Lumina de la capătul tunelului se liberalizează

Foto: Dan Bodea

Compania RCS&RDS a intrat puternic și pe piața energiei electrice cu o ofertă care a trezit speranță în rândul celor care așteptau spargerea monopolului. Cel mai mare furnizor de cablu și de servicii de internet fix din România spune că prețul Digi Energy este cu 25% mai mic decât ce oferă în prezent piața.

 „La Digi Energy, prețul propriu de furnizare a energiei electrice în cadrul ofertei tip pentru clienți casnici (preț de listă) este de 0,165 lei/kWh, fără TVA. Dacă ești deja client al RCS & RDS pentru serviciul de televiziune prin cablu Digi TV sau pentru serviciul de internet fix Digi Net, beneficiezi de următoarele prețuri: 0,155 lei/kWh, fără TVA – prețul de furnizare, dacă ești client Digi la serviciile de televiziune prin cablu Digi TV și/sau internet fix Digi Net* (reducerea fiind de 0,010 lei/kWh, fără TVA), respectiv 0,145 lei/kWh, fără TVA – prețul de furnizare, dacă ești client Digi la serviciile de televiziune prin cablu Digi TV și/sau internet fix Digi Net și ești pensioner (reducerea fiind de 0,020 lei/kWh, fără TVA). La prețul propriu de furnizare se adaugă tarifele reglementate, a căror valoare este aprobată de ANRE (tarifele pentru transport, tarifele de distribuție și tariful pentru servicii de sistem). În plus, se vor regăsi separat în factura ta: costul pentru achiziționarea certificatelor verzi, taxa pentru cogenerare de înaltă eficiență, acciza și TVA”, se arată pe site-ul companiei.

Preţul propriu zis al energiei şi tariful de furnizare înseamnă însă doar 45% din preţul final din factură (36% costul energiei, plus 9% tariful de furnizare), deci 0,265 lei.

Potrivit economica. net, „o comparaţie cu preţurile concurenţei de pe piaţa liberă este mult mai simplă, şi arată agresivitatea cu care operatorul telecom atacă piaţa consumatorilor casnici. Şi Enel, cel mai mare furnizor de energie electrică din România pe zona de casnici, are o ofertă pentru gospodăriile care doresc să renunţe la preţul reglementat de ANRE, identică cu cea a RCS&RDS. Preţul este însă de 197 lei MWh, pentru contracte încheiate pe 12 luni, şi de 195 de lei, pentru contracte pe doi ani. Ca şi în cazul ofertei RCS&RDS, la acest preţ se adaugă tarifele reglementate de ANRE – tarifele de transport, de servicii de sistem şi de distribuţie, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, valoarea certificatelor verzi, accize şi TVA”.

Practic, liberalizarea pieței energiei electrice nu este una totală, în condițiile în care, chiar schimbând furnizorul de energie, distribuitorul, adică cel resposanbil de instalația electrică până chiar în casa clientului, rămâne Electrica SA. RCS&RDS este astfel doar furnizor de energie, nu și distribuitor. Cel puțin pentru moment, în esență prețul pe care se pot opera reduceri este cel al energiei, nu și cel al transportului.

Cea mai mare pondere în factură o are taxa de distribuţie, adică cea percepută de companiile private pentru care statul întreţine un monopol neprevăzut de lege. Taxa de distribuţie depăşeşte 35% din factura finală. Spre comparaţie, tariful perceput de furnizor este de doar 6%. Cu alte cuvinte, prin liberalizarea distribuţiei scăderea facturilor ar fi de câteva ori mai mare decât cea venită din schimbarea furnizorului. Iar abia prin combinarea celor două reducerea ar deveni substanţială.

 [stextbox id=”custom”]

Ce presupune schimbarea furnizorului de energie electrică:

-se realizează conform “Procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrică de către clientul final”, aprobate prin Ordinul președintelui ANRE nr. 105/2014
-nu presupune înlocuirea contorului sau modificarea instalaţiei de racordare și nu implică niciun cost suplimentar de conectare sau contractare
-poate duce la scăderea preţului energiei electrice pentru client, în calitate de consumator, datorită faptului că poți beneficia de un preț mai mic pentru energia electrică activă comparativ cu prețul plătit către actualul furnizor. Acest lucru înseamnă o valoare mai mică a facturii pentru energia electrică furnizată.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu