Motoul primăriei: „Nu facem nimic, pentru că atunci nu greșim”

Primăria ține în loc investitorii clujeni

Piața construcțiilor imobiliare începe să se dezmorțească anul acesta sau cel puțin asta afirmă investitorii clujeni. „Cred că vedeți singuri dacă vă plimbați prin oraș. Se construiește mult”, spune Ovidiu Ciceo de la Covidan Impex SRL. Se construiește, numai că, până să se ajungă aici, investitorii sunt nevoiți să aștepte minim un an pentru a primi autorizația de construcție din partea Primăriei Cluj-Napoca. În Florești, lucrurile se mișcă mult mai rapid în acest sens, dar atât constructorii, cât și cumpăratorii se confruntă cu altă problemă: infrastructură proastă.

„Piața imobiliară merge destul de bine. Se caută tot mai mult apartamentele mici, care să nu depășească 65 de metri pătrați. Vânzările au crescut față de anii 2011, 2012. Noi, constructorii sperăm să crească și mai mult. Oricum, cereri există. În Florești se construiește în continuare, dar eu sunt de părere că în maxim doi ani se vor opri construcțiile din cauza aglomerării traficului și a lipsei canalizării. Nu e posibil să faci dimineața o oră, o oră și ceva până în Cluj. Trebuie să duci copilul la școală, la grădiniță, pe unde să mai ocolești? Este un drum prin Grigorescu, dar acum s-a stricat și acela. Nu poți să zbori peste toată coloana. Eu cred că oamenii vor renunța să mai vină în Florești și din acest considerent. În Cluj s-ar construi, dar se mișcă lucrurile greu. Autorizațiile se primesc, din câte știu eu, într-un an, ceea ce e enorm”, spune Alexandru Varvari, de la SC Doriandri Construct SRL.

Blocuri între case

Constructorul nu este însă foarte optimist în ceea ce privește viitorul pieței imobiliare din Florești: „De construit se construiește, eu am făcut șapte blocuri anul acesta, anii trecuți am construit mai puține. Prețurile încep să crească ușor, dar oricum sunt foarte mici față de cele din Cluj. Mulți oameni își vând apartamentul din Cluj și își cumpără două în Florești. Tinerii vin aici pentru că vor să locuiască singuri și altfel nu au această posibilitate, pentru că nu își permit un apartament în oraș. Dar chiar și așa, există și în Florești zone bune și zone mai puțin bune. Cele mai puțin dorite sunt cele din apropierea fermei de pui”, spune acesta. Pe viitor și-ar dori să poată construi în Cluj-Napoca, într-o zonă cât mai centrală, dar este convins că acest lucru este extrem de dificil din cauza lipsei de spaţiu, dar și din cauză că nu ar fi de acord să construiască un bloc între mai multe case, cum se practică în ultima perioadă. „Cred că trebuie păstrată ordinea în oraș, iar un bloc nu are ce căuta între două case. Acolo obține autorizații cine trebuie”, este de părere investitorul.

Nu facem nimic, nu greșim

Următorii doi constructori cu care Transilvania Reporter a luat legătura au acceptat să vorbească doar sub protecția anominatului, pentru a nu stârni împotriva lor autoritățile locale care urmează să le dea, după o lungă perioadă de timp, autorizațiile necesare demarării proiectelor lor imobiliare.

„Eu zic că există cerere, deși prețurile nu s-au micșorat, ci din contră. În schimb, piața imobiliară din Cluj nu merge prea bine. Eu, de exemplu, mă lupt cu primăria de trei ani pentru un proiect. Găsesc mereu motive să îți respingă cererile, de parcă cineva ar avea inters să nu se lucreze. Cred că moto-ul lor este: «Nu facem nimic, pentru că atunci nu greșim». Nu vor să își pună semnătura pe nimic ca să nu răspundă, se ascund după deget. La un moment dat mi-au zis să fac un drum de acces pentru că altfel nu primesc autorizație. Aici a început distracția. O porțiune din parcela pe care urma să fac drumul de acces e revendicată. Cei de la primărie așteaptă ca eu, care nu sunt parte din acel proces, să le spun lor care e parcela respectivă.  Mi-au cerut CF-uri, apoi schițe și, surpriză, datele de pe acte nu se potrivesc. Ce vină am eu? De ce îmi condiționează ridicarea imobilului de un drum pe care nu îl pot face tot din cauză că ei nu și-au rezolvat problemele cu revendicările?  «Nu vă putem da curs solicitării pentru că sunt parcele revendicate» e răspunsul standard. Drumul de acces este de utilitate publică, așa că, în mod normal, retrocedarea nu trebuie să se facă în natură, ci în bani. E o situație delicată și complicată. În Florești e mult mai bine din acest punct de vedere” spune constructorul.

Oamenii își țin banii la ciorap

Investitorul este nemulțumit că stă de trei ani cu banii în buzunar. „Dacă aș construi, aș vinde. Impozitul pe parcelă e mic. Dacă se construiește acolo un bloc cu 20 de apartamente, automat cresc taxele, iar municipalitatea câștigă. În plus, timp de un an dau de lucru unui număr de persoane. 20 de familii se vor muta acolo, acei oameni au mașini, consumă, iar banii circulă. Așa, îi țin la ciorap. Mai demult se dădea șpagă. Acum nu-ți cere nimeni nimic, dar nici nu se rezolvă nimic ”, a mai spus acesta.

„În Primăria Cluj-Napoca e haos pentru că nu există responsabilitate. Dacă ar exista organizare, ar sta lucrurile puțin altfel, dar așa nu e nicio șansă. Regulile de urbanism nu sunt foarte clare în momentul de față pentru că noul P.U.G. nu e aprobat, iar cel vechi nu are nicio legătură cu realitatea actuală. Orium și P.U.G.-ul propus are o mulțime de carențe și presimt că va avea loc o cascadă de procese pierdute de primărie. Ar fi normal ca într-o lună maxim, dacă îți cumperi un teren, iar ceea ce dorești tu să construiești este în concordanță cu Planul Urbanistic General, să primești autorizația de construcție. Ei bine, lucrurile nu se întâmplă deloc așa. Rezolvi o problemă, apare alta. La Cluj există probleme cu retrocedările. Primăria nu și-a cadastrat parcelele. Vrei să faci o canalizare sau să te branșezi la gaz, de exemplu, și nu poți pentru că exact acolo există o porțiune ce trebuie retrocedată. Am avut o situație de acest gen. Apartamentele au fost vândute, oamenii s-au mutat și a durat apoi câteva luni până să putem pune gazul. Dacă ești pe teren retrocedat, trebuie să te muți. Oamenii cumpără de la tine, pe ei nu îi interesează cu câte probleme te confrunți tu. Ei vor să cumpere un apartament într-o clădire fără probleme și pe bună dreptate”, consideră cel de-al doilea constructor care şi el a preferat anonimatul.

10682688_1575856855971136_1982426815_oÎn centru se construiește diferit

Firma la care lucrează acesta are în plan să construiască pe viitor în cartiere precum Zorilor, Mărăști și Grigorescu, fiind zonele în care există cele mai multe cereri. În centru sau în cartierele aglomerate este destul de dificil să găsești o porțiune de teren pe care să poți construi. Astfel, constructorii cumpără o casă sau mai multe locuințe vechi, le demolează și construiesc pe acel loc. Există multe cereri pentru zonele centrale, dar de asemenea o mulțime de reclamații. „Nu știu de ce ar trebui acordul vecinului când construiești într-o zonă centrală. Acolo se construiește din perete în perete, așa a fost de când lumea. Vin vecinii și spun că le iei lumina. În câte ganguri din Cluj există lumină naturală? Așa sunt clădirile în centru, lipite. Există multe reclamații de acest gen. Uneori te reclamă pentru că sunt curioși ce se construiește acolo. Sesizările sunt publice. Sunt de acord cu cele întemeiate, dar există și sesizări făcute doar așa, din motive aiuristice. Pe noi ne afectează, pentru că eventualii cumpărători pot vedea toate aberațiile și își pot face o părere după acestea. În zona centrală se construiește în alt mod decât pe un teren liber”, explică investitorul.

Investitorii preferă alte orașe

Acesta a construit până în momentul de față doar în Cluj-Napoca. Este de părere că în Florești este un haos uriaș. „Nu este normal să stai câte un an după o autorizație, an în care ai făcut toate procedurile necesare inclusiv dezbateri publice, afișe de cartier și așa mai departe. Acest termen e împins la extrem. Dar cred că nu e în regulă să se dea autorizațiile atât de ușor cum s-au dat chiar la început în Florești. Acolo am auzit că se eliberau autorizații înainte ca terenurile să fie întăbulate. Nu cred că e neapărat un atuu să dai atât de rapid autorizațiile. Știu că în 2004, 2005 se făceau întâi construcțiile și apoi se dădeau autorizațiile. Nu e în regulă. Trebuie să fie câteva reguli”, consideră constructorul.

Deși investitorii susțin că în acest an se construiește mai mult, cifrele primăriei arată că situația nu este mult schimbată față de anul trecut. În 2013 s-au eliberat 1.682 de autorizații, iar anul acesta, până în prezent 1.177. Cu toate acestea, investitorii ocolesc de multe ori Clujul, preferând să construiască în zone mai puțin profitabile sau în alte orașe, decât să aștepte câțiva ani pentru a primi o autorizație. Un constructor din Sighet ne-a povestit că a venit la Cluj horărât să ridice un bloc de locuințe. După ce a văzut cum merg lucrurile, s-a răzgândit și a decis să își investească banii în alt oraș. Iar acesta nu e un caz singular. Timpul costă bani.

Distribuie:

Postaţi un comentariu