Open Data Hackaton și-a desemnat câștigătorii. Sănătatea și sportul, cele mai apreciate domenii

Aplicația „I need medication”a câștigat premiul Best Hack/ Foto: Nicolas Friess

Open Data Hackaton a ajuns la final după 48 de ore de lucru intens în fața monitoarelor. 45 de participanți: programatori, studenți, activiști, au încercat să dezvolte, într-un timp record, aplicații în folosul comunității, cu ajutorul datelor deschise oferite de instituțiile statului. (S-au folosit în special data puse la dispoziție de Guvernul României pe platforma http://data.gov.ro/). Dacă la început s-au aliniat la linia de start 12 proiecte, doar opt au ajuns în finală, iar dintre acestea au urcat pe podium trei. Duminică, 22 februarie, după prezentarea proiectelor finaliste, au fost desemnați câștigătorii primei ediții desfășurate la Cluj-Napoca. Astfel, locul I sau Best Hack a fost obținut de proiectul „I need medication”, locul II sau Good Hack a fost obținut de proiectul „Sports Activities Venues”, iar locul III sau Nice Hack i-a revenit proiectului „Biciclete”.

[stextbox id=”custom”]

În ce au constat premiile?

  • Premiul Best Hack – 1000 RON oferit de ACADEMY+PLUS
  • Premiul Good Hack – Cluj Cowork 2 weeks Pass + conturi nelimitate Apps4All + web hosting
  • Premiu Nice Hack – Cluj Cowork 1 week Pass + acces gratuit pe platforma Apps4All

[/stextbox]

Aplicația „I need medication”, disponibilă la vară

Echipa formată din Filip Popa, Bogdan Alexandru, Răzvan Bretoiu, Dan Bugnar și Momeu Marius a gândit o aplicație care îl poate îndruma pe utilizator spre cea mai apropiată farmacie de locația acestuia. Aplicația va recomanda farmaciile în funcție de orarul acestora, astfel nimeni nu va avea surpriza de a fi ghidat spre o una al cărui program s-a încheiat.

Echipa „I need medication” în acțiune / Foto: Nicolas Friess

Echipa „I need medication” în acțiune / Foto: Nicolas Friess

„Sincer, ne-am așteptat să câștigăm. Am fost încrezători în ceea ce știm, deși ne-am hotărât cam târziu asupra ideii pe care am vrut să o implementăm. Am fost ultima echipă înscrisă în momentul în care s-au prezentat proiectele, dar se pare că am reușit să ne descurcăm. Am inclus farmaciile pe care le-am găsit pe OpenStreetMap. Nu sunt toate din județul Cluj, dar o bună parte dintre ele le găsim acolo. Ceea ce dorim să facem în continuare e să colaborăm cu un coleg de-al nostru care va lua farmaciile găsite de noi, farmacii care au fost verificate și le va importa în baza de date OpenStreetMapping, iar acea bază de date va putea fi folosită pentru a centraliza și pentru a mapa toate farmaciile din județ, dar și din alte județe. Ne gândim ca aplicația să fie folosibilă până la vară. Suntem obosiți, au fost două nopți nedormite, dar efortul a meritat”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Momeu Marius.

Unde putem face sport în orașul nostru?

Proiectul care a obținut locul al doilea reprezintă o platformă pentru pasionații de sport și activități de agrement. În principiu, constă într-o hartă interactivă unde utilizatorii pot descoperi locații din orașul lor unde pot practica diferite sporturi împreună cu prietenii.

Sportivii / Foto: Nicolas Friess

Sportivii / Foto: Nicolas Friess

„Nu a fost atât de greu pe cât ne-am imaginat inițial. Atmosfera a fost una plăcută, oamenii au fost creativi, mi-a plăcut. Am strâns o bază de date de 60 de sporturi și am adunat 280 de locații din țară, majoritatea din Cluj și din București. Pe final am reușit să strângem și locații din Iași, Constanța sau Oradea. Vrem să extindem acest proiect pe toată țara. Practic ce am făcut aici acoperă cam jumătate din ideea de bază a proiectului.

Foto: Nicolas Friess

Foto: Nicolas Friess

Dorim să strângem comunități de oameni în jurul sportului, să îi ajutăm să își facă echipe și să participe la tot felul de evenimente. Vrem să facem și o aplicație mobile. Deocamdată formăm echipa. Avem și voluntari care vor strânge în continuare date. Dorim să promovăm proiectul și sperăm să ajungă la cât mai mulți utilizatori. Sportivii vor găsi informații despre locație, orar, preț, discounturi, dar și alte informații specifice fiecărei locații” a declarat Cristian Roșu la finalul hackatonului.

Sportivii / Foto: Nicolas Friess

Sportivii / Foto: Nicolas Friess

Echipa Sports Activities Venues a fost alcătuită din următoarele persoane:  Cristian Roșu, Tudor Pavel,  Victor Grecu,  Mădălina Lupu, Catrinel Lupu și Daniel Timiș.

În Cluj nu există piste sigure 

Echipa de pe locul al treilea dorește să le ofere cicliștilor începători informații referitoare la pistele sigure din Cluj-Napoca, precum și alte informații folositoare. „M-am simțit foarte bine la acest hackaton, a fost foarte bine organizat. Organizatorii s-au ocupat de tot: ne-au pus la dispoziție spațiul, mâncare, cafea, căldură. Noi doar a trebuit să venim aici și să facem treabă. Nu am lucrat foarte, foarte intens. Nu am stat aici nonstop, ne-am și odihnit”, povestește Andreea.

Bicicliștii / Foto: Nicolas Friess

Bicicliștii / Foto: Nicolas Friess

„Andy era fericită că își cumpărase bicicletă și m-a întrebat care sunt zonele OK din Cluj, străzile pe care ar trebui să le ocolească. Ne-am dat seama că pentru cei care doresc să circule cu bicicleta e ceva destul de problematic pentru că lipsesc multe dintre informațiile de care ai nevoie. Până la urmă aceasta a fost ideea de la care am pornit, să le oferim bicicliștilor informații, dacă deocamdată nu îi putem sprijini cu altceva”, explică Gaby Nagy, inițiatorul proiectului.

După ce au studiat problema, cei cinci membri ai echipei și-au dat seama că în Cluj nu există piste sigure pentru bicicliști. „Pistele sunt amplasate pe trotuar, deci nu sunt foarte sigure. Pietonii circulă pe ele. Noi le recomandăm bicicliștilor să circule pe stradă, dar nu pe străzile cu piste, care sunt cele mai aglomerate din oraș. Sunt mai în siguranță pe stradă respectând regulile de circulație, decât pe pistele de pe trotuar. De cele mai multe ori acestea sunt ocupate de mașinile parcate sau de oamenii care se plimbă și care nu vor să se dea la o parte”, spune Andreea.

Bicicliștii / Foto: Nicolas Friess

Bicicliștii / Foto: Nicolas Friess

Informațiile adunate pe parcursul celor 48 de ore de maraton au fost captate într-o bază de date deschisă, iar oricine dorește o poate edita. A fost construită o hartă, care urmează să fie completată cu asociațiile de ciclism existente în momentul de față în oraș, cu locurile de parcare pentru bicicliști, dar și cu magazinele de specialitate. De asemenea, va exista o bază de date cu grupurile de ciclism din Cluj existente pe rețelele de socializare. „Urmează să punem și alte informații pe hartă. Am tot discutat ce informații i-ar ajuta pe bicicliștii începători să aibă încredere în trafic. Deocamdată ceea ce am făcut noi are scop demonstrativ, în ideea că se poate face așa ceva și pentru a arăta cât de important e și acest sector. Harta e disponibilă, se poate juca lumea și acum cu ea”, explică Gabi.

Echipa bicicliștilor a fost compusă din: Gaby Nagy, Andreea Bede, Dorin Crețu, Dragoș Andronic și Laura Filip.

Bogdan  Herea,   directorul Academy + Plus,   Roxana Rugină și Victor Nițu / Foto: Nicolas Friess

Bogdan Herea, directorul Academy + Plus, Roxana Rugină și Victor Nițu / Foto: Nicolas Friess

„Pentru mine a fost foarte intens pentru că am așteptat foarte mult să văd proiectele și am ținut foarte mult să meargă toată lumea cu ideile până la final și chiar mai departe”, a spus la finalul celor 48 de ore Roxana Rugină, reprezentanta  Simplon România, organizatorul evenimentului.  Victor Nițu o competează: „Cea mai mare parte dintre proiecte au ajuns la un capăt, la o piatră de hotar. Se poate merge și mai departe. Pentru mine a fost foarte frumos, este primul hackaton pe care îl coorganizez over night. Nu am avut nimic nonstop până acum, de obicei trebuia să plecăm la o oră prestabilită acasă. Ce nu a mers și nu a ajuns la capăt nu a mers din cauza lor (n.r. a instituțiilor) și nu din cauza voastră”, spune acesta mai în glumă, mai în serios.

„A fost primul hackaton pe care îl organizăm aici, în incinta Academy + Plus. Au fost destul de mulți participanți, sperăm ca la următorul să fie și mai mulți. Cel mai tare m-a impresionat ideea care a câștigat, dar toate proiectele sunt bune. Ideea de a avea date deschise aduce transparență în societate, adică dincolo de lucrurile care se pot face cu aceste date pentru a câștiga bani, vorbim despre un sistem mult mai transparent care asigură scăderea corupției și care aduce cu sine foarte multe lucruri pozitive în societate. Atât Simplon, organizatorul eveneimentului, cât și noi Academy + Plus îi vom sprijini pe tineri în continuare. Simplon le va pune la dispoziție un spațiu unde vor putea să lucreze. Primele două echipe, din câte am văzut, sunt compuse din elevi de la Academy + Plus, deci vor putea veni în continuare să lucreze și aici”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Bogdan  Herea, directorul Academy + Plus, la finalul evenimentului.

Foto: Nicolas Friess

Foto: Nicolas Friess

Evenimentul a fost organizat de Simplon & The Sponge-Media Innovation Lab.

Puteți vedea toate ideiile înscrise la hackaton aici.

Citiți și:  Open Data Hackaton: 12 aplicații în 48 de ore. Clujenii pun Guvernul la treabă

Distribuie:

Postaţi un comentariu