Foto. Cei mai „prietenoși” fluturi tropicali au poposit la Polus

Cea mai inedită expoziție de fluturi tropicali aduce împreună peste 250 de fluturi ce provin din Africa, America de Sud şi sudul Asiei, precum și câteva specii europene. / Foto: Maria Man

Cea mai mare expoziție de fluturi tropicali din România, Butterfly Land, găzduită de florăria Flower Time din cadrul Polus Center, s-a deschis astăzi, 1 mai, spre deliciul clujenilor care au ales să își petreacă această zi în oraș.

Foto: Maria Man

Fluturilor tropicali le place să fie admirați și fotografiați. Mare atenției! Blizz-ul aparatelor foto le poate afecta serios sănătatea / Foto: Maria Man

Zeci de persoane au admirat fluturii multicolori care zboară liberi prin locul special amenajat al expoziției, i-au urmărit îndeaproape, s-au fotografiat cu aceștia sau chiar s-au împrietenit cu simpaticele insecte, care nu mai doreau nici în ruptul capului să coboare de pe hainele noilor prieteni.

„Speciile nu sunt cunoscute publicului după denumirea lor științifică, ci după cea populară. Astfel, cele mai cunsocute specii sunt: fluturele ochi de buhă, fluturele împărat sau fluturele smarald. Ideea expoziției s-a născut odată cu vizitarea unei case de fluturi, în străinătate, unde am văzut o astfel de expoziție, dar mult mai mare. Mie și colaboratorilor ne-a plăcut foarte mult ideea și ne-am dorit să facem și noi o astfel de expoziție la Cluj.

Incubatorul în care sunt ținute pupele / Foto: Maria Man

Incubatorul în care sunt ținute pupele / Foto: Maria Man

Prima ediție a fost organizată acum doi ani, într-un spațiu mai mic, în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai, în incinta Muzeului de Zoologie. Atunci au putut fi admirați în jur de 100 de fluturi, acum avem 250 de exemplare, în momentul de față, 10, 15 specii.

Anul acesta, expoziția este organizată pe cont propriu. Aici, în această seră încercăm să le oferim condiții cât mai propice pentru a trăi mai  mult. Condițiile ideale sunt: căldură suficientă, trebuie să avem constant peste 25 de grade, o umiditate mare, undeva la 85-90 % umiditate și extrem de important, lumină solară. Fluturii nu se hrănesc dacă nu au lumină solară. Au nevoie să simtă razele soarelui pentru a fi activi. Unele specii se hrănesc cu nectar și polen de pe flori, altele cu fructe: ananas, portocale, banane, ceea ce ar găsi în mod normal în habitatul lor.

Cel mai nou membru al expoziției: fluturașul din imagine are doar câteva ore de viață,   iar în curând va fi lăsat să zboare în cadrul expoziției/ Foto: Maria Man

Cel mai nou membru al expoziției: fluturașul din imagine are doar câteva ore de viață, iar în curând va fi lăsat să zboare în cadrul expoziției/ Foto: Maria Man

Unii indivizi trăiesc trei, patru zile, depinde de specie, alții trăiesc o lună sau chiar mai mult. Depinde de la individ la individ și de la specie la specie. Fluturii sunt aduși aici sub formă de pupe, adică într-un stadiu intermediar de dezvoltare (larvă – pupă – fluture). Pupele le ținem într-un incubator special, cu o temperatură și mai ridicată decât cea din încăpere, așteptăm să iasă, după care le dăm drumul în expoziție”, a explicat pentru Transilvania Reporter,  Mihai Lăcătuș, organizatorul expoziției.

DSC_0091

Foto: Maria Man

În fiecare săptămână, noi specii de fluturi vor fi aduse, astfel încât, vizitatorii vor putea admira toate cele 25 de specii pe parcursul celor două luni de expoziție.

Foto: Maria Man

Cei mici sunt cei mai încântați de prezența nestringherită a fluturilor / Foto: Maria Man

Foto: Maria Man

Foto: Maria Man

Foto: Maria Man

Fluturele din imagine nu a mai vrut să coboare de pe bluza domnișoarei / Foto: Maria Man

DSC_0094

O masă binemeritată după ședințele foto / Foto: Maria Man

Expoziția va fi deschisă în perioada 1 mai – 30 iunie, de luni până duminică între orele 10:00 – 20:00, iar preţul biletului întreg va fi de 10 lei. Preşcolarii, elevii şi studenţii vor plăti doar 7 lei.

DSC_0115

Foto: Maria Man

DSC_0075

Foto: Maria Man

Foto: Maria Man

Foto: Maria Man

Distribuie:

Postaţi un comentariu