Update. Studenții sunt hotărâți. „Vom campa în Hașdeu, vom ieși în stradă! Suntem dispuși să facem orice dacă nu se rezolvă problema căminelor pe perioada verii!”

Foto: Dan Bodea

UPDATE. La solicitarea Transilvania Reporter,  Direcţia Comunicare şi PR UBB a transmis poziția Universității „Babeș-Bolyai” vizavi de situația căminelor pe perioada verii. Astfel se confirmă faptul că toate căminele vor fi închise și că se caută soluții pentru cazarea studenților.

„Conducerea Universităţii Babeş-Bolyai, împreună cu Consiliul Studenţilor din UBB (CSUBB), reprezentanţii legali aleşi ai studenţilor din UBB, caută împreună soluţii pentru a asigura cazarea studenţilor doctoranzi, a celor care îşi desfăşoară stagiile de practică obligatorie, a celor care sunt membri în echipe de cercetare sau de organizare a unor manifestări naţionale şi internaţionale, dar şi a celor care sunt implicaţi în programe de internship.

Chiar dacă în ultimii ani conducerea UBB a aprobat şi a permis cazarea unui număr considerabil de studenţi, pe perioada vacanţei de vară, în acest an au fost prevăzute o serie de lucrări complexe de reparaţii, curăţenie generală, deratizări, dezinsecţii etc., care impun închiderea tuturor căminelor aflate în administrarea UBB. Conform regulamentului de funcţionare şi organizare al căminelor studenţeşti, pe perioada vacanţei de vară, Direcţia Generală Administrativă este nevoită să asigure o perioadă de minim două săptămâni pentru reparaţii şi curăţenie generală pentru fiecare cămin.

Totuşi, în condiţiile în care UBB şi-a asumat anumite angajamente faţă de diverse instituţii publice sau private, de a asigura spaţii de cazare, pentru diferite evenimente culturale sau ştiinţifice, acţiuni ocazionale, organizate pe plan naţional, DGA poate aproba, ca unele cămine să funcţioneze în sistem unităţi de cazare, pe o perioada scurtă, de câteva zile, fără a fi afectate lucrările menționate anterior.

Asigurarea unor condiţii şi spaţii de cazare la standarde cât mai înalte reprezintă una dintre priorităţile conducerii UBB şi a reprezentanţilor legitimi ai studenţilor din universitate, astfel încât, în perioada următoare, vor mai avea loc întâlniri între CSUBB și prorectorul de resort”, se arată în comunicatul transmis.

Textul inițial 

Căminele Universității „Babeș-Bolyai” se vor închide pe perioada verii. Deși și în alți ani s-au realizat diferite lucrări de modernizare, anul acesta niciun cămin din Campusul Universitar Hașdeu nu va rămâne deschis pe perioada vacanței de vară, deși, anual în jur de 800- 1.000 de studenți obișnuiau să se cazeze aici, din diferite motive, în unii ani plătind chiar dublul taxei din timpul anului. Se pare că acum, studenții care și-au făcut planuri să rămână în Cluj pentru a munci, trebuie să se reorienteze sau să își găsească o chirie pe timpul verii.

Nemulțumiri

Tinerii sunt extrem de nemulțumiți că nu au fost anunțați din timp de această situație, că nu au aflat acest lucru la facultate, ci din alte surse, dar și din cauză că în această vară Campusul universitar Hașdeu va găzdui 1.000 de oaspeți ai Festivalului Untold, pentru care, spun ei, s-ar fi găsit loc, chiar și printre reparații. O altă nemulțumire este legată de faptul că lucrările efectuate în cazul unor cămine nu necesită închiderea căminului respectiv, acestea putând fi efectuate foarte ușor și dacă imobilul respectiv este locuit. Reprezentanții OSUBB susțin că vor face tot ce le stă în putință pentru ca această situație să se rezolve. „Noi am publicat poziția noastră referitoare la situația căminelor. Nu suntem de acord că se închid toate, sunt indignați de acest lucru. Nu am primit până în momentul de față niciun răspuns din partea universității. Am apelat în schimb la alte universități clujene, care să ne ajute să ne cazăm studenții. Sunem în negocieri cu acestea. Deocamdată nu avem niciun rezultat. De obicei rămâneau deschise căminele 14 și 16 pe perioada verii. Acum niciunul. Avem nevoie de 2, 3 cămine pe vară. Dacă e să fim sinceri, în cazul unor cămine, lucrările pot fi făcute și în prezența studenților. În Căminul Economica, de exemplu, se fac reparații și iginenizări ale spațiilor comune. Dacă această problemă nu se va rezolva, vom campa în Campusul Hașdeu, vom ieși în stradă. Suntem dispuși să facem orice dacă nu se rezolvă problema căminelor pe perioada verii!”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Oana Onicaș, președintele OSUBB.

„Studenții nu sunt considerați parteneri de dialog”

[stextbox id=”custom”]

„Referitor la situația căminelor studențești pe perioada verii, Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB), se declară indignată de birocratizarea întortochiată a universității care a condus la închiderea tuturor căminelor UBB pe perioada verii. În acest sens, OSUBB consideră licitația proiectelor ca fiind una netransparentă, la fel ca modul de adoptare a deciziei de a închide toate căminele și solicită revocarea contractului de prestări servicii pentru unul din căminele universității pentru a putea fi cazați studenții pe perioada vacanței de vară.

În primul rând, considerăm de neconceput că o decizie de angajare a resurselor financiare, atribuție a Consiliului de Administrație,  a rămas în interioriul acestei structuri, fără a fi comunicată ulterior comunității academice imediat după, cu atât mai mult cu cât studenții au un reprezentant în aceasta. O astfel de decizie a fost adoptată  fără o consultare în prealabil a studenților și fără opoziție din partea studenților reprezentanți din această structură. Acest fapt  demonstrează  lipsa de transparență a structurilor decizionale de la nivelul Universității Babeș-Bolyai și o detașare a studentilor reprezentanți de  studenții reprezentați.

În al doilea rând,  informațiile privind angajarea resurselor financiare sunt informații cu caracter public, Universitatea Babeș-Bolyai având obligația de a posta nu doar invitația la licitație, atunci când aceasta are loc, ci și câștigătorul licitației și contractele de prestări servicii, ulterior semnării lor. Niciunul din aceste documente nu se află pe site-ul universității, fapt ce din nou afectează transparența decizională în cadrul universității și blochează accesul liber la informații cu caracter public. Menționăm că atitudinea universității demonstrează din nou faptul că studenții nu sunt considerați un partener real de dialog, neconsultându-i sub nicio formă cu privire la calendarul desfășurării lucrărilor, neglijând în acest fel și studenții cu cazuri sociale sau studenții cu cazuri speciale (familii de studenți, studenți ce provin din centre de plasament etc.), ce nu pot părăsi localitatea pe perioada vacanței din varii motive. În acest sens, solicităm public Universității Babeș-Bolyai revocarea contractului semnat pentru unul din cămine, în vederea cazării studenților pe timp de vară.

Totodată, vă informăm că OSUBB a înaintat solicitări către universitățile ce dispun de spații de cazare, în vederea posibilității ocupării locurilor disponibile și de către studenții UBB, la aceleași tarife aplicate studenților din aceste universități și vom face tot ce ne stă în putință pentru ca drepturile studenților să fie respectate”, spun reprezentanții OSUBB.

[/stextbox]

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Consiliul Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai a prezentat, de asemenea, pe propriul site lămuriri cu privire la lucrările care vor fi efectuate pe perioada verii în Căminul I, II, III, IV, V, VI, VI, XIV, XVI, XVII, A1, A2, A3, A4, Economica I și Economica II. Puteți vedea aici ce tip de lucrări se vor efectua și aici, graficul lucrărilor.

„Am prezentat pe site-ul nostru situația căminelor pentru această vară. După cum observați, motivul închiderii nu are de a face cu Festivalul Untold, ci este datorat lucrărilor de reparații care vor fi efectuate în toate căminele universității.  În urma unui parteneriat cu organizatorii festivalului, parteneriat care s-a semnat înainte de decizia de renovare a căminelor, universitatea va pune la dispoziția participanților la Untold un număr de locuri (nu toate căminele). Fiind vorba de numai trei zile,  zile care se suprapun cu weekend-ul, lucrările vor fi sistate în cazul căminelor aflate în reparații în acea perioadă, urmând să se reia după plecarea studenților.

Poziția Consiliului Studenților este una favorabilă vizavi de lucrările de reparații. Bineînțeles că ne dorim condiții de viață cât mai bune pentru studenții pe care îi reprezentăm. În același timp, însă, suntem îngrijorați pentru studenții care ar dori să rămână în Cluj pe durata vacanței de vară și căminele erau singura lor posibilitate. În acest sens, ne dorim să aflăm numărul de studenți care se află în această situație pentru a putea discuta cu conducerea universității noastre despre posibilele soluții pentru aceștia”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Cristina Filip, prefectul studenților.

Reprezentanții Consorțiului Studenților din Universitatea „Babeș-Bolyai” îi roagă pe studenți să completeze un formular, Evaluarea nevoii locurilor în cămine pe durata verii, pentru a vedea câți studenții doresc să rămână în cămin pe perioada verii și din ce motiv.

„Când vreodată UBB a ascultat vocea studenților?”

Deși declară că au completat formularul respectiv, unii studenți nu au încredere în reprezentanții lor, considerând că e greu să găsești soluții în ceasul al 12-lea și că acestea așa zise soluții sunt făcute de ochii lumii.

„Am stat în cămin pe perioada facultății, nu mai stau de un an și din ce se arată, nu vor sta nici alții. Contractul UBB și Share a fost semnat, iar CSUBB a demonstrat prin formularul lor la partea „De ce vrei să stai în cămin” faptul că studenții simplii de la nivel Iicența nu au niciun motiv serios să stea peste vară acolo. Și nu, nu cred că se caută soluții. Este un lucru bătut în cuie faptul că vor sta invitații de la Untold – se vede prin atitudinea nepăsătoare a instituțiilor. Când vreodată UBB a ascultat vocea studenților?”, este de părere o studentă.

„Doresc să ramân în cămin pe vară. Este al treilea an în care rămân, practic de trei ani aproximativ locuiesc în cămin. Nu am unde să merg, provin din casa de copii, dar nu mai aparțin de ei. Mama a murit acum 16 ani, iar tata ne-a părăsit. Nici bunici nu am, au murit toți. Suntem doar noi, patru frați, care pe unde ne-a dus viața. Nu știu unde să mă duc dacă mă dau afară… Sper din suflet ca inițiativa lor de ne ajuta să fie reală. Primul an pe vară am stat în căminul 6, iar vara trecută în căminul 14. Sunt anul trei la Sociologie și Asistentă Socială, vreau să dau la master”, spune Andreea.

„La facultate nu ni s-a spus nimic. Parcă s-a ascuns acest lucru. Eu chiar nu știu ce voi face. Lucrez, vreau să rămân aici. Mă bazam pe locul în cămin. Nu e prima dată când rămân. Dacă știam din timp, poate îmi căutam o chirie. Acum am sesiune, examene, job, când să mă mai gândesc și unde să mă mut? Incredibil cum UBB-ul a ajuns a mila altor universități pentru a-și caza studenții. E jenant!”, a spus o altă studentă.

„Doresc să rămân pe timpul verii în cămin. Sunt de patru ani în Cluj și am rămas în cămine pe vară pentru că aveam intership sau munceam. Este primul an în care aud să fie închis căminul, sper că e doar un zvon și că se vor lua măsuri. Având în vedere că este Capitala Tineretul ar trebui să fie mai solidari cu studenții”, crede o altă studentă.

Reprezentații Universității Babeș-Balyai nu au putut fi contactați.

Distribuie:

Postaţi un comentariu