În luptă cu AVC. Dafin Mureşanu (SNR) vrea să dezvolte neuroreabilitarea în România într-un context modern, interdisciplinar

Dafin Mureşanu
Dafin Mureşanu

Accidentul vascular cerebral reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în România şi a III–a cauză în lume. Statisticile arată că, din cei aproximativ 65.000 de români care suferă anual un AVC (circa 17 milioane de cazuri noi la nivel mondial), o treime rămân cu diverse grade de dizabilitate. Pentru aceştia din urmă, neuroreabilitarea reprezintă o şansă de recuperare a deficitelor şi reîntoarcerea la o viaţă cât mai apropiată de cea normală.

Preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR), prof. dr. Dafin Mureşanu, care este şi preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), spune că România nu are deocamdată o tradiţie în domeniul neuroreabilitării şi al interdisciplinarităţii, dar că este o ţară activă care se alătură eforturilor societăţilor din ţările cu cele mai mari performanţe în domeniu.

El a declarat, joi, că, împreună cu ceilalţi reprezentanţi ai domeniului, îşi propune să dezvolte neuroabilitarea în România.

„Neuroreabilitarea este un proces terapeutic complex prin care o persoană cu un anumit grad de dizabilitate, indiferent de etiologia ei, îşi poate redobândi capacităţile fizice, cognitive, emoţionale şi psiho-sociale în limitele determinate de tipul şi complexitatea leziunii, precum şi de rezerva biologică individuală. Dorim să dezvoltăm neuroreabilitarea în România într-un context modern, interdisciplinar, în care neurologul, specialistul în medicină fizică şi recuperatorie, psihologul, logopedul, kinetoterapeutul, ergoterapeutul şi asistentul medical lucrează în echipă şi generează rezultatul optim pentru bolnav. Neuroabilitarea este un domeniu interdisciplinar aflat în plin avânt în Europa. Multe societăţi naţionale se formează sub ochii noştri, desigur liderii rămân societăţile naţionale din Germania, Italia, Olanda, Austria. România este activă în acest domeniu prin cele două societăţi de neuroabilitare”, a menţionat Dafin Mureşanu.

Cele mai noi rezultate ale cercetărilor în domeniul neuroreabilitarii şi cele mai avansate standarde terapeutice în domeniu sunt prezentate în cadrul celui de-al 4-lea Curs European de Neuroreabilitare, care are loc la Cluj Napoca, în perioada 26-28 iunie.

Evenimentul este organizat de SSNN, SNR, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, sub egida Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS) şi a Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR).

Printre cei peste 100 de participanţi la eveniment se numără preşedintele SSNN şi SNR, prof. dr. Dafin Mureşanu, secretarul general al EFNRS şi WFNR, prof. dr. Volker Homberg, prof. dr. Mihaela Baciuţ (Directorul Departamentului de Reabilitare Orală, Facultatea de Medicină Dentară, UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca), precum şi decanul Facultăţii de Medicină al UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, prof.dr. Anca Buzoianu.

Potrivit organizatorilor, accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă a treia cauză de mortalitate în România, după bolile cardio-vasculare şi cancer. Rata mortalităţii este de 300 de cazuri la suta de mii de locuitori în România, faţă de 200 de cazuri la suta de mii de locuitori, cât este media europeană. Specialiştii arată că îngrijorător este faptul că AVC au crescut în rândul populaţiei sub 30 de ani, în prezent peste 31% din numărul total de pacienţi cu AVC au vârsta cuprinsă  între 20 şi 26 de ani.

1 Comentariu

  1. E spune:

    NEUROREABILITARE!

Postaţi un comentariu