Capitala București, cu reședință la Cluj

Clujul și Bucureștiul continuă duelul întâietății economice în România, dar și al orgoliilor regionale. Periodic apare un formator de opinie care împinge prin gard un băț care agită spiritele și setează clasicele tabere: „mitici” și „ardelenii ăia lenți”. Dincolo însă de disputele adulților cu minți de liceeni, pragmatismul din cele două tabere este tot mai vizibil: tot mai des auzim de bucureșteni care vin la Cluj pentru a ocupa funcții mai bune în companii de top, dar și clujeni care iau drumul capitalei pentru a profita de oportunități profesionale mai bune. Ambele tabere contribuie la dezvoltarea fiecărui oraș, iar la Cluj, asta se traduce printr-un oraș tot mai viu, dar aglomerat, tot mai atractiv, dar sufocat de propria-i dezvoltare, tot mai dezvoltat, dar scump. Dar este Clujul atât de scump cum pare și, mai ales, este acest „scump” justificat?

Alina și Marius s-au mutat recent din București în Cluj. Alina tocmai s-a mutat în chirie într-un apartament pe strada Câmpului, în timp ce Marius și familia lui se pregătesc să se mute într-o casă pe care au cumpărat-o în cartierul Borhanci. Amândoi vin din București, amândoi au lucrat în IT, au renunțat la viața de corporație și s-au mutat la Cluj unde amândoi sunt impresionați de oamenii liniștiți și lipsa aglomerației.

Marius Cutar este fotograf freelancer și zilele acestea descoperă provocările cu care vine o casă nouă. A locuit la București unde a lăsat viața de IT-ist pentru viața la Cluj, ca fotograf freelancer. A cumpărat alături de familie o casă de 110 metri pătrați în Borhanci, iar acum se ocupă de amenajarea ei. Oamenii liniștiți și atmosfera ceva mai calmă sunt două dintre motivele pentru care a ales Clujul.

„Mai am lucruri de finalizat și sper ca în două săptămâni să mă mut pentru că acum caut mobilă, de exemplu.  Oamenii, în general, care sunt mai relaxați. Bucureștiul e foarte agitat și aglomerat. Am venit vara trecută la cununia unor rude și ne-am spus să ne mutăm aici, cu toată familia. Am vândut în București și am cumpărat aici, simplu. Am lucrat pe IT și acum am trecut pe freelancer pe fotografie”, explică Marius.

Inițiat a căutat un apartament care să fie „la cheie”. Nu a avut deloc noroc și a descoperit că nimeni nu mai construiește așa. Într-un final a cumpărat o casă lângă oraș. Puțin peste 1100 de euro/metru pătrat, iar Marius spune că prețul este corect, raportat la ceea ce îi oferă zona și orașul, de care se simte suficient de aproape.

„Inițial am vrut un apartament care să fie mobilat și utilat. Voiam să mă mut și să vin direct, dar nu am găsit așa ceva. Nici măcar gata finisat nu am găsit. Toată lumea spunea că așa ceva nu se găsește pentru că nimeni nu construiește finisat. Am găsit casa aceasta în Borhanci, care e puțin mai departe decât voiam. Inițial am căutat în Bună Ziua, prin zona aceasta și practic undeva mai în oraș. Am văzut apoi zona asta care nu e foarte departe, accesul în oraș este destul de rapid și a rămas asta. E o casă „în roșu”.

Alina Vasilache este instructor de yoga după o carieră din IT, carieră pe care măcar momentan a trecut-o pe „pauză”. După 10 ani în chirie în București, Alina s-a mutat tot în chirie, în Cluj-Napoca, într-un apartament de pe strada Câmpului. Plătește 300 de euro și se declară total mulțumită de alegerea de a schimba Bucureștiul pe Cluj.

„Îmi place foarte mult orașul. Am niște prieteni care în urmă cu trei ani s-au mutat aici iar eu am tot venit în vizită câte o săptămână sau două. M-am săturat de aglomerația din București și am hotărât să fac o schimbare. Clujul a fost o opțiune pentru că aveam prietenii aici, dar este și un oraș suficient de dezvoltat încât să ai oportunități. Nu am fost motivată de job, dar am venit relaxată știind că orice se întâmplă cu job-ul meu, opțiunea de corporație rămâne pentru că orașul este dezvoltat pe partea aceasta, pentru că firme se tot deschid”, explică Alina.

A plănuit mutarea vreme de un an de zile și a ales una dintre zonele care să îi permită să fie suficient de aproape de oraș, dar suficient de departe de aglomerația din centru, toate la un preț decent. Un preț care, spune ea, este la nivelul celor din București.

„Am găsit un apartament pe Câmpului pentru că nu mai voiam să văd blocuri în fața ochilor. Am fost atrasă de verdeață, de priveliște și am vrut  să fiu undeva la marginea orașului. Sunt și aproape de prietenii mei. Am căutat destul de mult pentru că planific această tranziție de vreun an, dar am apelat la o agenție imobiliară care s-a ocupat de tot în sensul că au înțeles exact ce voiam. Diferențele nu sunt mari din nici un punct de vedere. La fel ca în București, contează mai mult zona și mai puțin cum arată apartamentul. Prețurile sunt similare cu Bucureștiul. Am fost norocoasă pentru că zona nu este poate foarte căutată, dar apartamentul arată impecabil. În București nu aș fi găsit așa ceva, la acest preț. Am văzut apartamente mai în centru, la 350 de euro, care arătau deplorabil.

Alina este de părere că piața imobiliară are dezechilibrele ei. Ea mai spune că dacă la un moment dat planul ei va fi să cumpere un apartament, Clujul va fi din nou prima opțiune.

„Prețurile, la unele apartamente, nu sunt justificate nici în Cluj, nici în București. Față de acum cinci sau zece ani, evident că lucrurile s-au schimbat. Piața imobiliară e un talmeș-balmeș și nu există nici un criteriu. Un apartament la două străzi mai aproape de centru este cu 60 de euro mai scump, fără nici un motiv. Asta mi se pare complet aiurea. Prețurile au crescut pentru că s-a aglomerat cu oameni care s-au relocat aici pe joburi cu salarii mai mari. Dacă ar fi să cumpăr, cumpăr în Cluj. Am stat zece ani în București în chirie și nu am simțit nevoia să cumpăr pentru că acolo, tot ce se construiește, se construiește departe de oraș, unde nu ți se oferă nici zonă mai bună și în principiu nimic care să te atragă. În Cluj se construiește, dar există spațiu. În București, unde se construiește este totul foarte înghesuit și nu prea îți vine să cumperi. Clujul se dezvoltă, este într-o continuă dezvoltare și cred că va urma un tranzit destul de mare din parte bucureștenilor care cred că vor alege Clujul”, mai spune tânăra.

Distribuie:

Postaţi un comentariu