Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu: peste cinci decenii închinate medicinii românești

Prof. Nicolae Hâncu
Prof. Nicolae Hâncu

De la începutul anilor ’60, profesorul Hâncu a tratat mii de pacienți, a pus bazele mai multor societăți științifice, a reînființat Centrul de Diabet din Cluj și a contribuit atât la dezvoltarea medicinei de stat, cât și a celei private, unde a și ales să profeseze în ultimii 10 ani

Pe 6 iulie a împlinit 78 de ani, o vârstă la care mulți dintre noi s-ar gândi cum să-și crească mai bine nepoții și să se bucure cât mai mult de familie. Profesorul Nicolae Hâncu face aceste lucruri, însă și multe altele. Este Membru de Onoare al Academiei Române, Membru titular al Academiei de Știinte Medicale din România, Președintele de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Director Medical al Rețelei REGINA MARIA Cluj.

 

Transilvania Reporter: Domnule Profesor, de unde vă luați energia?

Prof. Nicolae Hâncu: Din muncă și din faptul că am marele noroc de a practica meseria pe care o iubesc și în care m-am regăsit în totalitate întreaga viață. Din faptul că aleg să mă implic constant în proiecte noi, iar ceea am înfăptuit până acum este dovada vie a dedicării mele profesionale. Pentru mine, munca mea a fost și este o binecuvântare. Am făcut multe eforturi, sacrificii, dar pot spune că acum sunt mândru și satisfăcut de toate realizările presărate de-a lungul unei jumătăți de veac închinate medicinei. Mă refer aici atât la tratarea pacienților, cât și la activitatea științifică și de cercetare, prezența în diverse societăți științifice, precum și la pregătirea și ghidarea generațiilor viitoare de medici – tineri pentru care am o profundă admirație și un respect deosebit.

Unde vă pot găsi oamenii care doresc să apeleze la experiența dumneavoastră?

– În ultimii ani am ales să profesez exclusiv în sectorul privat, în cadrul Rețelei REGINA MARIA din Cluj. Am înființat aici un centru de excelență în diabet, nutriție și boli metabolice, deoarece am avut întotdeauna susținerea și condițiile necesare pentru a profesa la cele mai înalte standarde.

Credeți că viitorul medicinei se scrie la privat?

– Viitorul, așa cum îl întrevăd eu, este al medicinei centrate pe pacient și al educației pentru prevenție. Colaborarea dintre sistemul public și cel privat este o condiție necesară pentru împlinirea acestui viitor, în care orgoliile, nemulțumirile și interesele personale ar trebui lăsate deoparte și în care binele suprem al pacientului trebuie să primeze.

Medicina privată a devenit motorul dezvoltării sistemului de sănătate din România. Se face performanță în sistemul public, unde avem în continuare echipe medicale extrem de bine pregătite și talentate; cu toate acestea, investițiile în infrastructură medicală, în clinici și spitale moderne, în aparatură de ultimă generație provin cu precădere din privat.

Rețeaua REGINA MARIA va deschide în curând primul spital privat multidisciplinar din Cluj. Cum se împacă acest proiect cu viziunea dumneavoastră asupra medicinei viitorului?

Am susținut necesitatea unui spital privat la Cluj încă de acum câțiva ani. Am ”hrănit” această idee și, spre bucuria mea, am văzut cum începe să se contureze și să prindă aripi.

Cluj este un oraș care respiră excelență medicală, prin complexitatea cazurilor gestionate de medicii de aici și prin implicarea lor, prin standardul înalt de pregătire a studenților mediciniști și, în general, prin nivelul la care se practică medicina aici. Putem vorbi, fără a exagera, despre o elită medicală clujeană.

Cu toate acestea, dacă privim la ce se întâmplă în lume sau, mai aproape, la ce se întâmplă în alte județe din țara noastră, observăm cu ușurință avântul căpătat de medicina privată. Iar oricine practică medicina sau este implicat în buna funcționare a sistemului sanitar trebuie să îmbrățișeze conceptul de medicină centrată pe pacient. Inovația, modernizarea se vor produce oricum; ele reprezintă o oportunitate, nu o amenințare la adresa valorilor tradiționale ale medicinei. Reprezintă o oportunitate pentru noi, ca medici, să profesăm în condiții sporite de siguranță și confort, conform standardelor naționale și internaționale din domeniu; să beneficiem de aparatură nouă, de ultimă generație și să ne aducem contribuția la dezvoltarea medicinei private în Cluj.

Pentru pacienți, un spital privat reprezintă, în primul rând, o alternativă, o opțiune medicală suplimentară. Eu, ca medic, nu am privit niciodată cele două alternative – publică și privată, drept concurente, ele fiind complementare. Ar fi fabulos, un câștig imens, atât pentru medici, cât și pentru pacienți, dacă am reuși să le privim ca părți ale aceluiași întreg.

Pentru ca și clujenii să beneficieze de un sistem medical complet și complex, avem nevoie de alternativa privată. Și cred că acest prim spital privat generalist, cu servicii integrate, reprezintă un pas inițial pe calea evoluției medicinei private din Cluj, după modelul celorlalte centre medicale regionale, din București, Iași sau Timișoara, ca să dau doar câteva exemple.

Să înțelegem, deci, că pacienții vă vor găsi și în noul spital REGINA MARIA?

– De câte ori mi-a fost solicitat ajutorul, am răspuns cu plăcere și cu simț de răspundere. Am fost și rămân în continuare un sfătuitor apropiat al colegilor mei din policlinică și din spital, iar împreună vom decide un eventual program de consultații în spital.

E important însă de amintit că noul spital va fi axat pe chirurgie laparoscopică minim-invazivă, tocmai de aceea specialitățile disponibile vor fi cu precădere chirurgicale. Însă pot asigura pe oricine că echipa medicală a spitalului este excepțională și că pot avea încredere deplină în pregătirea lor profesională și, la fel de important, în valorile lor umane.

Așadar, intenționați să profesați multă vreme de acum înainte?

– După cum am afirmat și în alte rânduri, ”sunt omul muncii mele”. Pentru mine, munca riguroasă, înfăptuită cu disciplină și exigență, a reprezentant un refugiu, o siguranță, o cale spre evoluția personală și profesională. Prin urmare, sper ca și de acum încolo să mă pot bucura și, de ce nu, să îi bucur și pe alții, de rezultatele muncii mele.

Medicina a fost și este viața mea. Viața mea este medicina. Nu le pot separa.

Distribuie:

Postaţi un comentariu