri culturale și documente care fac expoziția mai culturală și mai savantă. Pot fi văzute aici paloșul călăului din Cluj, donat orașului în secolul al XIX dar și un lacă cu chei, de la una din porțile orașului. Sunt de asemenea obiecte confecționate de breslele cositorilor”, explică Melinda Mitu, organizator al expoziției.
În cadrul expoziție este prezentat și un document semnat de însuși voievodul Mihai Viteazul, prin care acest acordă privilegii orașului Cluj.
„Sunt expuse gravuri, litografii și medalii care îl reprezintă pe Mihai Viteazu, care s-a numprat printre demintarii care au întărit privilegii clujului. Există und document semnat de acesta prin care el acordă privilegii orașului”, a mai spus organizatorul expoziției.

Documentul prin care voievodul Mihai Viteazul acordă privilegii orașului Cluj

Documentul prin care voievodul Mihai Viteazul acordă privilegii orașului Cluj

Vizitatorii au fost și ei impresionați de artefacte încă de la primii pași făcuți în cele patru încăperi în care expoziția este defășurată.
„Am venit abia acum și îmi place. Este o lecție frumoasă de istorie și merită văzută. Am descoeprit multe lucruri despre Cluj-Napoca și îmi place per-ansamblu”, spune Maria, una dintre vizitatoare.
„Mi-au plăcut toate exponatele. Docmunetele sunt foarte interesante. Paloșul și acel lacă mi-au atras atenția. Am venit pentru că voiam să văd actul care atestează orașul ca oraș liber”, spune o altă vizitatoare.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Serviciul Judeţean Cluj al Arhivelor Naţionale, Asociaţia Clujul Comoară (Kincses Kolozsvár Egyesület) şi Universitatea Sapientia şi în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga”, Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail, Parohia Unitariană nr.1 Cluj, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul Național Maghiar din Budapesta, Biblioteca Națională Széchenyi și Biblioteca Szabó Ervin din Budapesta. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 19 august – 04 septembrie 2016. Program de vizitare este de marţi, joi – duminică între orele 10.00-16.00 şi miercuri între orele 12.00-18.00.

Distribuie:

Postaţi un comentariu