Parcul Feroviarilor, un parc al cetăţenilor

Parcul Feroviarilor, al doilea parc ca mărime din Cluj  -5, 3 hectare- a reintrat în domeniul public al municipiului după o aşteptare de mai bine de doi ani. Până nu demult acesta s-a aflat în proprietatea Companiei Naţionale de Căi Ferate, fiind complet abandonat.

În aşteptarea concursului de soluţii promis de către primarul Emil Boc, concurs în urma căruia parcul va fi reamenajat, ONG-urile nu stau degeaba. Parcul Feroviarilor este momentan „în grija” Fundației AltArt, care a demarat proiectul, „Ars Publica. Res Publica”, finanţat de AFCN, care prevede organizarea unor evenimente în cadrul parcului, dar şi a unor dezbateri în cadrul cărora oamenii de rând, clujenii, să spună ce îşi doresc să se întâmple cu parcul și cum anume văd ei amenajarea acestuia. Proiectul a demarat în luna iulie, iar implementarea acestuia va dura până la data de 1 noiembrie 2017. Proiectul îşi doreşte să schimbe modul în care oraşul abordează spaţiile publice şi astfel, implicarea cetăţenilor. În cadrul proiectului vor fi organizate consultări publice privind viitoarea amenajare a parcului, consultări care se vor desfăşura după un calendar bine stabilit, la finalul cărora va fi organizată inclusiv o sărbătoare dedicată acestei locații.

Înainte însă de a trece efectiv la treabă, cei din cadrul AltArt şi-au dorit să recompună memoria Parcului Feroviarilor printr-o serie de interviuri video cu cetăţenii oraşului, în care aceştia îşi povestesc amintirile vizavi de parc. Seria de interviuri este realizată sub umbrela iniţiativei denumite sugestiv FeroTV, iar cele realizate până acum sunt disponibile pe pagina parculferoviarilor.ro, la secţiunea dedicată „televiziunii parcului”, urmând ca la finalul proiectului acestea să intre în componenţa unui film documentar.

„Nu ştiu despre acest parc de mult timp, dar cel mai viu îl ţin minte din vara lui 2009, când tocmai mă mutasem foarte aproape de parc şi am început să lucrez la Fabrica de Pensule. Am făcut câteva interviuri în vara lui 2009 în zonă, interviuri care de cele mai multe ori aduceau în față poveşti legate de acest parc. Am început să văd parcul prin ochii oamenilor. Aceștia îşi aduceau aminte de perioada de voluntariat forţat care avea loc aici în anii 1980, dar având totodată un ataşament faţă de acest spaţiu, pe care îl simţeau al lor”, spune o clujeancă în cadrul interviurilor FeroTV.

„Faceţi cumva să rămână acest parc curat şi frumos. A fost şi înainte frumos şi trebuie să fie frumos şi acum”, îi îndeamnă un alt clujean pe voluntarii din cadrul proiectului.

Site-ul este bogat în informaţii, incluzând chiar o istorie animată a parcului.  

Pentru o cât mai bună colaborare între cetăţenii orașului a fost instituit „Parlamentul Parcului”, o denumire pomposă oferită locului de întâlnire al cetăţenilor, locul în care se vor lua deciziile privind soarta parcului.

Cei din cadrul asociaţiei susţin că Parcul Feroviarilor poate fi al cetățenilor, în măsura în care sunt îndeplinite trei aspecte: imaginea, utilitatea şi administrarea acestuia să nu fie gestionate exclusiv de administraţia publică, ci şi de cetăţeni, prin impliacrea lor activă.

„Vom aduna, cerne și prezenta administrației locale ideile cetăţenilor privind imaginea parcului pentru ca acestea să fi încorporate în concursurile de planificare arhitecturală. Adică în loc ca prima dată să se traseze alei și terenuri de joacă și apoi oamenii să-i folosească, acum oamenii vor spune prima dată ce, unde și cum ar vrea să fie în parc, iar aceste idei urmând să fie luate în considerare de arhitecții care vor planifica reamenajarea parcului. De exemplu, oamenii își vor putea exprima dorința de a avea locuri de joacă, aparate fitness, loc de plimbat câinii, loc pentru plajă, și bineînțeles, trenulețul”, explică iniţiatorii proiectului, care sunt conştienţi totodată că pentru a face acest lucru este nevoie de o consultare publică permanentă.

Volunatrii AltArt îşi doresc ca cetăţenii să îşi poată organiza aici propriile evenimente, să nu ia parte doar la cele organizate de municipalitate.

Cadru administrativ inovator

„Vom dezvolta  împreună cu ceilalți actori sociali un sistem prin care cetățenii să aibă o putere decizională reală despre cum sunt gestionate resursele parcului. Adică în loc ca doar administrația locală să decidă ce se întâmplă în parc, acum și cetățenii vor lua parte la aceste decizii. De exemplu, calendarul de evenimente al parcului va fi creat împreună cu cetățenii. Pentu asta e nevoie de un cadru administrativ inovator care să le confere puteri decizionale reale cetățenilor”, mai transmit reprezentanții AltArt.  

Un alt proiect menționat pe site-ul parculferoviarilor.ro este inițiat de Federația Fabrica de Pensule și se numește „FabHub”. Proiectul îi încurajează pe cetățeni să organizeze evenimente sau să se implice în reamenajarea parcului. Doritorii își pot trimite ideile, iar voluntarii din cadrul federației ii vor ajuta să le pună în aplicare. În schimbul ideilor, proiectul le oferă cetățenilor un spațiu adecvat în Parcul Feroviarilor sau pavilionul FabHub, un container re-inventat, instalat și mobilat de Fabrica de Pensule, un spațiu experimental pentru intervenții pilot, evenimente, proiecte artistice și ateliere pentru comunitate.

„Te ajutăm cu organizarea și derularea evenimentului prin infrastructura existentă a Fabricii de Pensule, un buget de maxim 200 de lei pentru materiale consumabile și prin resursele umane ale echipei FabHub. Descrie într-o pagină ideea ta pentru un eveniment în Parcul Feroviarilor, spune-ne cum îți imaginezi desfășurarea acestuia și de ce vrei să se întâmple tocmai în parc. Adaugă pe scurt nevoile logistice, organizatorice și/sau de infrastructură (pe care să le acoperim noi) și trimite-ne un mail la adresa info@fabricadepensule.ro, cu subiectul Eveniment FabHub, începând din 12 august, până pe 20 august. Toate evenimentele selecționate se vor desfășura între 15 august și 30 septembrie 2017”, transmit organizatorii acestui proiect.

„Prin intermediul FabHub, ne propunem să activăm acest spațiu verde redat orașului prin întâlniri cu locuitorii cartierului și utilizatorii parcului despre istoria locului și posibile scenarii de viitor, ateliere pentru copii și părinți, expoziții, performance-uri, instalații, spectacole, activități sociale gândite de și cu locuitorii cartierului pentru locuitorii cartierului”, transmit organizatorii FabHub.

[stextbox id=’custom’ caption=’Programul “Parlamentul Parcului”‘]12 august – 27 august:  Declarația intențiilor și formarea grupurilor
28 august -17 septembrie:  Lucru în grupuri pentru elaborarea unor idei de amenajare
18 septembrie – 22 septembrie: Ateliere de creare machete pentru prezentarea ideilor
25 septembrie – 30 septembrie: Expoziție idei
1 octombrie – 8 octombrie: Dezbateri intergrup și decizionare privind ideile
16 octombrie – 21 octombrie: Definitivare Charta Parcului
26 octombrie – 27 octombrei: Sărbătoarea Parcului[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu