666. Regiunea lui Dracula: 6 judeţe, 66 de parlamentari, 0 rezultate

Deputaţii şi senatorii clujeni, ardeleni şi din toată ţara şi-au început ieri noua sesiune parlamentară mai degrabă cu gândul la vacanţa pe care o lasă în urmă. Poate şi cu gândul la cei care i-au ales, dacă ar fi să-i întrebăm. Dar cât de interesaţi sunt de cei care i-au trimis în Parlament se poate deduce din ceea ce deputaţii şi senatorii Regiunii de Nord-Vest şi-au propus pentru noua sesiune. Iar ce şi-au propus e cam echivalent cu ceea ce au încheiat sesiunea din vară. Aproape nimic.

66, poartă-n casă

La încheierea sesiunii trecute, cel puţin parlamentarii clujeni nu adoptaseră nici o iniţiativă legislativă care să vizeze zona pe care o reprezintă. Iar de iniţiative comune ale parlamentarilor clujeni de la putere cu cei din opoziţie nici nu mai poate fi vorba.

Am tras nădejde că vacanţa de vară i-a relaxat şi i-a inspirat în activitatea lor, dar cele câteva răspunsuri pe care le-am primit de la parlamentarii noştri ne arată că ei încă nu s-au întors de fapt, nu neapărat din vacanţa de vară, ci din eterna lor vacanţă. Iniţiativele legislative pe care eventual le au vizează teme vechi, aproape veşnice, care, pentru că nu au fost rezolvate încă, rămân tot de actualitate. Ne-am fi aşteptat ca în ideea regionalizării, parlamenatarii clujeni, sătmăreni, maramureşeni, sălăjeni, bistriţeni şi bihoreni să facă măcar pe tabere –putere, opoziţie- front comun şi să pregătească nişte proiecte legislative prin care să arate că le pasă de zona lor. Dar, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Poate doar dracul, dacă tot i s-a nimerit numărul: 66 de parlamentari în cele 6 judeţe (Cluj 14, Satu Mare 7, Maramureş 14, Sălaj 6, Bistriţa-Năsăud 8, Bihor 17).

Din partea puterii, senatorul PSD de Cluj Alexandru Cordoş trece în revistă câteva aspecte vizate pentru noua sesiune: „Priorităţi legislative: descentralizarea şi regionalizarea, legea referendumului şi pregătirea din punct de vedere legislativ, electoral, pentru anii următori şi crearea de locuri de muncă. Strict pentru regiune, punctual va trebui să finalizăm Aeroportul Internaţional Cluj. Chiar dacă de câţiva ani tot spunem acest lucru, încă mai sunt anumite piedici, inclusiv financiare. Va trebui să sprijinim în continuare finalizarea, pentru că este vital pentru regiunea de Nord Vest. E clar că va trebui să găsim resurse, tot din perspectiva regiunii, pentru Spitalul Regional de Urgenţă. Problemele create în ultima perioadă, înghesuiala, condiţiile, tot ceea ce ţine de acest lucru au demonstrat că Regiunea de Nord Vest are nevoi de acest spital regional de urgenţă, dar fiind un proiect regional şi naţional până la urmă, va trebui abordat şi în această dimensiune parlamentară şi guvernamentală, nu doar regională. Tot din perspectiva finanţării şi a găsirii unor soluţii este finalizarea autostrăzii Transilvania. Indiferent cine ce va spune, a fost un mare pas că s-a oprit practic continuarea contractului cu Bechtel, dar acum trebuie să găsim soluţii printr-un parteneriat public-privat de a realiza acest lucru, iar pe plan legislativ de a îmbunătăţi legislaţia cu privire la acest tip de parteneriat. Oricum, eu zic că autostrada Transilvania este vitală pentru Transilvania şi pentru România. Dacă mergem mai jos, avem foarte multe lucruri de pus la punct în ce priveşte finanţarea lucrărilor de modernizare a drumurilor judeţene. Ar mai fi, în ce mă priveşte, înfiinţarea de parcuri industriale în Cluj şi Transilvania. În ce priveşte Roşia Montană, nu sunt de acord şi nu voi vota actualul proiect de lege, dar sunt un susţinător al găsirii unor formule ca statul român să se implice în exploatarea resurselor naturale şi inclusiv la Roşia Montană, dar nu cu orice preţ şi nu în detrimentul continuării agravării riscurilor pentru sănătatea populaţiei din zonă şi nu numai. Locuri de muncă sunt necesare acolo pe de o parte, actualul proiect prevede creşterea redevenţei şi alte lucruri, însă eu cred că statul român poate să găsească o soluţie mult mai bună, mai modernă, prin care să câştige mai mult, în primul rând statul român, dar prin el inclusiv cetăţenii acelei zone”.

Din partea opoziţiei, deputatul UDMR de Cluj Mate Andras, a prezentat priorităţile formaţiunii pe care o reprezintă, dar şi un proiect care vizează regiunea din care provine: „Pentru zona Călata propun un proiect legislativ pentru drepturi şi reducerea la impozit, cum au şi moţii, pentru că în zona Huedin şomajul este extrem de mare”.

Regionalizarea, prioritatea parlamentarilor sătmăreni

Regionalizarea este singurul proiect pe care parlamentarii sătmăreni îl au ca prioritate pentru Transilvania în sesiunea legislativă care a început luni, fie că este vorba despre cei de la putere sau din opoziție.

Deputatul USL de Satu Mare, Octavian Petric, a declarat că principalul său proiect pentru Transilvania în actuala sesiune legislativă se referă la regionalizare. „Voi susține proiectul regionalizării pe opt regiuni. Județul Satu Mare ar fi în avantaj având Clujul capitală de regiune”, a declarat Octavian Petric, fără să arate avantajele concrete. Pe de altă parte, acesta a precizat că este nevoie de o inițiativă comună a parlamentarilor din Transilvania în problema infrastructurii. „Principala prioritate a parlamentarilor din această parte a țării ar trebui să fie cea legată de infrastructură. Avem nevoie de un plan comun pentru dezvoltarea infrastructurii în Transilvania și vreau să propun o întâlnire pe această temă în viitorul cât mai apropiat”, a mai spus social-democratul sătmărean.

Deputatul UDMR de Satu Mare, Gabor Kereskeny, a afirmat, la rândul său, că regionalizarea va fi principala prioritate pentru actuala sesiune legislativă, mai exact contracararea ei. „Principalul subiect va fi regionalizarea, cum să evităm să ajungă județul Satu Mare într-un handicap. Consider că orice fel de regionalizare, indiferent că este vorba despre varianta cu opt regiuni sau varianta noastră cu regiunea Satu Mare – Bihor – Sălaj, ar dezavantaja județul nostru. Varianta de regionalizare cu opt regiuni ar fi dezastruoasă pentru Satu Mare, Clujul se va dezvolta, iar județele mici precum Satu Mare ar regresa. Se vede asta și din ceea ce se întâmplă cu regionalizarea finanțelor și a ambulanței”, a precizat deputatul Kereskeny. Acesta nu a putut specifica un proiect legislativ care vizează Transilvania pentru perioada următoare și nici dacă a avut vreunul în ultima sesiune.

Deputatul PDL Andreea Paul a declarat că proiectele sale legislative se referă la toată țara, deoarece o lege nu are voie să favorizeze o anumită localitate sau regiune, „legea e lege pentru toată țara”. „Nu vreau să fiu un politician de carton cu foarte multe propuneri de inițiative legislative nefinalizate. Voi continua să-mi duc la bun sfârșit cele 13 inițiative din prima sesiune parlamentară, axate pe cele două priorități, crearea de locuri de muncă și educația adecvată. Patru din cele 13 vizează educația și copiii, iar restul economia, dezvoltarea și crearea de noi locuri de muncă. Unele sunt foarte tehnice, precum cel prin care propun reglementarea pieței de capital Rasdaq”, a declarat Andreea Paul.

Parlamentarii maramureşeni nu au priorități regionale

Senatorul USL de Maramureş, Liviu Marian Pop, are ca prioritate mai multe acte normative în domeniul educației și justiției, printre care  proiect de modificare şi completare a Legii nr. 132/1999 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor, proiect de Lege – Legea educaţiei naţionale şi învăţarea pe tot parcursul vieţii, L 660/2011, proiect de lege privind asigurarea calităţii educaţiei, proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale, proiect de lege privind statutul personalului de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea. „Prin viitoarea Lege a Bugetului din 2014 este datoria tuturor parlamentarilor din Maramureş să voteze în aşa fel ca în bugetul de anul viitor să avem prinse cât mai multe investiţii pentru judeţ, de la bani pentru infrastructură rutieră, feroviară, sanitară, culturală şi sportivă”, a precizat senatorul maramureşean, referindu-se la proiectele sale legate de Transilvania.

Deputatul Nuţu Fonta vrea să fie bine 

Nici Opoziția nu are proiecte pentru Transilvania. Prioritatea deputatului PPDD de Maramureş, Nuţu Fonta, pentru sesiunea parlamentară de toamnă este aceea de a contribui prin proiecte legislative şi sociale la îmbunătăţirea vieţii oamenilor. „PP-DD va susţine modificarea legislaţiei care girează activitatea micilor proprietari de terenuri agricole, o propunere legislativă a falimentului personal, precum şi stimularea angajatorilor de a crea noi locuri de muncă, atât pentru tineri, cât şi pentru categoria populaţiei de peste 45-50 de ani, oameni cu reale probleme atunci când doresc să reintre în câmpul muncii”, a declarat Nuţu Fonta. Deputatul maramureşean a mai spus că parlamentarii PP-DD vor avea un „ochi critic” şi în dezbaterile la proiectul Legii învăţământului, care se află la Senat, şi, de asemenea, pe documentul legislativ privind regionalizarea. În ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană, Nuţu Fonta a declarat că va vota împotriva exploatării cu cianuri din Munţii Apuseni. „Ştim că am avut experienţe neplăcute şi în zona noastră cu astfel de exploatări şi nu avem nevoie de probleme suplimentare. Voi fi de acord cu proiectul Roşia Montană abia atunci când statul român va beneficia cu adevărat de aurul şi bogăţiile din pământul Apusenilor”, a afirmat deputatul de Maramureş. Referitor la judeţul pe care îl reprezintă, parlamentarul a susţinut că va încerca în măsura posibilităţilor să rezolve punctual problemele cetăţenilor din colegiu care îi solicită sprijinul.

Parlamentarii corigenţi îşi pică şi sesiunea de toamnă

După prima sesiune din acest mandat, putem spune că, în Parlamentul României, marile proiecte legislative s-au cam împotmolit. În sesiunea trecută, parlamentarii din regiunea de Nord-Vest s-au întrecut în declaraţii, interpelări şi în alte demagogii de ocazie, doar cât să le iasă la numărătoare. Cam nimic de substanţă, nimic de ţinut minte. A, ba da! De exemplu, Elena Uioreanu, alături de mai mulţi parlamentari, printre care şi alţi trei clujeni, au propus o iniţiativă legislativă privind „educaţia prin sport”. După respectiva lege, mişcare face nu atât elevul, cât mai ales banul: „Fiecare unitate şcolară de învăţământ va achiziţiona, la începutul anului şcolar, din doi în doi ani, câte un echipament sportiv complet pentru fiecare elev înscris în clasa I. () Costul unui echipament sportiv este de 124 de euro. (…) Costul tuturor echipamentelor sportive complete se ridică la 24 de milioane de euro şi va fi suportat de la Bugetul de Stat”. Apropo de mişcare, mai consemnăm o iniţiativă legislativă drăguţă a celor doi deputaţi clujeni ai PC, împreună cu alţi 12 parlamentari ai conservatorilor: Propunere legislativă pentru susţinerea creşterii natalităţii. Cum poate fi susţinută natalitatea? Nu vă gândiţi la prostii! Şi aici banul poate face mai mult decât sexul: „Prin prezenta iniţiativă legislativă, propunem măsuri de încurajare a natalităţii orientate în special către populaţia activă, bine conectată la mediul economic şi cultural. Concret, susţinem scutirea de la plata impozitului pe salariu, a impozitului pentru un singur imobil şi subvenţionarea dobânzii pentru un singur credit ipotecar. De aceste facilităţi va beneficia, fără discriminare, orice cetăţean român care este părintele natural a cel puţin trei copii, pe toată perioada în care îi are în îngrijire“. Ca să fie primită, dăm şi un citat din Slujba cununiei: „Mărit să fii, mire, ca Avraam, binecuvântat să fii ca Isaac, să te înmulţeşti ca Iacov”.

Purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar PSD din Senat, Gabriela Firea, a declarat că printre priorităţile legislative ale social-democraţilor în noua sesiune parlamentară se numără bugetul pe anul 2014. Vor fi avute în vedere proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.117/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar fiscale, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2014, proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar, care însoţeşte Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2014 – 2016. Alte priorităţi ale PSD sunt proiectul de lege privind Codul de procedură fiscală, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii responsabilităţii fiscal-bugetare nr.69/2010, proiect de lege privind rescrierea Codului fiscal, proiect de lege privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2013, dar şi un proiect de lege pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013. În afara acestora, la Senat se află încă în procedură o serie de proiecte de lege, din lista priorităţilor legislative ale Guvernului pentru prima sesiune ordinară a anului 2013: L415/2011 Proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.132/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.132/1999 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor, L344/2010 Proiect de Lege – Legea educaţiei naţionale şi învăţarea pe tot parcursul vieţii, L660/2011 Proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.75/2011 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, L317/2012 Proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 21/2012 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, L700/2011 Proiect de lege privind statutul personalului de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea.

Priorităţile legislative ale PNL sunt în principal de natură economică. Crin Antonescu a declarat recent că printre priorităţi se numără reducerea CAS şi schimbarea regimului redevenţelor: „În momentul în care eşti la guvernare încerci în primul rând să legiferezi împreună cu Guvernul sau uneori chiar prin Guvern. Există foarte multe iniţiative. Oamenii, mai ales în condiţiile unui vot uninominal, vin din colegiul lor cu anumite solicitări, fac un proiect de lege, după aceea vine frustrarea, nemulţumirea că vine un aviz negativ de la Guvern. Încercăm să coordonăm toate aceste lucruri. Există şi proiecte fanteziste, nu în sensul că nu ar fi de dorit, dar în sensul că nu există resurse”. El a arătat că PNL este preocupat şi de temele europene: „Teme europene, teme care ţin de politici şi decizii europene, la nivelul Comisiei Europene, la nivelul Parlamentului European, altor instituţii, nu fac din păcate obiectul dezbaterii şi deciziei în partidele noastre. Trebuie să legăm mai mult aceste lucruri, pentru a putea după aceea toţi – Guvern, parlamentari europeni, alţi reprezentanţi ai României – să facem din România în UE actor, nu elev chemat din când în când la cancelarie ca să se mai vadă dacă este tuns suficient de cuviincios, după părerea directorului. Trebuie să ne spunem cuvântul, Europa are mari probleme, nu le-a creat România, dar afectează România, şomajul la tineri, toate aceste lucruri nu sunt doar ale noastre şi nu sunt doar ale Europei. Ar trebui, în sensul acesta, la nivel legislativ şi la nivelul acţiunii guvernamentale să cuplăm mai bine cu problematica aceasta şi să ne spunem cuvântul”.

Proiectul de modificare a Constituţiei, regionalizarea, dar şi iniţierea unor legi pentru combaterea corupţiei şi a unor modificări legislative care să permită o mai bună şi mai uşoară accesare a fondurilor europene se numără printre priorităţile conservatorilor în noua sesiune parlamentară, a declarat secretarul grupului PC de la Senat, Mihai Neagu.
Vicepreşedintele UNPR, senatorul Şerban Mihăilescu, a declarat că principalele priorităţi legislative ale formaţiunii sunt aprobarea Codului de procedură penală şi a Codului penal, dar şi proiectul de lege privind instituirea taxei de solidaritate de 1% din averile care depăşesc 450.000 de euro.

Şi PDL are o serie de priorităţi care vizează, în special, reforma educaţiei şi crearea de locuri de muncă. Vasile Blaga a declarat că priorităţile legislative ale parlamentarilor formaţiunii politice pe care o conduce au în vedere, între altele, soluţii pentru crearea de noi locuri de muncă şi reforma educaţiei. Blaga a reamintit ţintele vizate de actul normativ propus de PDL: reducerea cotei unice la 12 %, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, scutirea de impozit a profitului reinvestit pentru capitalizare şi creşterea salariului minim la 1.000 de lei.

Şi parlamentarii PP-DD şi-au stabilit priorităţile, liderul deputaţilor acestui partid, Daniel Fenechiu, menţionând, în acest sens, modificarea legislaţiei în ceea ce priveşte micii proprietari de terenuri agricole, o lege a falimentului personal şi stimularea angajatorilor pentru crearea de locuri de muncă în rândul tinerilor, dar şi a celor peste 45 de ani aflaţi în dificultate.

Începerea dezbaterilor la legea privind regiunile de dezvoltare economică, păstrarea legii educaţiei într-o formă care să nu aducă atingere învăţământului în limba maternă sau legea bugetului pe anul 2014, se numără printre priorităţile legislative ale UDMR.

 

Text: Marius Avram, Anca Miklos

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. vasi says:

    sa de d-zeu sa puteti sa puneti in practica gandurile bune cu care veniti din vacanta ,dar noi cei ce vam trimis in parlament nu mai credem in povesti si in intentiile voastre pentru ca odata ajunsi acolo ati uitat de noi muritori de rand ,ca de fiecare data veniti odata la patru ani si cersiti voturi……………?

Postaţi un comentariu