FOTO Ca la bâlci: Festivalul Tradițiilor Păstorești de la Expo Transilvania

Tarabele cu obiecte de ocazie au ajuns până în fața scenei festivalului/ Fotografii: Bogdan Stanciu

Festivalul Tradițiilor Păstorești de la Expo Transilvania a amestecat, duminică dimineață, modernul cu tradiționalul, într-un mod neașteptat. Astfel, pentru a ajunge la locul de desfășurare a Festivalului, publicul a trebuit să traverseze cap-coadă târgul de vechituri care se organizează în fiecare duminică în curtea Expo Transilvania.

Prin urmare, manelele au fost prima muzică pe care au auzit-o toți cei care au vrut să asiste la „sosirea turmei de oi și a ciobanilor”, punct important din programul festivalului, care trebuia să aibă loc la ora 10.00, dar a început doar după o oră.

Dincolo de taraba cu muzică de petrecere,  după câteva zeci de metri de nimicuri de toate soiurile, scoase la vânzare direct pe pături sau pe tarabe improvizate, standurile producătorilor tradiționali formau o minoritate stingheră. Linia de demarcație între cele două manifestări era neclară, fiindcă cele mai avansate tarabe cu obiecte de ocazie se aflau în imediata apropiere de scena festivalului.

[stextbox id=”custom” caption=”Programul zilei de duminică” float=”true” width=”300″]10:00 – Sosirea turmei de oi si a ciobanilor
11:00 – Mulsul oilor si prepararea cașului de oaie
Muzică și obiceiuri tradiționale oferite de: Cătineanu Vasile – fluier,  Horitorii din Câmpia Transilvaniei,  Balcău Traian și Moldovan Emil,  Grupul folcloric Mărișana, condus de Ioan Mariș
12:00 – Expoziție de oi – prezentarea celor mai frumoase rase de oi românești
13:00 – Degustare de preparate tradiționale ciobănești la ceaun
16:00 – Spectacol caritabil „Din suflet pentru suflet”
20:00 – Cina oilor [/stextbox]Marea majoritate a producătorilor care au venit să vândă marfă tradițională erau nemulțumiți de organizare. „Este ca la noi, la România, ce să mai zic. Ne-au promis frigidere, dar nu au mers că nu a fost curent. Mi s-a stricat carnea pentru ceaun și nici urda nu arată prea bine. Lume ieri (sâmbătă – n.r.) nu a venit mai deloc. Mi-au zis că vine azi. Da, a venit o grămadă de lume, dar nu la noi, ci la Oser”, și-a vărsat năduful Mariana Șuteu, producătoare de brânzeturi din Sâncraiu de Mureș

Sosirea turmei de oi se lasă așteptată. În „backstage”, Marinela Zegrean Istici, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, dă ultimele indicații către un grup de țărani din Jucu, cei veniți cu turma de mioare la festival. Cât despre proasta organizare reclamată de public și producători, spune că de vină e Expo Transilvania: „Târgul ăsta de vechituri nu e nimerit, dar ce să facem, asta e. Curentul electric cei de la Expo ar fi trebuit să îl asigure, nu noi”, explică ea.

La rândul său, directorul Expo Transilvania, Ioan Avram, spune că vina este în altă parte: „Știau de la bun început că acolo e târgul de vechituri. E în fiecare duminică și le-am spus, iar curentul… eu le-am dat sursele, dar nu era treaba noastră să le dăm sute de metri de cabluri. Problemele sunt la ei, la organizatori”, a replicat acesta.

Din fericire, târgul de vechituri s-a închis în jurul orei 13.00, lăsând participanții la festival să se bucure de muzică populară și de restul evenimentelor din program.

Festivalul Tradiţiilor Păstoreşti, Ediţia I, este organizat de Consiliul Judeţean Cluj, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu