Cine sunt cei mai inteligenți clujeni?

Mensa Romania

Nu sunt mulți aceea care știu că în Cluj-Napoca există o „sucursală” a organizației Mensa, organizație în cadrul căreia activează doar elitele intelectuale, persoane al căror IQ este cu mult peste medie. „Sucursala” din inima Transilvaniei nu are un sediu, dar are membri de bază.

Unul dintre aceștia este tânărul IT-ist, Victor Rad. Acesta lucrează ca software engineer pe partea de mobile la o firmă internațională. În 2010, o rudă de-a sa a văzut într-un articol că Mensa face testări la Cluj-Napoca și i-a propus să încerce. La început a fost reticient, dar pe urmă, mai mult din curiozitate și-a făcut testul online, disponibil pe site-ul organizației. La sfârșitul testului „de probă” se preciza că are mari șanse să fie eligibil la testul real. „Testarea la care am intrat eu a avut loc acum patru ani, în mai 2010, dar sunt membru din iulie 2010. Atunci terminam anul I de facultate. Am terminat la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, secția Calculatoare. Din anul III de facultate lucrez tot în acest domeniu. După câteva ezitări, m-am înscris și am dat testul. Cam într-o lună am primit rezultatul. Durează. Atunci când am dat eu se corectau în Anglia, pentru că nu aveam psiholog național. Fiecare organizație națională are nevoie de un psiholog autorizat pentru corectarea testelor. De doi ani avem și noi un psiholog autorizat. Cred că e aici la Cluj”, spune Victor.

Acesta a aflat că este eligibil în luna iunie, înainte de sesiunea de vară a anului I, ceea ce i-a dat mai multă încredere la examene. A devenit membru o lună mi târziu, dar a amânat să meargă la întâlnirile organizației. Prima interacțiune cu membrii Mensa a avut loc la București, unde a aflat că există o astfel de comunitate și la Cluj-Napoca. Din noiembrie 2011 este membru activ și participă la mai toate întâlnirile, fie ele formale sau informale. „În general, întâlnirile sunt ieșiri în oraș, așa ca ieșirile cu prietenii. Doar discuțiile sunt un pic mai altfel, la un alt nivel. Testările, în general, au loc în amfiteatrele facultăților, depinde unde reușim să obținem o locație liberă pentru o zi de sâmbătă. Scopul principal al Mensa e să aducă împreună într-un grup social oamenii de un anumit grad de inteligență. Mi se pare că organizația face asta și face foarte bine. Sunt grupuri de interes oficiale în organizație, dar acestea sunt mai mult online. Avem un grup pe Facebook pentru IT-iști și acolo se mai postează din când în când. Ieșirile de socializare sunt pentru toată lumea și se poate ajunge la discuții fascinante, mai ales când se bat cap în cap puncte de vedere complet opuse”, este de părere tânărul.

Victor Rad,   membru Mensa

Victor Rad, membru Mensa

Media de vârstă: 20 de ani

În Cluj-Napoca există, în momentul de față aproximativ 70 de membri, dar nu toți participă la activitățile organizației. Nucleul este format din șase, șapte persoane care se întâlnesc frecvent, la care se adaugă alte aproximativ 20 de persoane care participă mai rar la întâlniri. Mensanii clujeni sunt în general tineri, media de vârstă fiind de 27 de ani. Aceștia vin din domenii diferite de activitate: IT, fizică, medicină, arte etc. La nivel local, IT-iștii au cea mai mare pondere. De asemenea, printre membrii organizației se regăsesc și elevi de liceu.

În urmă cu doi ani, Mensa România a introdus testele pentru copii cu vârste cuprinse între 11 – 16 ani. Cei care depășesc această vârstă sunt considerați adulți, cu toate că cei sub 18 ani au nevoie de acordul părinților pentru a susține testul de inteligență.

Testul propriu-zis este format din 45 de întrebări „culture free” și durează 20 de minute. Cei care doresc să participe se pot testa inițial online pentru a vedea dacă au șanse să fie eligibili. „Nu știu sigur dacă și la gradul de dificultate, dar principiul testului e la fel, cu recunoaștere de forme. Testarea oficială e pe hârtie”, spune Victor. „Psihologul corectează testele. Întrebările nu au răspunsuri multiple. Scorul final se calculează aritmetic: aduni răspunsurile bune. Pare o sarcina banală, dar e o regulă a Mensa International ca testarea să fie supervizată de la un cap la celălalt de un psiholog”, a declarat PR-ul Mensa România, Daniel Mafetiu.

La finalul testării, candidatul poate fi declarat „eligibil” sau „neeligibil”. Cei care obțin rezultatul „eligibil” au dreptul să devină membri Mensa România sau Mensa International. Mometan, testul poate fi dat doar de două ori. Dacă prima dată nu ai reușit, dar ai fost foarte aproape, este recomandat ca testul să fie reluat. Există doar două variante de test. O variantă se poate face o singură dată, pentru ca participanții să nu recunoască întrebările.

„Eligibil” pe viață

Întâlnirile formale au loc la nivel național o dată pe an. Anul trecut, Adunarea Națională Anuală a avut la Cluj-Napoca. În schimb, testările sunt evenimentele de bază ce portă semnătura Mensa în orașul de pe Someș. „Anul trecut au fost două testări la Cluj și cred că au participat în total 50 de persoane, dintre care au fost eligibile mai puțin de jumătate. Depinde foarte mult de oamenii care se înscriu”, spune tânărul.

Calitatea de „eligibil” se câștigă pe viață, cea de membru, însă, se poate pierde. „Unor membri fie li s-a retras dreptul de a face parte din organizație, fie s-au retras ei, pentru că știau că au făcut ceva grav. Este vorba de acțiuni în detrimentul organizației. Calitatea de membru se păstrează atâta timp cât se plătește cotizația sau până când se întâmplă ceva de genul acesta”, explică Victor.

Cu toate că au fost considerați eligibili la unul dintre cele mai grele teste care măsoară inteligența, mensanii nu se laudă prea des cu acestă calitate în CV-uri. „Eu personal nu am trecut acest aspect, pentru că profilul organizației e destul de scăzut la noi în țară și riști să te întrebe cineva ce e asta. În general, la interviuri, mai ales la noi în IT, nu cred că îi pasă nimănui că ești în Mensa sau nu”, spune clujeanul. Cât despre înlocuirea testelor psihologice în momentul angajării cu testul Mensa, Daniel Mafteiu, PR-ul organizației Mensa România, consideră că nu există o regulă fixă. „Fiecare companie are propriul fel de a evalua / interpreta aptitudinile solicitanților la job. Cel mai probabil, o testare Mensa reușită e un punct în plus, dar dacă în regulamentul companiei trebuie testată orice persoană care se angajează, atunci testarea va avea loc. Testul Mensa privește doar IQ-ul, pe când o companie ar putea să-și dorească evaluarea EQ-ului (n.r. inteligența emoțională) unui angajat. Sau ar putea să vrea să sondeze și mai adânc personalitatea lui”, spune acesta.

Ospitalitate între mensani

Un proiect social special, care depăşeşte graniţele României este Service for Information, Guidance, and Hospitality to Travellers (SIGHT). Acesta pune în legătură mensanii care vor să cunoască alţi mensani – unii călătoresc ei înşişi, în timp ce alţii dau sfaturi pentru călători, inclusiv cele mai bune locuri de vizitat şi modalităţi de cazare. De asemenea, acest serviciu pune în legătură membrii în calitate de gazde şi oaspeţi, oferind fiecărei părţi informaţiile necesare. „Se ține legătura cu cei din străinătate. Există un program prin care, atunci când călătorești, poți locui la cei de acolo. De exemplu, anul acesta, în iunie, am fost în Franța. Am stat în Paris trei zile, la un membru activ în Franța”, spune Victor.

De asemenea, tot în materie de proiecte, Mensa România lucreză în prezent la un program pentru copiii supradotați. Acesta dorește să pună în practică o modalitate de învățare diferită, bazată pe modelele de învățare din India și Japonia.

De la 6 la 500 de membri

Primul membru român al Mensa a aderat filialei internaționale a acestei organizații în anii ’80. În 26 iunie 1991, acesta a pus bazele Mensa România, demarând programul de testări care a adus organizația în anul 1995 la peste 300 de membri. După 1999, organizația a avut o perioadă mai dificilă, având la un moment dat doar șase membri activi. Din 2008-2009 a început să crească din nou, iar acum sunt aproximativ 500 de mebri în toată țara, deocamdată.

Mensa România organizează o nouă sesiune de testare la Cluj-Napoca, în data de 4 octombrie 2014, la UniversitateaTehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Construcții, Str. George Barițiu nr. 26-28, începând cu ora 11:00. Înscrierile se fac pe www.mensa-romania.ro până în data de 2 octombrie 2014. La testarea precedentă din Cluj Napoca, organizată în 22 februarie 2014, s-au prezentat 24 de candidați. 12 dintre aceștia au obținut rezultatul de „eligibil”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu