Școlile particulare din Cluj, alternativă costisitoare cu bani bine investiți

Sistemul de învățământ privat din Cluj-Napoca începe să prindă tot mai mult contur. O adevărată afacere pentru unii, dar și o alternativă demnă de urmat pentru alții, școlile particulare încearcă să ofere, dincolo de aspectul financiar, o ofertă educaţională mult mai bine pusă la punct decât cea regăsită în cadrul sistemului de stat, prin introducerea şi promovarea unor metode moderne de învăţare, de multe ori „de import”.

În județul Cluj există, conform ultimelor statistici publicate de Inspectoratului Judeţean Cluj, 29 de grădiniţe private, unele cu program specific, altele nu.  La nivel primar există nouă şcoli primare şi anume: Școala Gimnazială „Elf” (acreditată), Transylvania College. The Cambridge International School in Cluj (acreditată), Şcoala Gimnazială Internațională ,,Spectrum” (autorizată), Liceul Teoretic Creştin „Pro Deo”(acreditată), Şcoala Gimnazială Reformată „Talentum” (acreditată), Şcoala Germană ,,Friedrich Schiller”( autorizată), Şcoala primară  Montessori Schule (autorizată), Şcoala Gimnazială ,,Christiana”(autorizată), Royal School in Transylvania.

La nivel gimnazial funcţionează următoarele unităţi de învăţămnânt: Școala Gimnazială „Elf”(acreditată), Şcoala Gimnazială ,,Christiana” (autorizată), Liceul Teoretic Creştin „Pro Deo”(acreditată), Şcoala Gimnazială Reformată „Talentum”(acreditată),Transylvania College. The Cambridge International School in Cluj, Şcoala Gimnazială Internațională ,,Spectrum”(autorizată) şi Royal School in Transylvania.

La nivel liceal situaţia unităţilor de învăţământ particulare funcţionale este următoarea: Liceul Tehnologic ,,Horea, Cloşca şi Crişan”(autorizată), Liceul Tehnologic ,,Virgil Madgearu”(acreditată), Liceul Tehnologic Ucecom „Spiru Haret” (acreditată), Liceul Teoretic Creştin „Pro Deo”(acreditată), Transylvania College. The Cambridge International School in Cluj (acreditată), Liceul Teoretic „Elf” (autorizat), Liceul Teoretic ,,Horea, Cloşca şi Crişan”(autorizată).

La nivel postliceal, funcţionează următoarele unităţi: Şcoala Postliceală Sanitară „Christiana”(acreditată), Școala Postliceală Henri Coandă”(acreditată, ) Şcoala Postliceală Sanitară ,,Sfântul Bartolomeu” Cluj-Napoca (acreditată), Şcoala Postliceală „Ocrotirea”(acreditată), Şcoala Postliceală ,,F.E.G.”(autorizată), Liceul Tehnologic Ucecom „Spiru Haret”(acreditată) şi Şcoala Postliceală ,,Avram Iancu” (autorizată).

Transylvania College

Poate cea mai sonoră prezență din Cluj în ceea ce privește școlile particulare este Transylvania College, singura școală din România acreditată pe curriculum românesc și curriculum  Cambridge.

Simona  Baciu,   împreună  cu  soțul  ei, Dan  Baciu,   sunt  inițiatorii  și  fondatorii  Fundației Transylvania College, care a lansat instituțiile educaționale Grădinița „Happy Kids” și „Transylvania College. The Cambridge International School in Cluj”. Elevii  sunt  încurajați  să-și  valorifice  la maximum potențialul, să respecte diversitatea, să fie creativi şi să îşi îndrepte atenţia spre materiile care îi pasionează.

Taxe

Școala oferă progame educaționale de la grădiniță până pe clasa a 12-a. Taxa de școlarizare diferă în funcție de linia de școlarizare aleasă: linia românească sau cea internațională. Orientativ, pentru 2016-2017, pentru grădiniţă taxa este de 15.100 lei pe an, pentru linia română, pentru clasa zero taxa este de 16.650 lei, pentru clasele unu-patru 17.950 lei pe an, în timp ce pentru linia internaţională taxele cresc până la 29.700 lei pentru copiii de la un an la şase ani. Pentru „middle school” sau altfel spus pentru elevii din clasele 5-8 care opteză pentru curriculum românesc de învăţământ taxa este de 19.750 lei pe an, în timp ce pentru linia internaţională taxă este de 31.500 lei pe an. Taxa pentru un an de liceu în cadrul Cambridge International High School este de 37.100 lei.

Nu sunt incluse în cadrul taxei de școlarizare masa, transportul, activitățile extrașcolare, taberele de vară, excursiile, manualele, uniformele. Pentru a fi admis la această școală, elevii trebuie să susțină un examen de matematică în limba engleză și să treacă de interviul susținut de reprezentanții școlii.

După ce elevul a trecut de admitere, trebuie să își achite taxa de școlarizare și să își achiziționeze uniforma care este obligatorie. Cu ce este deosebit sistemul de învățământ din cadrul Transylvania College? „Din clasa întâi am fost în această școală. Sunt copii care nu au posibilitatea ca la șapte ani să aibă un vis. În această școală poți să ai un vis, poți să te gândești că mâine vei deveni astronaut și chiar poți să realizezi acest lucru. Depinde foarte mult de tine. La început ești încurajat să ai un vis, apoi să încerci să îl realizezi. Școala în sine dorește să e dezvolți armonios și să ai un plan, o idee, să știi e vrei să faci cu viața ta când ieși pe porțile școlii: să mergi la facultate, să îți deschizi o afacere”, este de părere Sergiu, unul dintre foștii elevi ai acestei școli. Alături de curriculum-ul Cambridge, elevii au parte și de programe speciale oferite în liceu, precum „Work Experience”, program de practică profesională de două săptămâni care le completează portofoliul pentru admitere la universităţile de top din lume.  Un alt program „Money week” îi învață pe elevi să fie responsabili și să își gestioneze singuri banii.

Transylvania College acordă an de an burse  pentru elevii excepționali, atât pentru clasa a cincea, cât şipentur clasa a noua.

Royal School

În România există şcoli de stat, şcoli private şi şcoli confesionale. Royal School in Transylvania promovează o a patra cale în educaţie: o şcoală care are o formă de guvernanţă inedită. Şcoala are 13 fondatori şi un consiliu de 39 de guvernatori, din ţară şi din străinătate, din domenii de expertiză diverse. Aceştia sunt specialiști în educație, drept, IT, antreprenoriat, management, comunicare, consultanță, construcții, medicină, HORECA, sectorul non-profit.  Pentru cei mici, școala urmează Curriculumul Național al Angliei. Când va iniția nivelul superior, şcoala va introduce Examinările Internaționale Cambridge pentru IGCSE ( Certificatul General Internațional de Învățământ Obligatoriu) și A-level. Școala oferă cursuri de limba maternă: română, maghiară, germană, franceză sau japoneză elevilor precum și o a treia limbă străină modernă începând cu anul 3 de studiu.

Copiii sunt admiși și repartizați pe clase în funcție de vârsta lor și de experiența educațională anterioară. Anul academic se desfășoară între 28 august 2017 și 29 iunie 2018.

Anul academic 2017-2018 va avea trei trimestre împărțite în șase unități, totalizând 177 de zile de predare diferențiată. Structura anului la Royal School va fi aprobată de Ministerul Educației din România. Ca și în cazul oricărui sistem educațional, există avantaje și dezavantaje. În cazul NC (Curriculumul Național al Angliei) și CIE, multe dintre programe sunt considerate dificile. Principalele avantaje ale acestui sistem educaţional sunt: oferă o varietate largă de oportunități de evaluare și de învățare, se pune accent pe învăţarea independentă, dezvoltă abilități de învățare pe tot parcursul vieții: cercetare, lucrul în echipă, învățarea independentă, managementul timpului, revizuirea, filtrarea, reflecția, analiza și gândirea independentă, toate examinările externe sunt expediate în străinătate pentru notare și standardizarea este riguroasă, calificările CIE sunt acceptate la peste 1.400 de instituții din 195 de țări. Câteva dezavantaje ale sistemului ar fi: poate părea inaccesibil pentru unii elevi, elevilor nu li se dau informații de-a gata, ci trebuie să învețe strategii pentru descoperire, elevii se pot simți compleşiţi de evaluări, iar transferul de la sistemele alternative poate necesita recuperare.

Pachet cu tarif fix

Royal School oferă un pachet cu tarif fix de studiu ce conține:predare diferențiată, uniformă, anuale, cluburi școlare. Vârsta copiilor care pot fi înscrişi aici este cuprinsă între 4 şi 15 ani. Tariful depinde de vârsta copilului. Cei care doresc să se înscrie aici trebuie să achite o taxă de înregistrare de 200 de euro, menită să rezerve locul pentu anul viitor. Taxa pentru copii mai mici de 5 ani este de 4.409 euro/an, pentru copii cu vârste cuprinse între 5-11 luni 6.039 euro/an, pentru cei cu vârste între 11- 14 de 6.369 euro/an, iar pentru cei care au între 14 şi 15 ani, taxa de şcolarizare este de 7.458 euro/an.Taxele școlare sunt împărțite în rate pe 11 luni. Structura taxelor școlare este revizuită anual în funcție de evoluția ratei înflației. Taxele sunt comunicate părinților anual, odată cu eliberarea contractelor pentru următorul an școlar. Toate contractele se încheie pentru minim un an şcolar.

Şcoala EfF

Prima școală particulară din Cluj acreditată de Ministerul Educației, Cercetării și Inovării pentru clasele I-VIII și-a deschis porțile în 15 septembrie 1999, în cadrul Fundației Țăndărică, inaugurată de catre doamna Marcela Pop, profesor de limba engleză, fiind vorba despre Şcoala Elf. Programul educațional al Școlii Elf se desfășoară între orele 8.00-16.00, interval în care elevii parcurg orele obligatorii conform curriculei naţionale, cu predare în limba română, dar şi orele din oferta specială a școlii: informatică, două limbi străine, teatru în limba engleză, dans, studiu de instrument, 1-2 ore de teme zilnic. Orele de teme sunt programate de regulă înainte de ora 12 pentru elevii claselor primare, astfel încât aceștia să poată lucra mai eficient la limba română și matematică. Copiii pot servi și prânzul la școală, în sala de mese special amenajată. Şcoala beneficiează de propriul catering.

Începând cu 1 septembrie 2017, taxa şcolară este de 1.090 RON/lună pentru gimnaziu.  Taxa de școlarizare pentru liceu este de 1.200 lei/lună. Această taxă şcolară acoperă în întregime programul educaţional oferit de Școala Elf, încluzând orele din curriculum-ul național obligatoriu, precum și orele din oferta suplimentară specifică școlii noastre. Nu sunt incluse în taxa şcolară: costul mesei, al rechizitelor şi manualelor şcolare, al uniformei, costurile aferente activităţilor extracurriculare (cercuri dupa ora 16, excursii, tabere etc.).
Școala Gimnazială „Elf” acordă în fiecare an școlar o serie de burse pentru a veni în sprijinul familiilor cu situații dificile, dar și pentru a crește motivația elevilor de a obține rezultate deosebite la învățătură și concursururi.

Alternativa Waldorf

Pedagogia Waldorf aduce în actul predării trei componente ale fiinţei umane: gândire, simţire şi voinţă. Pedagogia Waldorf a fost creată la începutul secolului XX de către Rudolf Steiner, la iniţiativa directorului Waldorf Astoria, Emil Molt. Există și la Cuj o astfel de școală care funcționează din 1992. Şcoala Gimnazială Waldorf Cluj-Napoca este o instituție de stat, dar care a adoptat această metodă alternativă de învățământ.

Baza educaţiei şi predării în şcolile Waldorf este un curriculum-cadru care stimulează cadrele didactice în a-şi elabora individual predarea. Fiecare cadru didactic este responsabil pentru orele sale şi răspunzător în faţa comunităţii, iar predarea se evaluează.

Curriculumul-cadru al şcolii Waldorf este corelat la nivelul claselor şi al disciplinelor de învăţământ şi, datorită adecvării sale la etapele de dezvoltare a copiilor şi adolescenţilor, oferă fiecărui copil/elev multiple posibilităţi de dezvoltare, potrivite vârstei sale. Acestea constau, printre altele, în dobândirea de cunoştinţe, de competenţe culturale, de aptitudini sociale şi emoţionale, de diferite deprinderi practice şi de aptitudini artistice.

Obiectivul cadrului didactic este de a se forma pe el însuşi ca „artist al educaţiei”, astfel încât elevul să devină creativ din punct de vedere intelectual, responsabil din punct de vedere social şi apt de a acţiona. De regulă, un cadru didactic conduce clasa ca învăţător-diriginte până la clasa a VI-a – a VIII-a. Profesorii de specialitate şi mentorii, mai ales cei de la clasele mari, trebuie să aibă pe lângă calificarea în pedagogia Waldorf şi o calificare corespunzătoare în specialitate, o calificare academică.

Pentru a intra la această școală se depune o cerere, după care are loc o întâlnire cu conducerea școlii. Părinții trebuie să cunoască foarte bine principiile după care funcționează această școală, acesta fiind un criteriu important în cadrul selecției. Se poate organiza și o a doua întâlnire, după care părinții sunt anunțați dacă cei mici au fost sau nu admiși.

Ai bani, ai parte de liceu

Pentru a învăța la un liceu privat, cu predare în limba română, din Cluj, taxele nu sunt chiar atât de mari. De exemplu, pentru a învăța la Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu” din Cluj-Napoca elevii tebuie să plătească pe an între 1.500 și 1.600 de lei, în funcție de anul de studiu și frecvența participării la cursuri. Taxa de școlarizare nu include costul manualelor, participarea la activitățile extrascolare și extracurriculare sau costul examenelor naționale (bacalaureaut, atestare profesională).

Unitatea şcolară a fost înfiinţată în anul 1999 de catre Fundatia “Virgil Madgearu”.  În anul 2011 liceul a fost evaluat de comisia ARACIP și a primit acreditarea pentru învățământul liceal, profilul servicii, calificarea profesionala tehnician în turism. În anul 2012 liceul a fost din nou si a primit autorizația de funcționare pentru o nouă filieră în cadrul liceului, cea teoretică, profil uman, specializările filologie și științele naturii. Poate vă întrebați de ce ar funcționa un astfel de liceu, care nu oferă altceva decât ceea ce oferă și liceele de stat. Răspunsul stă într-o singură afirmație: „ Admiterea la liceu nu este condiționată de rezultatele obținute la evaluarea naționala sau de participare la examenele de evaluare națională”.

Cu toate acestea, liceul se laudă că este pe locul II în ceea ce privește promovabilitatea la examenul de Bacalaureat, fiind pe locul II, după Transylvania College în topul școlilor particulare din județul Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu