Eveniment în premieră la Cluj: Atipic Beauty. Manechinul-fotomodel Magda Coman: ”Persoanele cu dizabilități din România sunt condamnate la domiciliu”

Manechinul-fotomodel Magda Coman/ Foto: Bogdan Manea

Interviu cu manechinul-fotomodel Magda Coman,  fondatoarea Asociației Open Your Heart și organizatoarea evenimentului Atipic Beauty. Miercuri, 30 octombrie, Clujul va fi gazda unei prezentări de modă inedite:  modelele în scaun cu rotile vor fi alături de modele profesioniste şi vedete autohtone.

Manechinul-fotomodel Magda Coman, recunoscut la nivel internațional,  a ajuns, în 2005, în scaunul cu rotile printr-o conjunctură nefastă. Acum, dorința ei cea mai mare este să lupte pentru drepturile persoanelor cu dizabilități din România. Deși asociația îi răpește o parte importantă a timpului, Magda se ocupă în principal de educația fețiței ei de patru ani, Rachela.

Reporter: Care ar fi în concepția Dvs. definiția frumuseții?
Magda Coman: Frumusețea vine din interior și se regăsește în fiecare dintre noi. Noțiunea de perfecțiune este doar un clișeu care poate fi înlocuit cu o serie de abilități, și anume: educație, inteligență și, nu în ultimul rând motivația de a reuși.

De unde s-a născut ideea unui astfel de eveniment, Atipic Beauty? Există în străinătate astfel de evenimente?

În toată lumea astfel de evenimente fac parte din cotidian. Sunt îndrăgite și mari companii își asociază imaginea cu organizatorii acestor evenimente. La Cluj l-am invitat pe Fabrizio Bartoccioni, fondatorul Fundației Vertical din Roma. El organizează anual evenimentul Modellea Rotelle, care are o structura relativ asemanătoare cu Atipic Beauty. Când a primit invitația noastră ne-a mărturisit că a auzit despre evenimentul Atipic Beauty și este onorat să participe la a doua ediție  a acestuia.

Atipic Beauty s-a născut odată cu Asociația Open Your Heart, fiind primul proiect al acesteia. Înainte ca eu sa devin persoană cu dizabilități am fost manechin-fotomodel profesionist. Am continuat să profesez cu succes din scaunul cu rotile și, pornind  de la propriul exemplu am dorit să dau șansa la bucuria vieții și altor tinere ca mine, dar mai presus de orice am dorit să schimb imaginea persoanelor cu dizabilități, ceea ce s-a întâmplat având în vedere feedback-ul și entuziasmul societății la finalul primei ediții.

Cine sunt manechinele implicate în prezentarea de la Cluj? 

Dacă vă referiți la modele din scaunul rulant, ele sunt din toate zonele țării noastre exceptând două românce care vin din Italia și respectiv Republica Moldova. Pe podium vor defila 12 manechine, fiecare însoțită de către o persoană publică din mediul artistic sau al televiziunii.

După București, de ce ați ales Clujul pentru a doua prezentare?

Am avut mai multe oferte de parteneriat dar ne-am oprit la Compania  Performed Events din Cluj deoarece este al doilea oraș din Romania ca însemnătate.

Ținutele vestimentare ale manechinelor sunt ale designerilor clujeni? Cine sunt designerii implicați?

Domnul Alin Gălătescu sprijină evenimentul Atipic Beauty pe partea de styling. El a implicat două tinere creatoare Rozalia Bot și Simona Semeni. Nu sunt clujence.

Care sunt principalele probleme din viața socială de zi cu zi ale persoanelor cu dizabilități, în România?

Persoanele cu dizabilități din România sunt condamnate la domiciliu. Afirm asta chiar dacă condamnarea este tacită. Prin barierele arhitecturale – borduri înalte, lipsa rampelor, lipsa lifturilor – autoritățile țin izolate în domiciliu posesorii de scaun rulant. Analfabetismul, abandonul școlar din cauza dizabilității sunt cauzele pentru care nu muncesc persoanele cu dizabilități. Astfel pornește lipsa mijloacelor materiale necesare existenței.

Care sunt principalele si importantele diferențe între situația din România și cea din străinătate în ceea ce privește persoanele cu dizabilități?

În România statul nu încurajează persoanele cu dizabilități să muncească și nu aplică legea în cazul angajatorilor care refuză în colectivul  propriu persoane cu dizabilități. Prin aceasta atitudine se demonstrează că se dorește ca noi să rămânem asistați, nu să fim independenți. În străinătate nu numai bolnavul ci și familia acestuia este susținută din momentul în care se ivește dizabilitatea. Statul crează toate posibilitățile de educație, tratament, șansa la muncă.

Care sunt planurile Dvs.de viitor?

Ceea ce încercăm să facem prin show-ul Atipic Beauty este ca să impulsionăm către dorința de evoluție și performanțe profesionale. Majoritatea modelelor noastre sunt licențiate. Puterea exemplului funcționeaza totdeauna. În viitor planificăm să desfășurăm evenimentul de câteva ori pe an, în diferite orașe iar la final să încununăm totul cu o gala. De asemenea ne propunem și organizarea altor activități cu caracter cultural.

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu