Marș de protest anti-RMGC lung de opt kilometri la Cluj

A patra duminică de proteste la Cluj-Napoca a fost marcată de un marș pe ruta Centru-Mănăștur-Centru/ Foto: Dan Bodea

SINTEZĂ: Peste 2.000 de persoane au participat la un marș de protest, duminică, la Cluj-Napoca, îndreptat împotriva proiectului minier de la Roșia Montană. Marșul, întins pe aproape opt kilometri, a durat trei ore și s-a desfășurat pe ruta din harta de mai jos.


Vedeti Harta mars anti-RMGC mai mare

De asemenea, la București a fost realizat un protest similar, la care au participat în jur de 10.000 de persoane, potrivit agenției Mediafax. Și în alte orașe din țară au avut loc proteste, de exemplu la Satu Mare, unde 100 de persoane au demonstrat. Detalii, aici.

În replică, la Roșia Montană, 33 de mineri au intrat, duminică, în jurul orei 18.30, într-o galerie de mină, solicitând aprobarea proiectului minier din zonă. Ei au ieşit din subteran după mai mult de două ore şi au continuat protestele la gura minei, alături de alte câteva sute de persoane. Mai jos, o filmare de la acțiunile anterioare ale minerilor, pusă la dispoziție de Sindicatul „Viitorul Mineritului”.

Tot duminică, cele patru biserici istorice maghiare din Transilvania au dat publicității o declarație comună prin care se opun proiectului minier. Detalii despre acesta, la sfârșitul acestui text.


UPDATE 21.00: Un nucleu dur de manifestanti a initiat un protest de tip sit-down in Piata Lucian Blaga. Sunt in jur de 200 de persoane, din care cam jumatate stau jos, in mjlocul intersectiei, care este blocata. Nu este clar cand protestul va lua sfarsit. Cititi aici de ce protestatarii nu pot fi amendati pentru tulburarea circulatiei.


UPDATE 20.45: Manifestatia s-a oprit in Piata Lucian Blaga. O parte dintre protestatari continua sa scandeze impotriva proiectului RMGC si a Guvernului, dar multi pleaca in grupuri spre case. In Piata Unirii atmosfera contrasteaza flagrant cu cea din Piata Lucian Blaga: e in plina desfasurare un concert de muzica populara.


UPDATE 20.30: Transilvania Reporter a numarat 12 minute necesare trecerii intregii coloane de manifestanti prin fata Primariei, spre Piata Lucian Blaga. Coloana ocupa ambele benzi de deplasarea dinspre Manastur.


UPDATE 20.20: Coloana de protestatari a trecut pe langa stadion si a ajuns din nou pe Calea Motilor, in drum spre Centru. O parte din protestatari au plecat spre casa. Traficul este din nou blocat spre/inspre Manastur.

 

Post by Transilvania Reporter.


UPDATE 19.50: Coloana de protestatari se indreapta spre zona Parcului Central si apoi se va intoarce, probabil in centru. Mai jos, o noua serie de fotografii realizate de Dan Bodea.

[nggallery id=154]


UPDATE 19.20: Protestatarii s-au strans intr-un numar impresionant:

 

UPDATE 19.05: Partea dinspre strada Campului a cartierului Manastur a fost “ocupata”:

 

UPDATE 18.45: Calea Manastur e aproape complet blocata:

 

UPDATE 18.25: Pentru mai multa rapiditate vom incorpora in acest text postarile de pe pagina noastra de Facebook:

 

UPDATE 18.15: Coloana de manifestanti se indreapta spre Primarie, sunt cateva mii de protestatari, insirati de-a lungul intregii strazi a Memorandumului si pe latura nordica a Pietei Unirii. Traficul auto este complet blocat in aceasta zona.


UPDATE 18.00: Protestul din piata s-a incheiat. Manifestantii au inceput sa paraseasca piata, indreptandu-se spre intersectia de la Melody, exact cand clopotele bisericii Sf. Mihail bateau de vecernie.


UPDATE 17.50: In Piata Unirii s-au strans peste 500 de protestatari. Din nou, printre ei se afla Oana Boc, sotia primarului de Cluj-Napoca. Participantii la manifestatie au scandat impotriva presei si a partidelor politice. In tot acest timp, pe scena, un instrumentist isi acordeaza din cand in cand chitara electrica, acoperind sonor jumatate din piata.

Mai jos gasiti o galerie foto de la protest, realizata de fotograful Transilvania Reporter, Dan Bodea.

[nggallery id=152]

UPDATE 17.30. Demonstratia a prins vigoare. Peste 100 de persoane sunt in Piata Unirii pentru a manifesta impotriva proiectului minier. “Uniti salvam Rosia Montana” este leit-motivul scandarilor, isonul fiind tinut cu o toba al carei bubuit acopera periodic piata. In schimb, vocile liderilor care vorbesc la microfon nu se aud la mai mult de 20 de metri de statuie. Discursurile sunt intrerupte de momente de huiduieli, acompaniate de fluieraturi, zdranganeli si bubuitul tobei.


UPDATE 17.10: Protestul anti-RMGC din centrul Clujului a inceput in urma cu putine momente. Un grup de circa 20-30 de persoane s-a strans in fata statuiei lui Matia Corvin din Piata Unirii. Unii dintre ei poarta steaguri albe cu mesajul “Salvati Rosia Montana”. Protestul de azi este unul mai deosebit, prin prisma faptul ca in piata sunt dispuse cateva zeci de tarabe ale participantilor la Transilvania Fest. De asemenea, pe scena instalata cu aceasta ocazie se fac probe de sunet.


Bisericile istorice maghiare din Transilvania se pronunță împotriva proiectului minier al companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) și împotriva inițiativei legislative prin care s-ar da undă verde proiectului, se arată într-o declarația comună a celor patru biserici, remisă duminică presei .„În urmă cu 10 ani, Bisericile s-au pronunțat împotriva acestui proiect minier printr-o declarație comună și acea declarație rămâne valabilă și astăzi. Mediul natural a fost creat de Dumnezeu, patrimoniul construit și cel cultural a fost clădit de oamenii care au trăit sau trăiesc pe aceste meleaguri pentru ca urmașii lor să se poată bucura de această moștenire. Avem obligația să apărăm aceste valori împotriva distrugerilor și riscurilor care ar avea urmări grave timp de secole. Bisericile, cimitirele și celelalte obiecte din patrimoniul nostru cultural aflate în zonă reprezintă moștenirea noastră și sunt în proprietatea Bisericilor. Nu dorim să renunțăm la aceste proprietăți și nu putem accepta strămutarea lor forțată și distrugerea zonelor învecinate”, se arată în declarație.

În continuare, reprezentanții celor patru biserici se declară „consternați” de faptul că Guvernul României a aprobat și a înaintat Parlamentului un proiect de lege care ar înlesni aprobările și începerea proiectului minier de la Roșia Montană. „Protestăm împotriva distrugerii naturii, împotriva negării dreptului la proprietate, împotriva distrugerii valorilor culturale care ar urma unei eventuale aprobări ale acestei propuneri legislative. Solicităm guvernului retragerea acestui proiect de lege! În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, cerem Parlamentului să voteze împotriva acestei propuneri legislative!”, se mai arată în declarație.

Documentul menționează și că semnatarii sunt conștienți că retragerea proiectului va afecta situația socială și așa precară a localnicilor. În consecință, semnatarii cer guvernului României „să ia măsuri directe pentru a oferi oamenilor posibilități de muncă și să soluționeze problemele sociale existente”.

Șapte episcopi semnatari

Documentul este semnat de arhiepiscopul Jakubinyi György al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, episcopul Kató Béla, al Eparhiei Reformate din Ardeal, episcopul Bálint Benczédi Ferenc al Bisericii Unitariene, episcopul Csűry István al Eparhiei Reformate de Piatra Craiului, episcopul Schönberger Jenő al Episcopiei Romano-Catolice de Satu Mare, episcopul Böcskei László al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea și  episcopul Adorjáni Dezső Zoltán al Bisericii Evanghelice Lutherane din România.

Protestatarii cer parlamentarilor să salveze Roşia Montană

Militanții anti-RMGC cer în stradă stoparea proiectului minier

Și BOR este împotrivă. Cu nuanțe

Recent, și Biserica Ortodoxă Română (BOR) și-a reiterat poziția anti-RMGC. „Se împlinesc zece ani de când Sfântul Sinod şi-a exprimat public punctul de vedere împotriva proiectului Roşia Montană. Creaţia, mediul sunt dar de la Dumnezeu care trebuie prezervat. Sunt aceste probleme de patrimoniu, care în viziunea celor care au iniţiat proiectul, ar trebui să dispară. Nu mai vorbesc de frumuseţea divină a acestui loc. Punctul de vedere al Sfântului Sinod s-a bazat pe poziţia Academiei Române. Şi în acest moment, poziţia Bisericii este neschimbată din acest punct de vedere”, a declarat purtătorul de cuvânt al BOR, preotul Constantin Stoica, pentru Realitatea TV.

Mitropolitul ortodox de Cluj, ÎPS Andrei Andreicuț, un om care cunoaște bine zona Apusenilor, el fiind arhiepiscop de Alba Iulia, până la preluarea scaunului mitropolitan de la Cluj, a nuanțat situația Bisericii Ortodoxe. „Clericii din Roşia şi împrejurimi cam sunt pentru proiect. Nu neapărat pentru distrugerea naturii, ci gândindu-se la credincioşii care militează pentru locuri de muncă. Dacă în Roşia se gândeşte aşa, la 10 km mai departe, nu mai e aşa”, a rezumat Andreicuţ situaţia, citat de realitatea.net.

Protestatarii ies în stradă, minerii se blochează în subteran

Pe fondul dezbaterii naționale legate de oportunitatea proiectului minier, cele două tabere își continuă lupta pentru captarea interesului opiniei publice. Duminică sunt așteptate proteste în stradă față de proiectul minier, la București și Cluj-Napoca, dar și minerii de la Roșia Montană au anunțat că se vor bloca, din nou, în subteran, timp de două ore, duminică de la ora 17.00, ora programată și pentru startul protestelor de la București și Cluj.

Potrivit unui recent sondaj de opinie realizat de Sociopol, operat pe un esantion relevant pe plan național, aproape 70 la suta dintre respondenti s-au declarat favorabili proiectului minier. Totuși, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în ultimele săptămâni în principalele orașe ale țării pentru a protesta față de acest proiect.

Distribuie:

Postaţi un comentariu