Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Mă numesc TIFF şi am buletin de Cluj”

Cel mai mare festival de film din România începe vineri la Cluj-Napoca. Între 29 mai și 7 iunie, Festivalul Internaţional de Film Transilvania va aduce cele mai bune filme recente, expoziții, masterclass-uri, dezbateri și petreceri. Peste 220 de producții din peste 50 de țări vor rula pe ecrane și în premieră în România actrița Nastassja Kinski va putea fi admirată pe covorul roșu la Cluj. Prin numărul sporit de invitați din industria cinematografică internațională, respectiv agenți de casting, producători, directori de festivaluri, critici de film care vin la festival special pentru Zilele Filmului Românesc, TIFF-ul a oferit în cele 13 ediții de până acum o platformă profesionalizată producției naționale, facilitând apariția coproducțiilor și vizibilitatea tot mai mare a filmelor noi în festivalurile din străinătate. Ediția din acest an este una a evenimentelor speciale și a proiecțiilor experimentale din punct de vedere al locației, al mesajului și al publicului căruia se adresează. Concepte inedite precum TIFF Campus, Cine-piscina sau proiecții speciale la Depozitul de filme vor întregi programul festivalului, iar Piața Unirii va primi o nouă înfățișare ca punct zero al evenimentului o dată cu cei 70.000 de euro investiți în amenajarea ei pentru această ocazie. Mai multe despre oamenii care fac festivalul posibil, dar și despre evenimentele speciale din programul TIFF.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Criza gunoaielor continuă: Feleacu a pus picioru’-n prag. Întâlnirea de miercuri de la primăria Feleacu între conducerea Consiliului Judeţean Cluj şi primarul comunei nu a rezolvat criza gunoaielor, deşi de mai multe zile deşeurile din judeţ nu mai pot fi depozitate niciunde, după ce Salprest Rampă SA a închis în 26 mai groapa temporară de la Pata Rât. După ce s-a fript cu un acordarea către Consiliul Judeţean, în urmă cu şase ani, a dreptului de administrare gratuită a terenului de 60 de hectare pe care urma să se facă Centrul de Management Integrat a Deşeurilor, Consiliul Local Feleacu suflă şi în iaurt şi condiţionează foarte dur aprobarea unui nou acord prin care 2 hectare din terenul iniţial să poată fi folosite pentru amenajarea de către RAADPP a unei gropi temporare de gunoi. (Claudia Romitan)

POLITIC. Seplecan se pregăteşte să preia cu drepturi depline funcţia de preşedinte al CJ. Consiliul Judeţean Cluj are, de luni, un nou vicepreşedinte, în persoana lui Mihai Seplecan (PNL), dar lucrurile şi aspiraţiile acestuia nu par să se oprească aici. Surse politice spun că în şedinţa CJ de luna viitoare, Mihai Seplecan ar urma să preia şi atribuţiile funcţiei de preşedinte, de la Vakar Istvan. Acelaşi surse spun însă că între timp au intrat în vigoare prevederile noii legi privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene, conform cărora aceştia sunt aleşi de consilierii judeţeni, nu direct de electorat, şi, astfel, Mihai Seplecan ar urma să devină preşedinte cu puteri depline, nu doar vicepreşedinte cu atribuţii delegate de preşedinte, cum e acum Vakar Istvan. (Septimiu Avram)

AFACERI PUBLICE. Drumurile judeţene sub „asediu”. Şantier pe peste 20 de drumuri judeţene în această vară. Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP) a demarat lucrările de modernizare pe drumurile din mai multe colţuri ale judeţului. Directorul RAADPP, Mircea Avram spune că în acest an s-a schimbat strategia: se renunţă la plombele ineficiente care trebuiau refăcute de două ori pe an şi se începe turnarea de covoare asfaltice. (Claudia Romitan)

DOSAR – Festivalul european în orașul-șantier.

  • Mihai Chirilov, director artistic: „Vreau ca filmele pe care le aduc la TIFF să-ți deschidă ochii, nu să te adoarmă în scaun”. Ediția cu numărul 14 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) este și în acest an una provocatoare prin libertatea creativă de expresie reflectată în cele peste 220 de filme propuse în perioada celor zece zile de festival. Ca în fiecare ediție, selecționerul principal al filmelor a fost directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, care a imprimat și în acest an TIFF-ului o bucățică din personalitatea lui. „Am grijă ca în fiecare an, prin programarea pe care o fac, să lărgesc aria de acoperire a festivalului, dar asta nu înseamnă că de dragul unui box-office mai bubuitor, voi aduce la TIFF filme de multiplex”, precizează Mihai Chirilov cu referire la deschiderea festivalului către publicul larg. Despre contribuția pe care a adus-o celui mai cunoscut festival de film din România, dar și despre provocările primelor ediții TIFF, am stat de vorbă cu Mihai Chirilov. (Cristina Beligăr)
  • TIFF reactivează Depozitul de filme. Depozitul de filme, care în urmă cu un an a fost readus în atenția publicului cinefil în cadrul campaniei „Salvați marele ecran”, găzduiește și în 2015 mai multe evenimente speciale marca TIFF. Campania de strângere de fonduri pentru fostul depozit al RADEF România Film, situat pe strada Maiakovski 31-35 din Cluj, a fost anunțată oficial la deschiderea Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) din 2014 şi a urmărit, într-o primă etapă, transformarea acelui loc într-un spațiu alternativ de cultură urbană, care va găzdui proiecții de film și alte evenimente culturale. Campania organizată în cadrul platformei We Are Here a reușit să atragă atunci suma de peste 2000 de euro, dar având în vedere că doar contribuțiile individuale nu au acoperit suma necesară de 7000 de euro pentru recondiționarea Depozitului, iniţiatorii campaniei au primit şi sprijinul sponsorilor. (Cristina Beligăr)
  • Cristian Hordilă, manager TIFF: „Sper ca în 2021 orașul să își păstreze vibe-ul festivalier, cu evenimente reunite sub umbrela unei strategii”. La 28 de ani este managerul celui mai cunoscut festival de film din România, având în subordine în această perioadă o echipă de 300 de angajați și alți 400 de voluntari. Nu a fost promovat peste noapte în funcția pe care o deține astăzi, dar fiind o „gazdă primitoare” a acumulat experiență după experiență învățând de le cei mai buni. Deși de 9 ani de zile face parte din marea „familie” TIFF, viața lui Cristian Hordilă nu se rezumă doar la implicarea în acest festival. Pe lângă diferite proiecte care îl solicită mai mult sau mai puțin din poziția de manager, Cristian este implicat și în viața comunității. (Cristina Beligăr)
  • Marin Moraru-Premiul de Excelență la TIFF 2015. Marin Moraru, unul dintre cei mai îndrăgiți actori români, cu o carieră în film și teatru ce se întinde pe șase decenii, va fi distins cu Premiul de Excelență la cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie). Trofeul îi va fi decernat sâmbătă, 6 iunie, la gala de închidere de la Teatrul Național din Cluj. (Cristina Beligăr) 
  • Pavel Azap: „TIFF părea o nebunie şi nici nu puteam visa că va ajunge aici”. Festivalul intenaţional de film Transilvania (TIFF) a crescut ca Făt Frumos din poveste. Dacă, aşa cum spune criticul de film Pavel Azap, la început părea o nebunie în care aproape nimeni nu credea, în 14 ani de existenţă, TIFF a devenit acum un reper pe harta cinematografiei mondiale, cu filme importante şi cu invitaţi de renume, care, prin simpla lor prezenţă, girează şi dau greutate festivalului de la Cluj. Pavel Azap, cel care a scris prima carte despre TIFF –primele 10 ediţii- vorbeşte pentru Transilvania Reporter despre începuturile festivalului, dar şi despre prezentul şi viitorul TIFF. (Marius Avram)
  • Cum se vede TIFF-ul de la fereastră? „Perfect!” spun cei care locuiesc în centru și au norocul să stea la etaj, astfel încât privirea să le cadă perpendicular pe marele ecran din Piața Unirii. Mai este puțin și TIFF-iștii de la fereastră își vor ocupa din nou locul la „lojă”, numai să țină vremea cu ei. Înarmați cu programul filmelor, dar și cu ceva de ronțăit, aceștia se așează comod și așteaptă să înceapă filmul. Dacă le place, rămân la fereastră, dacă în schimb pelicula nu le e pe plac, se retrag în casă, unde își continuă rutina de zi cu zi. (Maria Man)

REPORTAJ. Voluntar la TIFF, între magie și cinematografie. Voluntarii au reprezentat încă de la primele ediții ale Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) o sursă inepuizabilă de energie, de zâmbete, de bună voie. Gata mereu să te ajute, să te îndrume, să își spună o vorbă bună sau să își facă o recomandare, voluntarii sunt cei care fac lucrurile să se miște, să se deruleze într-un mod armonios întocmai ca pelicula unui film de pe vremuri. (Maria Man)

CĂLĂTORII. Gyula, pământ românesc! Cum a ajuns orășelul Gyula din Ungaria una dintre destinațiile preferate de românii din Transilvania și Banat. Sezonul estival nu a început încă, dar în parcarea hotelului Erkel din Gyula au apărut deja mașinile cu numere de Timiș, Cluj, Caraș-Severin, Bihor sau Mehedinți. De fapt, nici nu au dispărut, peste iarnă, fiindcă la băile și aquaparkul din Gyula se vine în orice anotimp. „Gyula este o destinație predilectă pentru români. Polonezii merg masiv la Hajdúszoboszló, slovacii, la Miskolctapolca, românii, la Gyula”, spune dr. Róna Iván, consilier turistic al companiei Gyulai Várfürdő Kft., cea care operează băile termale, ștrandul în aer liber și complexul acvatic acoperit. (Bogdan Stanciu)

RELIGIE. Rusaliile – ziua când s-a întemeiat biserica. Anul acesta Rusaliile „cad”, cum se zice în popor, pe 31 iunie, iar a doua zi, 1 iunie, este Ziua Sfântului Duh. Praznicul este la 50 de zile de la Învierea Domnului şi la 10 zile de la Înălţarea sa. Conform scrierilor din Noul Testament, acest eveniment s-ar fi petrecut în ziua Rusaliilor evreieşti, la 50 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos. Tocmai de aceea marea sărbătoare creştină este cunoscută şi sub numele de Cinzecime. La romano-catolici a fost, prin urmare, sărbătoare săptămâna trecută, adică la 50 de zile după Paştile lor. Ea a fost marcată ca în fiecare an prin pelerinajul uriaş de la Şumuleu-Ciuc. (Elena Gădălean)

DOCUMENTAR. Ian Fleming. Cine a fost „părintele” Agentului 007. Puţini sunt aceia care nu au văzut măcar un film cu celebrul agent secret James Bond. Faima acestuia s-a răspândit în toate colţurile lumii, totul pornind din cărţile scriitorului britanic Ian Fleming. Chiar dacă îl cunoaştem atât de bine pe Bond, care ne fascinează pe toţi, nu ştim la fel de multe despre Fleming, care şi-a construit personajul şi acţiunea pe baza experienţelor proprii şi a vieţii sale. Aşadar, am putea afla că realitatea a fost cel puţin la fel de interesantă, precum cărţile şi filmele. (Mădălina Kadar)

SPORT. Mirel, omul care a pus monopol pe trofee. An de an câştigă trofeu după trofeu şi nu are de gând să se oprească. Titlul de campion cucerit anul acesta de echipa feminină de fotbal Olimpia Cluj este al 12-lea din întreaga carieră a antrenorului Mirel Albon. Pe lângă trofeele de campion, Mirel Albon a mai cucerit cu cele două echipe pe care le-a antrenat şi 8 Cupe ale României, câte patru cu fiecare (Clujeana, respectiv Olimpia). La jumătatea săptămânii viitoare Albon și Olimpia Cluj vor încerca să stabilească un nou record – al cincelea event consecutiv, performanță unică în fotbalul românesc. Cu 20 de trofee cucerite deja, Mirel Albon îi face marcaj strâns lui Mircea Lucescu, liderul tehnicienilor din țara noastră, într-un clasament al celor mai multe trofee câștigate, în sporturile de echipă (29). (Patrice Podină)

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Buna ma numesc timofte alina si imi doresc sa joc intrun film mai multe detali vb la telefon 0799457697

  2. timofte alina says:

    Vreau sa joc intrun film sunt talentata la ori ce mai multe detali despre mn sunatima la telefon 0799457697

Postaţi un comentariu