Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Efectul Untold. Emil Boc candidează”

După trei ani de mandat apatic în timpul căruia prea puţine proiecte angajate au fost finalizate, reuşita festivalului de muzică electronică Untold îi dă încredere primarului Clujului să intre în competiţia electorală din vara anului următor. Înscrierea lui Emil Boc pe lista liberală de candidaţi la Primărie a fost confirmată ieri de liderii partidului proveniţi din fostul PDL.

Cu Untold, Emil Boc reintră în jocul electoral al băilor de mulţime, o ipostază demult abandonată. Cel puţin în anii din urmă, după ce fostul protagonist al măsurilor de austeritate din regimul Băsescu s-a retras în funcţia de consolare de la Cluj, acesta a evitat contactul cu cetăţenii oraşului. Răsunetul festivalului l-a reactivat.

Activiştii sociali îi reproşează primarului cheltuirea netransparentă a banilor publici la Untold, la fel, darea în folosinţă şi îngrădirea unui spaţiu public pentru o manifestare privată. O altă viziune de stânga privind Untold evidenţiază diviziunea socială a oraşului. În timp ce zeci de mii de clujeni au plătit în medie 300 de lei ca să intre în spaţiul protejat din Parcul Central, dincolo de garduri şi la periferie, la groapa de gunoi închisă a oraşului, mii de oameni trăiesc o lună cu jumătate din aceşti bani.

Stânga nu a câştigat însă niciodată primăria oraşului, iar vocile ostile festivalului au tăcut după ce atmosfera sa electrizantă a popularizat oraşul în rândul tinerilor de chef din întreaga lume. Aproape 60.000 de oameni au fost prezenţi în fiecare seară pe Cluj Arena, foarte mulţi dintre ei clujeni, toţi fericiţi şi la o adică favorabili unui primar care le înţelege nevoia de distracţie.

Festivalurile sunt o preocupare serioasă şi constantă în timp a primarului aşa încât brandul de vară al Clujului se construieşte de câţiva ani din muzică dată tare. Festivalul Peninsula, transmutat din Mureş, nu a prins, cu Untold, în schimb, banii publici au fost cheltuiţi cu câştig de imagine pentru oraş şi cu profit pentru organizatori şi prestatorii locali de servicii. Colateral, cu beneficii electorale pentru un  Emil Boc relansat.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Alin Tişe: Domnul Boc este candidatul PNL la primăria Clujului. A rămas mai puţin de un an până la alegerile locale care vor reface garnitura de primari şi preşedinţi de consilii judeţene decimată de DNA de o vreme încoace. În anul rămas, procurorii anticorupţie ar putea să mai aducă multe surprize care să schimbe strategiile electorale ale partidelor politice şi chiar echilibrul de forţe de pe eşichierul politic românesc. Liderii partidelor şi aleşii lor din administraţiile locale ştiu acest lucru şi poate că tocmai de aceea mai trag de timp în anunţarea candidaturilor pentru principalele posturi din administraţia locală. Totuşi, unele partide au intrat brusc în febra alegerilor locale de anul viitor şi, cu un ochi la DNA şi cu altul la problemele interne, încearcă să-şi încropească de pe acum o strategie electorală câştigătoare. (Marius Avram)

DOSAR. Lunga vară a festivalurilor îl resuscitează pe primar 

  • Bogdan Buta, director UNTOLD Festival: Cu siguranță va exista o a doua ediție în 2016. După o ediție reușită care a atras participarea a peste 240.000 de persoane, UNTOLD Festival a devenit evenimentul cel mai discutat al ultimelor zile. Impactul pe care l-a avut în rândul publicului tânăr, mai ales, le-a confirmat organizatorilor că festivalul este pe cale să se transforme într-un fenomen și, drept urmare, o ediție viitoare va fi în acest caz iminentă. Prima ediție a Festivalului UNTOLD a fost o provocare atât pentru organizatori, cât și pentru participanții la eveniment care nu știau la ce să se aștepte de la un nou festival de muzică. (Cristina Beligăr)
  • Festivalul care transformă criticii în abonați. Zeci de mii de tineri s-au bucurat timp de patru zile de povestea celui mai mare eveniment muzical al anului în România. Festivalul, încă de la anunțarea sa, a creat dispute, dezbateri și numeroase animozități din partea clujenilor. Succesul evenimentului a îmbunat totuși comunitatea și, în multe cazuri, a transformat „dușmanii” în viitori abonați la ediția din 2016. Este cazul și clujeanului Raul Mureșan, directorul Laboratorului de Neuroştiinţe Experimentale şi Teoretice de la Centrul pentru Cercetări Cognitive şi Neurale (Coneural) din cadrul Institutul Român de Ştiinţă şi Tehnologie. Pentru el, experiența Untold s-a transformat în doar o zi din potențială dezamăgire într-un eveniment reușit și demn de a fi lăudat. (Radu Hângănuț)
  • Untold s-a terminat. Controversa continuă. Cel mai mare eveniment organizat în cadrul Capitalei Europene a Tineretului, Festivalul Untold, a fost un eveniment controversat. Apreciat de unii, blamat de alții, festivalul s-a bucurat de un mare succes, astfel încât organizatorii au confirmat deja faptul că va exista o a doua ediție în 2016. Care au fost principalele nemulțumiri? Deja celebrele garduri care au împrejmuit două treimi din Parcul Central au fost detronate de nemulțumirile legate de zgomotul excesiv și de nivelul vibrațiilor, multe persoane plângându-se pe rețelele de socializare că nu au putut să doarmă mai ales în noaptea de sâmbătă spre duminică, muzica auzindu-se extrem de tare până în zori din diferite părți ale orașului. (Maria Man)
  • Din Londra, la Cluj, în căutarea de senzații tari. Aviația britanică, la Untold. Charles, Ollie și Fraser, trei piloți în devenire ai Forțelor Armate Britanice, divizia aeriană, au venit special în România pentru a participa la prima ediție a Festivalului UNTOLD. Despre Cluj au avut doar cuvinte de laudă, la fel și despre festivalul pe care l-au descoperit întâmplător, online. Provenind dintr-o țară în care festivalurile au făcut istorie, Glastonbury fiind doar unul dintre ele, englezii au declarat că un festival organizat în mijlocul orașului, chiar dacă are unele dezavantaje pentru localnici, din punct de vedere turistic aduce foarte multe beneficii. De asemenea, în timpul discuției pe care am avut-o, tinerii piloți au ținut să precizeze că este de admirat faptul că la Cluj nimeni nu încearcă să îți vândă substanțe interzise cum se întâmplă la marile festivaluri din UK și că lumea se poate distra la fel de bine doar cu bere. (Cristina Beligăr)

RELIGIE. Schimbarea la Faţă: Ziua când Iisus ne-a miluit cu lumina Sa. Joi, 6 august, este sărbătoare mare în rândul creştinilor orotdocşi şi greco-catolici. Mai demult, în popor, i se spunea Obrejenia, denumire de origine slavă care înseamnă transformare, schimbare. În limbă greacă sărbătorii i se spune Metamorphosis (transfigurarea). (Elena Gădălean)

CULTURĂ. Baletul Operei Naționale din Cluj pleacă în turneu în China: 13 reprezentații în șapte orașe. Ansamblul de balet al Operei Naţionale Române din Cluj va pleca într-un turneu în China unde va oferi publicului chinez 13 reprezentaţii de balet pe scenele principale din șapte cele mai populate orașe (Shanghai, Ning Po, Hang Zhou, Su Zhou, Wu Xi, Chang Zhou, Nan Jing). (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Atenție, se filmează! Facultatea de Chimie, Sinagoga de pe Horea și Anticariatul Röser din Cluj, platouri de filmare pentru cel mai recent film al lui Radu Mihăileanu. Timp de zece zile Clujul și împrejurimile orașului s-au transformat în platou de filmare pentru cea mai recentă peliculă a regizorului Radu Mihăileanu. Filmările pentru „The History of Love” au început în primăvara acestui an, la Montreal, s-au mutat la New York  şi au continuat în România. „The History of Love” este prima mare producţie internaţională, având un buget de peste zece milioane de dolari, care va folosi oraşul Cluj-Napoca ca decor. După o serie de filmări care au avut loc în satul Dâncu din comuna Aghireșu, echipa de filmare a peliculei s-a aflat în ultimele zile în mai multe locații din Cluj, inclusiv la Sinagoga de pe strada Horea, la Teatrul Național sau în Parcul Central la Facultatea de Chimie. (Cristina Beligăr)

TINERII CLUJULUI. Tinerii Clujului. Alex Velea, olimpic internațional la informatică: „Școala nu m-a ajutat în pregătirea mea”. Clujeanul Alexandru Velea în vârstă de 19 ani este un personaj obișnuit al podiumurilor când vine vorba de olimpiadele de informatică organizate atât în țară, cât și în afara țării. Recent, tânărul și-a adăugat în palmares două medalii importante: aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, desfăşurată în perioada 29 iunie – 4 iulie, la Brno (Cehia), la care au participat 44 de concurenți din zece țări și argint la Olimpiada Internaţională de Informatică 2015, care s-a desfășurat anul acesta la Almaty (Kazahstan), în perioada 26 iulie – 1 august, şi a reunit 324 de competitori din 84 de ţări. Am stat de vorbă cu tânărul pentru a afla care este cheia succesului, de când este pasionat de informatică și cât anume se pregătește pentru a obține asemenea performanețe, dar și dacă … ați ghicit, este fan Alex Velea. (Maria Man)

TINERII CLUJULUI. Ovidiu Damian, jurnalist: Mi-aș dori un oraș mult mai accesibil persoanelor cu dizabilități. Deși își dorea să urmeze Jurnalismul la București, în anul 2000 a venit la Cluj, din Simeria, pentru a se înscrie la Facultatea de Psihologie din dorința de a aprofunda un domeniu care îl atrăgea încă din timpul liceului. De atunci, Ovidiu Damian încearcă în fiecare zi să demonteze prejudecăți și să schimbe mentalitatea oamenilor din jurul său cu privire modul în care ar trebui să fie tratate în societate persoanele cu dizabilități. (Cristina Beligăr)

CĂLĂTORII. Cu un Butrint nu se face primăvară. Dincolo de plaje, Albania rămâne o țară unde vacanța poate însemna mai mulți nervi decât relaxare. În ultimii ani, ghidurile internaționale de turism au început să prezinte Albania ca ultima destinație nedescoperită din zona mediteraneană a Europei. Ieftină, lipsită de milioanele de turiști care aglomerează Grecia, Croația, Italia sau Spania, Albania este prezentată ca un refugiu pentru cei ce doresc să se bucure de plaje liniștite și cu ape curate. Ceea ce este adevărat. Ce omit însă ghidurile de turism să spună este că unde se termină plajele începe o țară neașezată. O țără unde cam totul se află sub semnul improvizației, al încâlcelii, al balcanismului în cel mai urât sens al cuvântului. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Noroc! Berea, o istorie de milenii. Berea este cea mai populară băutură alcoolică din lume, şi asta nu doar pe timp de vară. Iar în ceea ce priveşte topul general al băuturilor consumate la nivel mondial, se află pe locul 3, imediat după apă şi ceai. S-a dovedit că are proprietăţi benefice pentru sănătate, iar unii antropologi susţin că apariţia acestei băuturi a contribuit serios la dezvoltarea omului şi a civilizaţiei umane, în general. Cert este că berea a intrat în viaţa comunităţilor încă de la începuturile istoriei omenirii, fiind descoperită înaintea scrisului. (Mădălina Kadar)

SPORT. Cu „Tati” nu te pui. Din când în când găsim dovezi de normalitate în fotbalul românesc, și ne mirăm că mai există oameni care nu acceptă compromisul. Într-un campionat în care antrenorii sunt schimbați de jucători și umiliți de patroni, Vasile Miriuță demonstrează că el e ”șeful” la ASA. Atacat de propriul căpitan, Gabi Mureșan, după eșecul cu Saint Etienne din Europa League, tehnicianul alintat de propriii fotbaliști ”Tati”, nu a ezitat să-și trimită vedeta în tribune. ”Eu sunt Vasile Miriuță, și sunt antrenorul echipei ASA Târgu Mureș. Aici eu sunt șeful!”, a fost mesajul antrenorului pentru cel mai titrat fotbalist român în activitate. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu