Nu rataţi noul număr Transilvania Reporter: Clujul sună deșteptarea

„Ne aflăm aici pentru a vă oferi șansa să învățați din greșelile pe care le-am făcut noi și măcar să nu le repetați”. Așa a sunat o parte a mesajului venit din partea lui Frans Anton Vermast, unul dintre strategii orașului Amsterdam în cadrul proiectului de transformare a orașului olandez într-un smart city. Cluj-Napoca are aceeași țintă, iar rezolvarea problemelor de transport prin soluții tehnologice smart pare a fi primul pas spre un viitor oraș inteligent. Cei care au trecut deja prin focurile „deșteptării” unui oraș spun că problemele existente se pot transforma în prilej pentru câteva mici rezolvări inteligente. Nu trebuie să fie ceva măreț, ci doar să fie pentru a arăta că se poate iar, mai apoi, pentru avea un exemplu pentru idei tot mai îndrăznețe.

„Infrastructura de comunicații este un mare avantaj”, a explicat Paul Copping, șeful departamentului de inovare al London Borough of Greenwich. Cât timp ideile pot circula rapid în comunitate, se poate discuta eficient despre rezolvarea problemelor legate de aglomerație, care e prezentă peste tot. Inclusiv în Helsinky, unde strategia finlandeză a fost să transforme transportul public într-o opțiune inteligentă, utilizabilă în 98% din toate nevoile pe care le-ar putea avea un cetățean. Celelalte două procente rămân pentru serviciile de transport alternativ, cum este car-sharingul și ride-sharingul.

Cu profesorii la catedră, Primăria spune că ia notițe. Extemporalul și la dat cu o aplicație lansată miercuri. Se numește Cluj Now și vrea să „îndulcească” suferința șoferilor de pe străzile orașului. În plus, vrea să le dea de înțeles clujenilor că orașul smart se construiește inclusiv cu participarea lor. (R.H)

DOSAR. Când ideile circulă, oraşul prinde viteză

Cum facem Clujul smart? Cum transformăm un oraș „prostuț” într-unul smart? Conferința Smart Cities, desfășurată miercuri la Cluj-Napoca a încercat prin invitații ei să răspundă chiar la această întrebare. „În 9 cazuri din 10, cea mai întâlnită problemă într-un oraș este cea a mobilității”, crede Frans Anton Vermast consultant pe probleme de strategie în cadrul proiectului Amsterdam Smart City. Olandezii au început în urmă cu aproape zece ani să ceară un oraș mai inteligent și mai prietenos, iar proiectul a început de la poluarea din oraș. (Radu Hângănuţ)

Cluj Now, aplicația care aduce Clujul în smartphone. Primăria Municipiului Cluj-Napoca și compania clujeană de IT Life is Hard au lansat miercuri aplicația Cluj Now, care le permite cetățenilor dar și turiștilor să primească în timp real notificări cu privire la restricții de circulație cauzate de lucrări pe străzile de pe raza municipiului, restricții de trafic cauzate de evenimente aflate în derulare, dar și alte notificări ce pot să provină de la diverse departamente din cadrul instituției. Aplicația este gratuită și disponibilă pentru Andoid și iOS, ea fiind oferită gratuită de către companie pentru a fi folosită în comunitate. (Radu Hângănuţ)

Antonia a început să lucreze pentru clujeni. Primul funcționar public virtual, Antonia, se află din această săptămână la dispoziția clujenilor. Prin acest proiect Primăria Cluj-Napoca continuă procesul de digitalizare a procedurilor din administrația publică locală. Astfel, de miercuri clujenii pot să își înregistreze un număr de 60 de tipuri de cereri, de la distanță, fără a se deplasa fizic la registratura generală a instituției sau la una dintre primăriile de cartier, iar Antonia este cea care va înregistra aceste cereri. (Claudia Romitan)

CULTURĂ. Laboratorul de imaginar a ajuns la Cluj-Napoca. Cine s-a întrebat vreodată ce se petrece în mintea lui atunci când citește, sau cum creează creierul nostru lumi imaginare, uneori atât de aproape de realitate, are ocazia să își exploreze propriul imaginar în următoarele zile chiar la Cluj-Napoca într-o instalație interactivă ce transformă experiența cititului într-un spectacol de proiecții. Laboratorul de Imaginar este deschis publicului de orice vârstă la Târgul Gaudeamus din Cluj-Napoca, în perioada 18-22 aprilie. (Cristina Beligăr)

COMUNITATE. „Visul american” al sportului, trăit de un clujean medaliat olimpic. Despre Dragomir Cioroslan nu prea găsești știri în presa românească. Wikipedia ne spune că este un fost halterofil și că câștigat bronzul olimpic la Los Angeles, în 1984, la acea ediție „cu cântec”, pe care au boicotat-o 14 țări din Blocul Sovietic. Undeva prin această zonă însă încep știrile în limba engleză despre halterofilul român Dragomir Cioroslan, care după retragere a fost chiar și vicepreședintele Federației Internaționale de Haltere. Astăzi, Cioroslan este director al departamentului de Dezvoltare și Relații Internaționale din cadrul Comitetului Olimpic al SUA. Dacă sporturile ar avea și ele un „american dream” așa cum au oamenii, Dragomir Cioroslan s-ar putea mândri cu faptul că a dus halterele spre acest vis, transformându-l într-un sport în care, tot mai des, americanii excelează și câștigă medalii olimpice, în timp ce, la nivel de mase, nu mai este de mult timp perceput ca un sport al muncitorilor. (Radu Hângănuţ)

REPORTAJ. Răsadurile din serele USAMV s-au vândut ca pâinea caldă. Clujenii s-au înghesuit luni dimineaţă la serele Universităţii de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca pentru a cumpăra din zecile de mii de răsaduri scoase la vânzare. Mai tineri sau mai în vârstă, oamenii au avut răbdare să stea chiar şi câte două ore la coadă că să obţină răsaduri din soiuri româneşti. Cum era de aşteptat cea mai mare căutare au avut-o roşiile şi, în special, soiul Inimă de bou, care s-a şi epuizat în circa cinci ore de la deschidere. (Claudia Romitan)

STAREA UNIUNII. Obi-Wan Macron vs. Darth Viktor. Președintele Franței Emmanuel Macron a susținut, marți, 17 aprilie, un discurs în fața plenului Parlamentului European de la Strasbourg, în care a pledat pentru apărarea unei „suveranități europene reinventate” în fața tentației „autoritare” în unele țări ale Uniunii Europene, relatează AFP. Discursul său curajos a atras atenția presei mondiale, iar cei de la Politico.eu, unul dintre cele mai influente portaluri de știri europene, l-au supranumit pe președintele Franței „Emmanuel Obi-Wan Macron”, după numele unui cavaler Jedi din Războiul Stelelor. În aceeași logică, s-ar putea vorbi și de un Darth Viktor, fiind foarte clar că premierul Ungariei, Viktor Orbán, a fost una dintre țintele președintelui francez, fără ca numele său să fie, însă, rostit.( Bogdan Stanciu)

SPORT. Meci festival la Cluj-Napoca. Hristo Stoicikov, Ronaldinho, frații Franck și Ronald de Boer, Edgar Davids și alte legende ale Barcelonei vor îmbrăca din nou tricoul blaugrana într-un meci demonstrativ găzduit de Cluj Arena, pe data de 16 iunie anul acesta. Oponenții legendelor Barçei vor fi componenții Generației de Aur în frunte cu Gheorghe Popescu, promotorul evenimentului și fost căpitan al Barcelonei. Va fi de asemenea pe teren Ioan Ovidiu Sabău, managerul Universității Cluj și singurul fotbalist clujean care face parte din Generația de Aur a fotbalului românesc. Născut în Valea Florilor, Sabău a debutat la echipa națională a României la data de 3 februarie 1988 și s-a retras pe 11 octombrie 2007, într-un alt demonstrativ de lux contra Olandei. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu