Robotul care ar putea salva vieți „șomează” de doi ani

Paul a absolvit anul acesta Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj Napoca / Sursa foto: arhiva personală

Un robot care ar fi putut să salveze vieţi, realizat de un tânăr din Zalău, stă de mai bine de doi ani într-un sertar, pentru că nu s-au găsit finanţatori interesaţi în producerea lui. La vârsta când alţi copii se jucau cu lopăţelele în nisip, el făcea schiţe pe hârtie cu toate aparatele şi maşinăriile pe care le vedea în desenele animate. În clasa a II-a construia, deja, singur, o lanternă (funcţională!), pentru ca înainte de împlinirea majoratului să ajungă să creeze inteligenţă artificială.

Este povestea lui Paul Sucală, un tânăr de 20 ani din Zalău, proaspăt absolvent la Calculatoare la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, care a reuşit să se afirme în lumea elitistă a inventicii câştigând deja mai multe medalii internaţionale. Prima medialie, de argint, a câştigat-o în urmă cu cinci ani, la Concursul Internaţional INFOMATRIX , unde s-a prezentat cu un robot capabil să supravegheze o zonă şi să sune automat la 112 în cazul în care în zona supravegheată (care poate fi o locuinţă, dar şi o hală industrială, spre exemplu) ar depista un pericol, gen scurgere de gaze ori scurtcircuit. În 2009, tot la INFOMATRIX, Paul a câştigat medalia de aur, de data aceasta cu un aparat conectat la calculator prin care pot fi comandate toate aparatele electrice dintr-o locuinţă, de la filtrul de cafea, până la aparatul de aer condiţionat şi maşina de spălat.

Medalie de aur în SUA
Cea mai răsunătoare performanţă a lui Paul este, însă, câştigarea medaliei de aur la Târgul Internaţional de Ştiinţă şi Inginerie „Intel ISEF“, desfăşurat în mai 2010 în SUA. El a ajuns acolo ca reprezentant al României, după ce în toamna lui 2009 a câştigat Salonul Naţional de Creaţie şi Inventică de la Bucureşti, cu un robot pe care a implementat inteligenţa artificială. „Puteai să porţi cu el o conversaţie şi executa şi câteva comenzi, simple“, descrie Paul invenţia sa care i-a adus calificarea la târgul din SUA.

Peste Atlantic, Paul s-a dus cu un sistem activ de prevenire a accidentelor rutiere, în fapt un roboţel care scanează zona din faţa maşinii şi calculează traiectoria celorlalţi participanţi la trafic. „Robotul calculează probabilitatea producerii unui accident şi, dacă este cazul, preia controlul maşinii, în sensul că pune frână, trage de volan, lasă acceleraţia“, explică Paul, precizând că dimensiunile robotului permit montarea lui cu uşurinţă pe orice tip de maşină. În plus, spune inventatorul, nu este obligatorie instalarea sistemului în timpul procesului de producţie a maşinii, robotul putând fi montat şi pe maşini aflate deja în circulaţie.

La stadiul de proiect
Deşi au trecut trei ani şi jumătate de la târgul din SUA, robotul care ar fi putut să ajute la reducerea accidentelor rutiere a rămas în stadiul de proiect pentru concurs. „La câteva luni după concurs, am fost invitaţi de reprezentanţii Renault, care îşi deschideau în România un centru de testare. Au fost ceva discuţii pentru testarea sistemului nostru de scanare, însă cel mai avansat stadiu în care au ajuns a fost cel în care ei s-au oferit să dea Universităţii Tehnice din Cluj Napoca o maşină pentru testări. Nu s-a concretizat, însă, nimic”, ne povesteşte Paul.

Inventatorul spune că o şansă pentru aplicarea în practică a proiectelor ar putea fi un concurs organizat de Microsoft, unde compania oferă câştigătorilor granturi de câteva zeci de mii de dolari pentru finanţarea continuării proiectului. „Anul trecut am ajuns până la faza naţională, unde am luat locul III cu o tabletă pentru orbi. N-am reuşit să mă calific, însă, la cupa mondială, unde se dau granturile”, spune Paul.

Distribuie:

Postaţi un comentariu