Revoluţionarii clujeni au primit terenurile pentru case din Dealul Lombului. “Acolo numai cu elicopterul putem ajunge”

Au aşteptat un sfert de veac să îşi primească drepturile. Revoluţionarii clujeni au primit astăzi prin tragere la sorţi terenurile pentru a-şi construi locuinţe în zona Dealul Lombului. Emoţionaţi, iritaţi, nemulţumiţi, dar şi foarte nerabdători, cei peste 100 de revoluţionari au primit în sfârşit loturile de câte 500 de metri pătraţi de la primărie. Aşteptarea nu a luat însă sfârşit. Urmează o altă procedură de intrare în posesie şi, una şi mai lungă, de viabilizare a zonei pentru ca cei care doresc să îşi poată construi casa mult visată.

Atmosferă încărcată dis de dimineaţă în Sala Mare a primăriei clujene unde 120 de revoluţionari, urmaşi ai acestora şi veterani de război s-au adunat să participe la tragerea la sorţi. După o aşteptare înfrigurată de jumătate de oră procedura a început. „Pentru tragerea de sorţi de astăzi am stabilit o ordine în funcţie de vechimea sentinţelor judecătoreşti pe care le aveţi dumneavoastră. Fiecare lot are un număr de ordine şi un număr cadastral trecut pe un bilet şi toate biletele vor fi puse în urnă de unde fiecare dintre dumneavoastră veţi extrage un asemenea bilet. Acum are loc doar procedura de atribuire a loturilor de teren, punerea în posesie se va face ulterior, cât de repede, după ce reuşim să întocmim toate procesele verbale, le trimitem la cadastru şi de acolo vi se va elibera titlul de proprietate. Vom încerca, ca la punerea în posesie în teren, să vă chemăm câte 10-15 din aceeaşi zonă, grupat”, a explicat procedura Cosmina Candrea de la Serviciul Revendicări, fond funciar şi registru agricol. De aici au început însă vociferările. „Ce înseamnă cât de repede? 2-3 ani?”, a întrebat nervos moştenitorul unui veteran de război. „Eşti optimist domnule!” a sărit rapid cu răspunsul un revoluţionar din sală. „Haideţi să dăm drumul procedurii”, a încercat angajatul primăriei să detensioneze atmosfera. „Păi vrem să vedem loturile. Că acolo numai cu elicopterul poţi merge. Nu ştiu cum vom merge la punerea în posesie. Cei de la primărie aţi fost acolo în zonă? Dacă punerea în posesie va avea loc peste 3 ani, oare peste 20 de ani eu oi mai fi om să pot construi o casă?”, a continuat nemulţumit alt revoluţionar din sală. „Ceea ce se face astăzi nu e altceva decât începerea unei proceduri prin care primăria să fie absolvită de plata unor penalizări. Nu are nici o valoare. Vom primi un teren pe care nu o să îl putem utiliza niciodată. Nu are drum de accces, nu are utilităţi, ce să facem cu el? Este într-o zonă care are din punct de vedere geologic o structură care nu permite construirea de locuinţe, e un teren neutilizabil din câte am auzit, nu am fost acolo, se pare că că nici primăria nu a fost, se spune că e în Lombului, dar unde în Lombului, că Lombului e mare, bine că nu se spune că e în Uniunea Europeană”, a spus nemulţumit alt revoluţionar.

Drum de acces peste un an, utilităţi „în viitor”

„Acest teren din Dealul Lombului este singurul teren nerevendicat pe care primăria îl are şi pe care a putut să îl ofere, conform sentinţelor judecătoreşti pe care dumneavoastră le deţineţi. Terenul va fi viabilizat, adică în zonă va fi făcut un drum de acces şi vor ajunge reţelele de utilităţi. Sigur, nu va fi viabilizată fiecare parcelă în parte, pentru că legile actuale nu permit cheltuirea banului public în acest fel. Dar noi încercăm ca astfel să onorăm aceste obligaţii ale primăriei”, a explicat oamenilor viceprimarul Anna Horvath. „Iar privitor la procesele verbale, m-am consultat cu secretarul municipiului, doamna Aurora Roşca şi acestea vor fi gata în 30 de zile”, a dat asigurări viceprimarul.

De aici lucrurile au început să curgă oarecum mai normal, oamenii fiind chemaţi pe rând să extragă din urnă biletul prin care s-a stabilit ce lot de teren le revine. Chiar dacă revoluţionarii au trebuit să se mulţumească doar cu un număr cadastral, deoarece o existat o singură hartă cu parcele pentru ca aceştia să poată vede mai concret şi unde au avut „norocul” să tragă la sorţi parcela proprie. „Aşteptăm de mulţi ani să primim acest teren, aşa că da, am avut emoţii. Vedem ce va urma. Vrem să ne facem o locuinţă acolo. Ne-au promis că se vor pune utilităţile, curent, gaz, ca va fi drum. Aşteptăm să vedem ce va fi” a spus una dintre beneficiare, Bolosin Ildiko.

„S-a ales cea mai transparentă procedură, adică cea a tragerii la sorţi cu participarea celor vizaţi pentru atribuirea în concret a acelor parcele care compun cele trei loturi din sentinţele judecătoreşti. A durat un timp până ce s-a putut face Planul Urbanistic Zonal, s-au putut delimita parcelele care să fie construibile şi să aibă toate funcţiunile necesare pentru ca oamenii să poată construi case de locuit, inclusiv delimitarea aleilor, fără să afecteze aceste parcele, a zonelor verzi având în vedere că acolo se va naşte un nou cartier. Există deja în desfăşurare licitaţia pentru realizarea drumului de acces, urmează şi viabilizarea cu reţele principale. Noi nu vom putea însă onora potrivit legislaţiei actuale să viabilizăm parcelele individuale, zona evident vor avea reţelele principale de utilităţi”, a precizat Anna Horvath pentru Transilvania Reporter. „Pentru drum deja avem ofertele la licitaţie depuse şi într-un an va fi gata”, a precizat şi directorul tehnic al primăriei, Virgil Poruţiu.

Toţi cei care au primit teren prin această procedură au sentinţe judecătoreşti definitive prin care instanţa a obligat municipalitatea să le acorde teren în baza unor hotărâri de Consiliu Local care datează din 2000 şi din 2003. Primăria a mai acordat în această zonă opt loturi de teren unor veterani de război, anul trecut.

Foto: Dan Bodea

 

1 Comentariu

  1. Bianca spune:

    Ohh, cu siguranta sunt multi tineri care ar primi fara reprosuri parcelele alea gratuite.

Postaţi un comentariu