Europarlamentarul Daniel Buda îi solicită premierului Grindeanu un raport cu privire la situația autorizării autorităților de mangement pentru fondurile UE

Europarlamentarul Daniel Buda, a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Cluj în prezența liderilor PNL, că îi solicită premierului Sorin Grindeanu „o foaie de parcurs clară în ceea ce ce priveşte autorizarea autorităţilor de management prin intermediul cărora să vină bani europeni în România”, el explicând faptul că măsurile anunțate de Ministerul Dezvoltării Regionale ar putea avea ca urmare o procedură de infrigement aplicată României.

 „Îi solicit public domnului prin ministru Grindeanu să vină cu o foaie de parcurs clară în ceea ce ce priveşte autorizarea autorităţilor de management prin intermediul cărora să vină bani europeni în România. (…) România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană legat de ceea ce însemană înfiinţarea acestor autorităţi de management. Ori fără aceste autorităţi banii europeni nu au cum să fie decontaţi în România şi am fost apostrofaţi public, în plenul Parlamentului, inclusiv de către doamna comisar Corina Creţu, care ne-a spus foarte clar că este mai mult decât îngrijorată de cee ace însemană absorbţia fondurilor europene în România. Este inadmisbil să existe bani europeni pe diverse paliere, cu diverse programe, care din cauza incapacităţii administrative ale actualului Guvern să nu devină apropiabil României şi cetăţenilor. Şi de aceea îl somez public pe Sorin Grindeanu să vină cu o foaie de parcurs clară înăuntrul cărui interval de timp va veni cu aceste autorităţi de management gata finalizate. De ce vă spun acest lucru, pentru că la Bruxelles, am avut o discuţie cu reprezentaţii acestor autorităţi care se preconizează să fie înfiinţate şi din nefericire nu ne-au oferit un orizont foarte clar înăuntrul căruia ele vor fi înfiinţate. Deci erau reprezentanţi din partea ministrului de resort şi am întrebat  cu subiect şi predicat: când estimaţi că aceste autorităţi vor fi funcţionale. Şi mi-au spus: nu ştim. Pentru că se pare că nu există o preocupare majoră în această direcţie”, a spus Buda.

Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat în data de 21 februarie, într-o întrevedere cu Kazatsay Zoltan, adjunctul directorului general pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Comisia Europeană, că guvernul şi-a propus finalizarea procedurilor de acreditare a autorităţilor de management pentru fondurile europene până pe 1 iulie astfel încât nivelul sumelor de rambursat de către CE să ajungă la 5,2 miliarde de euro la finele anului 2017.

De asemenea, Daniel Buda reclamă faptul că măsurile anunțate de Minsiterul Dezvoltării Regionale ar putea aduce cu sine măsura de infrigement asupra României.

„Câtă vrme ministrul Shaideh vine şi spune că va da 30 de milioane sau de miliarde de lei autorităţilor publice, angajând practic, punând ţara în situaţia de a face credite de angajament, eu vă spun foarte clar că vom intra într-o procedură de infrigement la nivel european pentru că vom depăşi ţinta de deficit asumată de 3 la sută. Deci pe de o parte facem invstiţii sau facem măriri de salarii, sunt foarte bine venite şi tocmai doamna preşedinte vă spunea că la nivel de primari trebuie să se corecteze această chestiune pentru că este inadmisibil, dar pe de altă pare este inadmisibil ca tu să ai posibilitatea să vii cu bani europeni şi să nu faci aceste investiţii. Vreau să vă spun că există state care au peste 85 la sută din investiţiile publice care se fac pe bani europeni”, a declarat Daniel Buda.

1 Comentariu

  1. Murphy spune:

    Actualul ciclu bugetar a demarat în 2014, deci de atunci trebuia să avem autoritățile de management, nu de acum.

Postaţi un comentariu