Primarii își dispută cu Guvernul taxa pe stâlp

Sursa foto: cronicavj.ro

Guvernul va introduce de la 1 ianuarie 2014 plata impozitului pe proprietate pentru construcțiile speciale exceptate până în prezent. Deci vor fi taxate rețelele electrice, eoliene și hidrologice.  Înainte ca noua “taxa pe stâlp”, aşa cum este numită generic impozitarea construcţiilor speciale anunţată de premierul Victor Ponta, să se oficializeze, primarii încep să îşi dispute cu Guvernul banii pe care statul ar urma să îi încaseze. La București sunt prezenți astăzi toți primarii din țară, pentru a clarifica situația. Chiar dacă edilii din România speră ca noua taxă să ajungă la bugetul local, este foarte probabil ca banii să fie încasați de bugetul de stat.

Primarii din Satu Mare felicită ideea

Primarul municipiului Satu Mare susține vehement ideea că noua taxă trebuie să ajungă la bugetul local, părere împărtășită de majoritatea primarilor din țară. Chiar dacă unii dintre ei cred că impozitul va merge către stat, Dorel Coica susține că în urma discuțiilor care vor avea loc astăzi la București situația se va clarifica cu siguranță. „Cred că introducerea acestei taxe este oportună, mai ales că vom mai atrage bani la bugetul local“, este părerea primarului municipiului Satu Mare, Dorel Coica.

Introducerea acestei taxe cu condiția ca banii încasați să ajungă la bugetele primăriilor este susținută și de primarul orașului Tășnad, Vasile Mitrașca. „Sunt de acord și felicit pe cei care au venit cu ideea. Electrica ocupă suprafețe care nu sunt de neglijat în toate orașele din țară. Pentru bugetul local ar însemna un venit suplimentar. Susțin idea, dar cu condiția ca banii încasați să ajungă la bugetul local“, a declarat Vasile Mitrașca.

SĂLAJ:

„Cerem taxa asta de ani buni”

Primarul oraşului Şimleu Silvaniei din județul Sălaj, Septimiu Ţurcaş, spune că taxa pe stâlpi este cerută de ani buni de primari, la toate întâlnirile pe care le-au avut în organizaţiile lor. „Noi am militat pentru introducerea acestei taxe către Electrica. Pentru că nu era normal ca Electrica să aibă alt statut decât celelalte companii care plătesc taxe, fie pentru un panou publicitar, fie pentru orice altceva ce se află pe domeniul public. Electrica nu plătea nimic”, spune primarul. Cât despre intenţia Guvernului de a direcţiona banii rezultaţi din colectarea acestei taxe către bugetul de stat, Ţurcaş spune că asta ar fi „o mare hoţie”. „Atâta timp cât este utilizat domeniul public al oraşelor sau al comunelor, nu văd care este legătura cu statul. M-am bucurat când am auzit că vine această taxă. Dacă vine la bugetul local, o salut. Dacă nu, e o mare hoţie”, declară edilul sălăjean.

Maramureș

Primarii vor taxa la bugetul local

Primarul muncipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, vrea și ela ca banii să ajungă la bugetele locale. “Bineînţeles că banii trebuie să ajungă la bugetul local. Domnul ministru Chiţoiu trebuie să realizeze că este liberal şi să descentralizeze, nu să centralizeze veniturile. Îi recomand să aplice politici liberale şi să nu mai filtreze aceşti bani prin diverse instituţii centrale”,  a declarat Cătălin Cherecheş.

De asemenea, primarul localităţii Săcălăşeni din Maramureș, Emilian Pop, afirmă că taxa e binevenită dacă banii vor ajunge la bugetul local. „ Practic această taxă este o taxă de utilizare a domeniului public care intră în bugetul lcoal sau aşa ar trebui să intre la bugetul local a unităţii adminstrativ teritoriale pa raza căruia se află respectivul obiectiv. Aşa că nu influenţează în mod direct cetăţenii. Eu aş spune chiar că se îndreaptă o situaţie care până acum nu era cum trebuia în sensul că în general consumatorul plăteşte tot ceea ce se cere, pe când utilizatorii domeniului public plătesc doar ce le convine, aşa că din punctul meu de vedere cred că este un lucru bun şi cred că va contribui la bugetele locale, mai ales la localităţile mai mici unde bugetele au probleme. Nu ştiu care este ponderea acestor sume dar important este că vine spre local, cum rar se întâmplă”, a precizat Emilian Pop, primarul localităţii Săcălăşeni.

Primarii din Bihor, sceptici

Primarii din Bihor nu par să agreeze ideea Guvernului de a introduce plata impozitului pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent.

Primarul oraşului Salonta, Torok Laszlo, crede că se vor face modificări la această decizie. “Sunt îngrijorat de faptul că primăriile, asociaţiile orăşeneşti şi municipale nu au fost consultate în această problemă. Probabil vom avea modificări de aplicare a acestei reglementări. Când se va impozita stâlpul, societatea de electricitate va putea pune impozit pe lampa folosită la ilumitatul stradal şi până la urmă tot din banii cetăţenilor vom lua. Experienţa mea de primar de 10 ani îmi spune că tot omul de rând va plăti”, a afirmat edilul.

Aceeaşi părere o împărtăşeşte şi primarul din Aleşd. “Normal că va fi un venit în plus în contul bugetului local, dar vor fi discuţii cu Electrica în privinţa costurilor de iluminat public. Sunt discuţii de mult pe această temă. Pentru noi nu va fi un venit important”, ne-a spus Zeno Dănuţ Ţipţer, primarul oraşului Aleşd.

Cristina Cicău, Claudia Bonchiș, Olimpia Man, Anca Miklos

Distribuie:

Postaţi un comentariu