Eveniment caritabil „Concert de colinde românești”, la Auditorium Maximum

A treia ediție a evenimentului organizat în scop caritabil, „Concert de colinde românești”, va avea loc în data de 22 decembrie, de la ora 19.00, în sala Auditorium Maximum din Cluj, urmând ca fondurile adunate să fie donate Asociației „Christiana’’ Cluj, care acordă asistenţă socială, medicală şi educativă copiilor orfani sau proveniţi din familii dezorganizate.

Spectacolul reunește sub bagheta dirijorului Cornel Groza pe instrumentiștii Filarmonicii de Stat Transilvania și soliștii Operei Naționale Române Cluj-Napoca. Nume de referință pentru arta dirijatului coral din Romania, Cornel Groza este membru fondator al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania” și a fost, de asemenea, membru al corului de cameră Cappella Transylvanica. Din 1987 predă dirijat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, iar din 1986 este dirijorul permanent al Corului Filarmonicii clujene.

Din programul serii vor face parte 13 colinde vechi românești orchestrate de Cristian Antoniu Bence-Muk: „Moș Crăciun’’, „Aseară pe-nserate’’, „Maria se preumbla”, „O, ce veste minunată!’’, „Sus la naltul ceriuluiu”,  „În orașul Vifleem”,  „Noi în seara de Crăciun’’, „Astăzi S-a născut Hristos’’, „Colo sus pe vremea-ceea’’,  „Cerul și Pământul’’,  „Iată, vin colindători’’, „Doamne, a Tale cuvinte’’, „Minunea din Cana Galileea’’. Colindele vor fi interpretate de Diana Țugui (soprană), Tony Bardon (tenor), Cristian Hodrea (bariton), Corul Cappella Transylvanica, Orchestra Academică Transilvania – dirijor Cornel Groza și Corul de copii „Junior VIP” – dirijor Anca-Mona Mariaș.

Evenimentul organizat în scop caritabil la inițiativa lui Timotei Giurgi, a atras implicarea mai multe companii clujene. „De ce am ţinut şi ţin atât de mult la rostul unui Concert de colinde românești? Pentru că acesta nu este doar un spectacol, oricât de reuşit şi frumos ar fi el, ci este un moment de (re)trăire fericită şi intensă a bucuriei Crăciunului așa cum ni-l amintim toți din vremea copilăriei noastre. Crăciunul este una dintre cele mai dorite și mai așteptate sărbători din toate celelalte de peste an – şi nu numai de copii, ci și de adulți, indiferent de starea lor materială, de condiţia lor intelectuală sau de munca pe care o profesează. Este cea mai accesibilă sărbătoare creştină, cu înţelesul cel mai uşor de explicat pentru oricine. Este sărbătoarea bucuriei și bucuria se împarte întotdeauna cu cei din jur. Colaborarea cu profesioniștii Filarmonicii și Operei din Cluj a venit din dorința de a arăta că și colindele noastre pot îmbrăca o „haină“ frumoasă şi modernă. Măiestria artiștilor clujeni a transformat acest concert de colinde într-un adevărat regal și sperăm să se transforme și într-o tradiție a Clujului”, a transmis Timotei Giurgi, inițiatorul și finanțatorul proiectului.

Pentru compozitorul Cristian Bence-Muk, propunerea de a prelucra colinde folclorice românești a reprezentat o provocare și, totodată, o șansă unică. Orice compozitor își dorește să aibă ocazia de a lucra pentru și cu un ansamblu vocal-instrumental mare, iar pe de altă parte, acest tezaur național, care, de altfel, ne definește oriunde în lume, întruchipat de genul folcloric al colindei românești, merită cu prisosință să îmbrace această haină grandioasă a prelucrării culte vocal-simfonice și, astfel, să devină accesibil într-un context cultural internațional de vârf”, a spus muzicianul.

Biletele la eveniment se pot cumpăra de la Agenţia de bilete a Teatrului Naţional, de la standul Iulius Mall (lângă Centrul Info) și de la sediul AMM Design (Eugen Ionesco 28).

Distribuie:

Postaţi un comentariu