Protecţia consumatorului: „Oamenii să citească contractele cu furnizorii şi chiar să vină la noi înainte de a le semna”  

Foto: Dan Bodea

Alinierea legislaţiei româneşti la cea europeană presupune o serie de modificări, unele chiar în această perioadă, referitoare la liberalizarea preţurilor şi serviciilor prestate de diverse companii pentru consumatori. În cazurile din această perioadă e vorba de serviciile de energie electrică, gaz şi de telefonie mobilă, ultimul cu referire la prevederea renunţării la roaming în UE. Ameninţate de posibilitatea concurenţei şi de a pierde bani, companiile respective recurg la tot felul de artificii şi şmecherii, în încercarea de a nu-şi pierde clienţii, dar şi de a-i fraieri. Cazurile sunt multe deja şi e doar începutul. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, am cerut o părere, un sfat comisarului superior Lucian Rus de la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (Cluj).

Studiem contractul Electrica

Reporter: Apar o serie de şmecherii, să le spunem, din partea mai multor companii, din partea celor de telefonie mobilă, a Electrica, poate că aşa vor face şi cei de la gaz. De exemplu, Electrica a început să trimită contracte pe care le cer consumatorilor să le semneze în 30 de zile, lucru pe care nu l-au mai făcut până acum. E corect ce fac?

Lucian Rus: Noi tocmai analizăm la ANPC contractul cu Electrica. Pe lângă chestia cu 30 de zile mai sunt şi alte chestiuni. O să dăm un comunicat de presă referitor la aceste aspecte, după ce le definitivăm.

Rep: E un caz particular Electrica, dar sunt mai multe asemenea situaţii sau de alt tip. Companiile de telefonie mobilă, de exemplu, le solicită clienţilor să încheie noi contracte. Zic că în aceeaşi sumă de bani le oferă internet suplimentar. Dar ei nu mai spun, din câte ştiu, că prin noul contract renunţi la roaming, care va fi gratuit în curând, şi trebuie astfel să plăteşti suplimentar dacă eşti în străinătate.

LR: Problema se pune în felul următor. În ceea ce priveşte aspectul cu Electrica, v-am spus. Noi tocmai am intrat în posesia unui contract şi, după o primă lecturare, am văzut nişte chestiuni care, din punctul nostru de vedere, nu sunt în regulă şi pe care o să le analizăm. Nu pot să mă antepronunţ. Referitor la companiile de telefonie, cu roamingul, o să vedem, în situaţia în care consumatorul o să fie defavorizat, o să vină cu reclamaţii la noi şi o să le analizăm şi o să aplicăm legislaţia, conform prevederilor legale. Dacă sunt nedreptăţiţi sau prejudiciaţi, o să vedem, în funcţie de situaţia în care se încadrează, o să luăm măsurile care se impun.

Rep: Nu vreau să emiteţi acum judecăţi, să daţi sentinţe referitor la un caz sau altul, ci aş vrea doar să-mi spuneţi cum pot oamenii, consumatorii, să se ferească în general de tot felul de capcane care le sunt întinse, de diverse şmecherii.

Rus: Este simplu. Trebuie să-şi facă calculele. Am abonament de 10 euro, de exemplu, în care am următoarele opţiuni, nu ştiu, dau un exemplu, 6 GB trafic de internet, sms nelimitat, convorbiri în toate reţelele şi 150 de minute internaţionale în ţările UE. E un exemplu. În situaţia în care cele 150 de minute dispar din abonament, vezi.

Rep: Dar clientul ştie că peste puţin timp roamingul va fi gratis şi crede că de aceea nu-s menţionate cele 150 de minute internaţionale. Plus că sunt, poate, chestiuni care se scriu cu litere mici în contract, că nici nu le vede consumatorul. Sau şi dacă le vede, nu le pricepe. Ce să facă?

LR: N-au voie să scrie cu litere mici. Dacă nu le citesc sau nu le înţeleg, e altceva, aveţi dreptate. De cele mai multe ori, doar în momentul în care ajung la noi citesc contractele şi atunci îşi dau seama ce au făcut. Sau nici nu le citesc ei, ci le citim noi.

 

Cine greşeşte, plăteşte

Rep: Deci, consumatorul ar trebui să se informeze mai mult, să le citească…

LR: Corect. Mai ales în situaţia în care există şi această posibilitate de contract online, ca să zic aşa. E o perioadă de 14 zile, în care trebuie să-şi facă socotelile şi pot renunţa la contract în cele 14 zile. Asta, atenţie, în situaţia în care contractul este online. Că dacă e direct, e un pic mai delicat. Dar în situaţia în care se dovedeşte că el a fost indus în eroare cu anumite aspecte referitoare la tarife sau chiar încălcări ale prevederilor legale, atunci se aplică măsurile legale, respectiv Legea 363/2007 privind practicile comerciale incorecte sau Ordonanţa 21. Depinde. La fel, e Ordonanţa 111/2011.

Rep: Deci, spuneţi, că la contractul verbal se poate renunţa în 14 zile; la cel scris nu se poate renunţa? Dacă îl semnezi e bun semnat?

LR: Da, dacă îl semnezi e bun semnat. Singurele chestiuni mai sunt în cazul băncilor, unde ai perioada de 14 zile dreptul la retragere. Şi la contractele online. Astea sunt prevederile legale referitoare la denunţarea unilaterală. Iar cealaltă prevedere e denunţarea unilaterală în baza Legii 161/2010, care prevede justa despăgubire, denunţarea cu perceperea justei despăgubiri. Şi aici, la justa despăgubire, intră: dacă ai beneficiat de un telefon subvenţionat, instalare gratuită la nu ştiu ce serviciu, internet, cablu tv etc.

Rep. Ce aţi mai întâlnit în activitatea dvs, ce capcane mai sunt pentru consumatori, ce şmecherii?

R: Noi nu constatăm şmecherii.

Rep: Adică asemenea practici incorecte, care ar trebui spuse, pentru ca oamenii, consumatorii să ştie să se ferească de ele. Să trageţi un semnal de alarmă…

LR: Să fie mai atenţi de fiecare dată. Un semnal de alarmă este în special pentru cei în vârstă, să nu semneze nici un contract până nu se consultă cu persoane avizate. Pentru că la telefon li se spun foarte multe şi, ei, săracii, nu prea au un nivel de informare şi de înţelegere, mai ales cei din mediul rural. Ei, săracii, semnează şi săracii nu ştiu ce semnează.

Mai pot să vă spun că noi avem posibilitatea să ascultăm convorbirea telefonică, chiar am avut situaţii de genul acesta, şi la servicii de telefonie şi la operatori economici de servicii financiare, unde am ascultat convorbirile şi unde au greşit, au plătit şi au fost denunţate contractele fără nici o penalitate. Consumatorii zic că una li s-a spus la telefon şi că în realitate e altceva. Atunci, ascultăm convorbirile şi confruntăm.

Rep: Vă aşteptaţi ca acum, cu liberalizarea energiei electrice, a gazului, cu telefonia mobilă şi altele asemenea, să apară din partea operatorilor încercări de capcane pentru consumatori?

LR: Problema se pune în felul următor. Toate contractele sunt reglementate prin ordine ANRE, în special la energie electrică. Deci, contractul de furnizare e unul stabilit prin ordin al unei autorităţi neutre. Contractul este unul cadru. Nu e SRL-ul x sau y ca să poată să facă nu ştiu ce contracte pe care nu le înţelege nimeni. Aici sunt nişte contracte preformulate, contracte cadru, atât pentru curent, cât şi pentru salubritate, apă, tot ce înseamnă servicii comunitare.

Rep: O concluzie, deci, un sfat pentru consumatori: oamenii să fie mai atenţi, să citească contractele, să se consulte cu cei care sunt avizaţi?

LR: Exact. Şi e foarte bine să întrebe înainte de a semna contractele, nu după. Chiar şi pe noi, pot să vină la Protecţia Consumatorului. Este bine înainte de a semna contractul.

Distribuie:

Postaţi un comentariu