Soarta Muzeului Farmaciei, în continuare incertă. Emil Boc: „Nu am cumpărat. Continuăm negocierile cu proprietarii”

Foto: Dan Bodea

În ciuda faptului că premierul Dacian Cioloș și vicepremierul Vasile Dîncu au declarat, vineri, că Primarul Clujului le-a dat asigurări că muncipalitatea a găsit banii pentru a cumpăra imobilul în care funcționează Muzeul de Istorie a Farmaciei, situația este departe de a fi clară. Primarul Emil Boc a declarat, marți, pentru Transilvania Reporter că imobilul nu a fost cumpărat și că, în principiu, situația este aceeași de acum o săptămână: Primăria are bani doar pentru a cumpăra parterul clădirii în care funcționează Muzeul, proprietarul nu vrea să vândă decât întregul imobil, iar cele două părți nu ajung la un acord, în timp ce instanța va decide în 14 martie dacă muzeul părăsește sau nu Casa Mauksch-Hintz.

Muzeul Farmaciei pare a fi încă departe de salvare. În urma unei întâlniri între premierul Dacian Cioloș și vicepremierul Vasile Dîncu, pe de-o parte, și primarul Emil Boc pe de altă parte, primul ministru declara săptămâna trecută că există bani și că Primăria va cumpăra întreaga clădire, astfel încât muzeul va rămâne în imobilul situat în zona centrală a orașului.

„Pentru Muzeul Farmaciei am avut o discuţie în această dimineaţă, când s-a pus şi problema fondurilor pentru reabilitare, şi dl primar Boc mi-a spus că are bani, trebuie doar, din câte am înţeles, o adaptare a legislaţiei pentru a permite autorităţilor locale ca pentru anumite muzee care aparţin statului şi care sunt în subordinea guvernului să poată să fie finanţate şi din fondurile locale”, anunța Dacian Cioloş, vinerea trecută, la Cluj.

„Prima ofertă a domnului primar a fost că poate să dea o parte din sumă, acum a spus: Consiliul Local a găsit chiar toată suma ca să poată cumpăra acest obiectiv”, explica vicepremierul Vasile Dîncu.

La o săptămână de la întâlnirea celor două părți, Emil Boc a declarat pentru Transilvania Reporter că plata nu a fost făcută și că, de fapt, negocierile continuă. În plus, spune Emil Boc, Primăria are în continuare bani doar pentru a cumpăra parterul, varianta cu care proprietarii nu sunt de acord.

„Noi suntem în procedură de negociere pentru exercitarea dreptului de preempțiune cu proprietarul clădirii. Săptămâna viitoare vom avea o nouă discuție și vom anunța ce am stabilit. Încă nu sunt finalizate negocierile. Dorim să cumpărăm Muzeul de Farmacie. Proprietarul vrea însă să vândă toată clădirea, noi vrem să cumpărăm doar parterul, el cere o sumă care nu corespunde bugetului nostru pe anul acesta și trebuie să avem o discuție. Banii strict pentru muzeu există. Problema este clădirea, dar negociem și pot spune sigur că Muzeul de Farmacie va avea viitor”, a declarat Emil Boc pentru Transilvania Reporter.

Prima ofertă a proprietarilor pentru vânzarea imobilului a fost de 1 milion de euro, însă între timp prețul a crescut la 1, 3 milioane de euro. În cazul acestui imobil, care este monument istoric, statul are drept de preempțiune.

Clădirea istorică care găzduieşte colecţia muzeului a funcţionat ca farmacie încă din secolul XVI, din anul 1573. Spaţiul util total este de 863 de metri pătraţi. Colecția include cel mai bogat lot de vase farmaceutice din întreaga regiune, numărul lor depăşind 1.500, aparatură de laborator, manuscrise și tipărituri, între care ediții rare din secolele XVI-XVIII, ingrediente celebre ca praful de mumie și un important lot de aparate medicale, precum primul electrocardiograf din România. Patrimoniul include în total 3.000 de obiecte. Pe de altă parte, Casa Mauksch-Hintz este monument istoric si architectural. Casa şi farmacia au intrat în posesia familiei Hintz în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, şi a fost folosită de membrii familiei până în 1948, când a fost naţionalizată. Apoi din 1954 clădirea a adăpostit Colectia de Istorie a Farmaciei a Muzeului National de Istorie a Transilvaniei. În 2012 clădirea a fost retrocedată moştenitorilor familiei Hinz. Muzeul Farmaciei este vizitat anual, în medie, de 10.000 de turiști, majoritatea străini.

Citește și:
Muzeul Farmaciei va fi salvat de primărie, Muzeul de Istorie, ajutat de guvern
Top 10 de văzut la Muzeul Farmaciei
Ultimele zile de glorie?
The Sun recomandă Clujul. Fabrica de Pensule și Muzeul Farmaciei, printre atracții

Distribuie:

Postaţi un comentariu