PNL deschide listele cu doi seniori: Stamatian și Nicoară!

Daniel Buda/ Foto: Dan Bodea

Despre ce fel de reformă face PNL în prag de alegeri și cum și-au ales candidații l-am întrebat pe Daniel Buda, liderul local al acestui partid. Buda se consideră mulțumit: „Din 19 candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi Senat pe care PNL Cluj îi propune, patru au vârsta sub 35 de ani” .

Care au fost criteriile care au stat la baza întocmirii listei de candidați, în funcție de ce anume ați ales candidații de pe locurile eligibile?

La aceste alegeri parlamentare, ca de altfel cu ocazia fiecărui scrutin electoral, PNL Cluj a venit în fața cetățenilor din județul Cluj cu o ofertă de candidați în care am reușit să îmbinăm experiența acumulată de aceștia de-a lungul timpului pe diverse domenii de activitate și, în același timp, cu oameni care se află în fața primului mandat dar care, de-a lungul timpului, au acumulat experiențe serioase în activitatea desfășurată atât pe plan politic, administrativ cât și profesional. Acestea au fost principalele criterii care au stat la baza întocmirii listelor PNL Cluj pentru Camera Deputaţilor şi Senat şi sunt convins că toţi colegii mei care vor câştiga mandate în 11 decembrie vor ştii să reprezinte cu responsabilitate interesele clujenilor.

Ați făcut o analiză a activității foștilor parlamentari PNL înainte de întocmirea listei? Care candidat s-a situat mai bine și cu ce proiecte importante?

Alături de colegii mei din forurile de conducere, am făcut o analiză a activităţii actualilor parlamentari şi tocmai din acest motiv domnul Marius Nicoară se regăseşte pe poziţia 1 pe lista PNL Cluj la Senat, respectiv domnul Adrian Oros ocupă poziţia 2 la Camera Deputaţilor. Cei doi colegi au fost activi în Parlament pe zona domniilor lor de activitate şi nu aş putea să fac neapărat o ierarhie a proiectelor din actualul mandat însă pot să vă spun că domnul deputat Adrian Oros a avut o iniţiativă extrem de importantă cu privire la legea etichetării laptelui natural şi românesc dar şi o iniţiativă legată de învăţământul dual şi profesional cu parteneriatul agenţilor economici. Domnul senator Marius Nicoară a avut proiecte în domeniul legii pensiilor, în domeniul programului de muncă al anjajaţilor dar şi o serie de iniţiative în domeniul economic. În mod cert, atât domnul Nicoară cât şi domnul Oros, vor prezenta opiniei publice un raport de activitate dar şi ceea ce îşi propun pentru viitorul mandat.

S-a vorbit despre reforma partidelor, despre întinerirea lor la vârf. PNL are seniori în fruntea listelor, cum explicați acest lucru?

– PNL este partidul care promovează reforma, integritatea şi ne-am ţinut de cuvânt asupra deciziilor asumate, dovedind de-a lungul timpului că facem eforturi pentru a răspunde nevoilor societăţii. Listele PNL combină expertiza şi experienţa politică şi administrativă acumulată de o serie de candidaţi cu profesionalismul şi dedicarea unor colegi tineri. Pot să vă spun că din totalul de 19 candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi Senat pe care PNL Cluj îi propune, 4 dintre aceştia au vârsta sub 35 de ani, adică un procent de peste 20%. Sunt tineri care candidează pe poziţii eligibile sau semieligibile şi care se regăsesc deja în primul eşalon al PNL Cluj, alături de alţi tineri care sunt actualmente primari, consilieri judeţeni, consilieri locali sau deţin alte poziţii politice şi administrative. Să nu mai vorbim de faptul că un număr de 15 colegi de pe listele PNL Cluj se află la prima candidatură pentru o poziţie în Parlament. Aşadar, este cât se poate de evident faptul că PNL vine în faţa cetăţenilor cu ocazia acestor alegeri cu o serie de candidaţi care au demonstrat în comunităţile lor că vor şi pot să contribuie la reclădirea ţării, alături de preşedintele României, domnul Klaus Iohannis şi alături de actualul şi viitorul premier, domnul Dacian Cioloş.

De ce credeți că ar trebui să vă voteze alegătorii, ce proiecte aveți și cum vedeți activitatea viitorului parlament?

– Programul de Guvernare al PNL are în centru reclădirea naţională a României. Venim cu o serie de măsuri care pe termen mediu şi lung vor aduce bunăstare printr-o economie competitivă, o agricultură performantă, o administraţie modernă, sisteme de educaţie şi sănătate în pas cu timpurile, o politică inteligentă de investiţii publice şi, în general un stat cinstit cu cetăţenii săi. În concret, PNL îşi propune investiţia a 24 de milioane de euro în economia României în următorii 4 ani, iar în acest scop se va înfiinţa Fondul Român de Dezvoltare Urban Rural, care va fi folosit pentru investiţii strategice şi pentru a acoperi deficite de finanţare în zone critice. În centrul măsurilor economice ale PNL se află generalizarea cotei de 16% şi un Cod al Muncii mai flexibil care să vină mai mult în sprijinul angajaţilor.

În ceea ce priveşte sănătatea, PNL îşi propune construirea a 8 spitale regionale de urgenţă, unul dintre aceste spitale fiind la Cluj. Chiar zilele trecute a fost realizat un pas important în acest sens, Consiliul Judeţean Cluj a predat Ministerului Sănătăţii terenul pe care urmează să se construiască spitalul regional.

Şi la capitolul educaţie, PNL îşi propune majorarea anuală a salariilor profesorilor, generalizarea educaţiei preuniversitare prin construirea de noi unităţi şcolare dar şi creşterea alocaţiilor pentru copii.

Cât priveşte infrastructura, ne asumăm să conectăm regiunile istorice ale ţării prin prioritizarea construrii autostrăzii Sibiu-Piteşti, finalizarea Coridorului Pan European dar şi demararea construcţiei autostrăzii Comarnic- Braşov.

Lista de candidați PNL pentru camera Deputaților

 1. Vasile-Florin Stamatian
 2. Nechita-Adrian Oros
 3. Sorin-Dan Moldovan
 4. Marius-Dorel Mînzat
 5. Tudor Ștefănie
 6. Irina Munteanu
 7. Ovidiu Vasile Cîmpean
 8. Mircea-Valer Pușcă
 9. Gelu-Vasile Topan
 10. Nicolae-Giulian Groșan
 11. Cosmin-Alexandru Todea
 12. Ioan-Sabin Sărmaș
 13. Gheorghe Pop

Candidați PNL pentru Senat

 1. Marius-Petre Nicoară
 2. Călin-Marin Tuluc
 3. Alin-Păunel Tișe
 4. Gabriela Mirela Gîrboan
 5. Marius-Călin Sabo
 6. Marinela Giurgiu

Postaţi un comentariu