Codrule, codruţule. Sute de persoane au protestat față de tăierea pădurilor

Circa 800 de persoane au participat, sâmbătă, la un miting organizat în Piaţa Unirii, împotriva tăierilor masive de pădure în România.

Printre participanţi s-au numărat şi 15 persoane îmbrăcate în costume tradiţionale maramureşene, venite din localitatea Borşa, Maramureş, dar și aproximativ 50 de moți.

_THD3108

Unul dintre maramureşeni, George Dan Mihali, vicepreşedinte al Asociaţiei Composesorale Borşa, a declarat că defirişarea pădurilor de către străini este o mare problemă pentru România.

„Noi reprezentăm Maramureşul, o parte din Maramureş, anume Borşa, unde avem o sentinţă definitivă şi irevocabilă din anul 2005, care nu este pusă în aplicare nici până astăzi. Sperăm să fim în număr cât mai mare, pentru că vedeţi ce s-a întâmplat cu cei de la Roşia Montantă, care sunt un exemplu, că doar dacă suntem uniţi putem să învingem guvernanţii aceştia, care sunt pe o mână cu firmele străine care defrişează masa lemnoasă din România. Dacă noi, populaţia, nu ne opunem, guvernanţii nu o fac, că aţi văzut că ei au trimis înapoi la refăcut şi noul Cod Silvic. Am avut mari speranţe în Klaus Iohannis şi avem în continuare, să sperăm că este o neînţelegere, ne gândim că el a fost indus în eroare de către consilierii lui şi a trimis noul Cod Silvic înapoi. Sper să fie aşa. Dacă nu, este o problemă mare pentru România, fiindcă ne exploatează resursele străinii şi noi, până la urmă, suntem sclavi în alte ţări”, a menţionat George Mihali.

_MG_0529

Pentru prima dată în istoria manifestărilor de stradă, Ponta și Iohannis au fost invocați pe același banner.

Protestatarii au purtat pancarte pe care, printre altele, erau inscripţionate mesajele „Milioane de dolari au ajuns doar la tâlhari”, „Codrul cu românu-i frate/ Voi străini nu-l aveţi parte”, „Salvaţi copacii”.

După mitingul din Piaţa Unirii, protestatarii au mărşăluit mai bine de două ore prin oraș, ajungând până în cartierul Mărăști. Clujenii s-au mobilizat pe parcurs, numărul acestora crescând considerbil. După aprecierile forțelor de ordine, la un moment dat numărul manifestanților a ajuns la 3.000. Pe parcursul marșului, au avut loc două mici opriri: în fața Prefecturii Cluj și în Piața „Lucian Blaga”. Protestul a durat aproximativ 3 ore, iar pe parcursul acestuia nu s-au înregistrat incidente.

Manifestări similare au avut loc în toate marile orașe din țară.

_MG_0559

Protestatarii au „ocupat” pentru câteva minute Piața „Lucian Blaga”, după care au pornit în marș spre Piața Unirii, unde, în jurul orei 19:00, manifestarea s-a încheiat.

_MG_0539

Piața Unirii, locul unde a început și unde s-a încheiat protestul

Societatea civilă s-a mobilizat în contextul în care președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii care aduce o serie de modificări si de completari Codul silvic, apreciind că “intervențiile legislative adoptate în cuprinsul acestei legi sunt de natură să limiteze activitatea economică a operatorilor economici sau a grupului de operatori economici, având impact asupra mediului concurențial și, implicit, asupra economiei și să creeze premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator”. De asemenea, în ultima perioadă au apărut mai multe invesigații care dezvăluie modul în care este realizată exploatere a lemnului din pădurile României de către compania austriacă Holzindustrie Schweighofer.

Poza de grup la final de protest

Poza de grup la final de protest

[stextbox id=”custom”]

Lista revendicărilor lansate de societatea civilă are 10 puncte:

1. Stoparea tăierilor ilegale,
2. Menţinerea şi îmbunătăţirea implementării programului “radarul pădurilor”,
3. Protecţia pădurilor virgine, cvasivirgine şi a parcurilor naţionale,
4. deblocarea dosarelor de corupţie din domeniul forestier,
5. Întărirea instituțiilor cu atribuții de control în silvicultură,
6. Elaborarea Strategiei Naţionale Forestiere şi finanțarea Programului National de Împăduriri,
7. Instituirea de măsuri antimonopol în industria lemnului, eliminarea abuzurilor de poziţie dominantă şi de monopol, precum şi reguli de valorificare a lemnului în beneficiul dezvoltării durabile a comunităților locale,
8. Plăți compensatorii pentru proprietarii de păduri cu rol de protecţie sau incluse în arii protejate ori situri Natura 2000,
9. Finanțarea adecvată a sectorului forestier pentru menținerea echilibrului între protecție și exploatare,
10. Oprirea proiectului de modificare a Legii vânătorii şi fondului cinegetic – legea masacrării dreptului de proprietate şi a faunei. [/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu