Evenimente în memoria violonistului Ștefan Ruha, în cadrul Festivalului Internațional „Toamna Muzicală Clujeană”

Festivalul Internațional „Toamna Muzicală Clujeană” / Foto: Dan Bodea

Cea de-a 48-a ediție a Festivalului Internațional „Toamna Muzicală Clujeană”, cel mai longeviv festival de muzică clasică din România, va avea loc în perioada 3-24 octombrie, la Cluj-Napoca.

Pe parcursul a trei săptămâni, alături de invitați de renume veniți atât din România, cât și din străinătate, în locații apreciate de melomanii clujeni (Colegiul Academic, sala Studio a Academiei de Muzică „Gh. Dima”, sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Biserica Piaristă), însă și locații neconvenționale precum Fabrica de Pensule, Filarmonica de Stat „Transilvania”, clujenii vor fi întâmpinați de patru concerte simfonice și vocal-simfonice, un concert al Orchetrei de Cameră a Filarmonicii, un concert de jazz, cursuri de măiestrei gratuite, precum și recitaluri din secțiunile festivalului: Panoramic Componistic Contemporan și Serate Camerale.

In memoriam Ștefan Ruha

Festivalul debutează în acest an cu un Concert în memoriam Ștefan Ruha, vineri, 3 octombrie, de la ora 19:00, în sala Auditorium Maximum a colegiului Academic, susținut de orchestra Simfonică a Transilvaniei, alături de invitații din acest an: dirijorul german Stefan Geiger și violonista Cristina Anghelescu. Programul de deschidere a festivalului cuprinde Concertul pentru vioara în Re major semnat de Johannes Brahms și Simfonia a V-a în do diez minor de Gustav Mahler.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Alte două evenimente are vor comemora trecerea unui deceniu de la dispariția maestrului Ștefan Ruha sunt: concertul Orchestrei de Cameră a Filarmonicii de Stat „Transilvania” din data de 14 octombrie și recitalul susținut de cvartetul Transilvan, alături de pianistul Csiky Boldizar, pe 23 octombrie. Cu această ocazie, portretul reputatului violonist de talie internațională, laureat al Concursului Ceaikovski, realizat de binecunoscutul Valovits Laszlo, va fi expus în sala Auditorium Maximum, la toate concertele in memoriam, din cadrul festivalului.

Curs de măestrie ținut de sărbătoritul festivalului

Ediția din acest an marchează sărbătorirea compozitorului și dirijorului Cornel Țăranu, în vârstă de 80 de ani, prin două evenimene speciale: Concertul aniversar susținut de Ansamblul de muzică contemporană Ars Nova, alături de Corul Filarmonicii, cu participarea actorului Anton Tauf, duminică 5 octombrie și Portretul de grup ad honorem Magistri Cornel Țăranu – activitate organizată de Academia de Muzică „Gh. Dima”, duminică, 19 octombrie.

În cadrul festivalului, sărbătoritul, Cornel Țăranu, va susține un curs de măestrie pe linie de compoziție intitulat „Etape de creație proprie”, cu intrare liberă, pentru toți tinerii interesați să se afirme în domeniul muzical.

Pe scena Filarmonicii se vor afla, ca în fiecare an, toate cele trei ansambluri ale instituției: Orchestr Simfonică, Corul și Cvartetul Transilvan.

Mai multe detalii despre invitați, dar și programul complet al festivalului, găsiți AICI.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu