Evaluarea psihologică a politicienilor

Politicienii, asemenea tuturor oamenilor, au vulnerabilități psihologice. Stresul crescut poate face ca o vulnerabilitate să se transforme într-o tulburare. O tulburare psihică poate să influențeze deciziile unei persoane într-un mod negativ. Deciziile unui politician au un impact asupra unui număr mare de oameni.

Și atunci de ce polticienii nu sunt evaluați psihologic?

Sănătatea psihică ocupă printre ultimele locuri în ceea ce privește investițiile statului Român. Lipsa de atenție care i se acordă are pe de-o parte un efect foarte negativ asupra populației care nu are parte de un tratament și o informare adecvate, serviciile psihologice nefiind decontate în mod direct de CAS, deși sunt servicii de sănătate.
Pe de altă parte, lipsa evaluărilor psihologice la ocuparea unei funcții publice poate avea ca efect creșterea numărului de funcționari sau demnitari cu tulburări mentale nedepistate și netratate.

Este cunoscut faptul că foarte multe funcții importante, atât publice cât și private, sunt ocupate de oameni cu tulburare de personalitate antisocială.
Tulburarea de personalitate antisocială se caracterizează printr-un egoism extrem, neconformare față de normele sociale, iritabilitate, agresivitate, capacitate de manipulare, minciuni frecvente, lipsa remușcării și a scrupulelor.

Un demnitar cu tulburare de personalitate antisocială va lua mereu decizii în interes propriu ignorând binele public și manipulându-i pe cei din jurul său iar agresivitatea și lipsa scrupulelor îl va propulsa ierarhic.

Deși pare de simț comun, sesizarea unei tulburări de personalitate nu poate fi făcută decât de psihiatri sau psihologi clinicieni cu foarte multă experiență și utilizând instrumente valide care depistează minciuna, tendința de a face o imagine dezirabilă sau ascunderea unor probleme.

Deși în unele instituții ale statului cum este M.A.I. se fac evaluări psihologice, instrumentele învechite, personalul insuficient calificat și lipsa evaluării clinice fac ca unele tulburări, așa cum este cazul polițistului pedofil să nu fie depistate. Este foarte ușor să dai răspunsurile favorabile la acele teste.

Tulburarea de personalitate antisocială nu este singura care poate face probleme, există o multitudine de tulburări care pot să afecteze comportamentul unei persoane.
Totuși e nevoie de a fi foarte atenți la tendința de stigmatizare față de oamenii care suferă de tulburări psihologice. O tulburare psihologică este ca orice altă boală și poate afecta pe oricine. Prezența ei nu indică faptul că o persoană nu este aptă sau capabilă ci doar că sunt anumite elemente care pot împiedica pe cineva să exercite o funcție, elemente care pot fi înlăturate cu tratament corespunzător, ca atunci când îți rupi piciorul și nu poți să mai mergi la servici. O persoana poate să fie foarte capabilă în general să dețină o funcție dar tulburarea poate să o afecteze într-un anumit moment.

Curentul internațional

În prezent există dezbateri la nivel mondial despre necesitatea evaluării psihologice a politicienilor. În Statele Unite de exemplu, starea de sănătate mentală a președintelui Donald Trump a fost intens discutată de profesioniști.

În România, în prezent, Colegiul Psihologilor trece printr-un proces de restructurare după o perioadă în care a fost condus discreționar de câteva persoane care au fost înlocuite după noi alegeri.

În trecut nu au existat discuții despre testarea psihologică a politicienilor dar cred că acum este nevoie de o dezbatere serioasă despre cum pot fi utilizate serviciile psihologice în beneficiul societății. La aceste dezbateri ar fi nevoie să participe și politicieni pentru a vedea avantajele care ar putea decurge din utilizarea acestor servicii.
Evaluarea psihologică nu este un obstacol care să impiedice carierele politice ale unor oameni, scopul evaluării este până la urmă de a identifica anumite tulburări pentru a le trata. După tratarea lor corespunzătoare, un politician își poate relua funcția. Dacă politicienii ar fi interesați să știe dacă au o boală fizică, poate ar fi interesați să afle dacă nu au și o tulburare psihică.

Așadar, evaluarea psihologică a politicienilor și funcționarilor ar fi un semn de normalitate, un pas către înlăturarea prejudecăților ce înconjoară sănătatea psihică dar și un pas pentru tratamentul corespunzător al tulburărilor psihologice.

 Marius Pentilie,
psiholog clinician si psihoterapeut cognitiv-comportamental specialist, fondator al Centrului de psihologie Mental Training din Cluj-Napoca.

Distribuie:

Postaţi un comentariu