Adrian Găinar, doctor în chimie: „M-aș întoarce în România dacă s-ar schimba percepția asupra cercetării științifice”

Adrian Gainar/ Foto: arhiva personală

Sunt tineri, ambiţioşi şi tobă de carte. Vorbim despre studenţii români de pe mapamond care au avut curajul şi perseverenţa de a-şi urma pasiunea pentru studiu şi visele în cele mai diferite puncte de pe glob. Transilvania Reporter îşi propune să vă prezinte săptămânal în cadrul campaniei „Români în amfiteatrele lumii” poveştile de viaţă, pasiunile şi realizările celor mai valoroşi şi premiaţi tineri români, care studiază la unele din cele mai prestigioase universităţi din lume sau care au ales să înveţe în locuri dintre cele mai surprinzătoare pentru a-şi lărgi orizontul şi experienţa de viaţă.

Adrian Găinar s-a născut în orașul Râșnov. Înainte de plecarea sa în Marea Britanie a fost unul dintre cei mai buni elevi, dar și studenți ai instituțiilor în cadrul cărora a studiat, fiind mereu șef de promoție. În urma câștigării unei burse de excelență, în 2010 a plecat în Marea Britanie, unde și-a continuat studiile, luând premii importante pentru activitatea sa de cercetare în domeniul chimiei. A publicat de asemenea diverse articole în reviste de specialitate. Adrian a avut o tentativă de întoarce în România, unde și-a dorit să lucreze în continuare în domeniul cercetătii, dar dezamăgit fiind, s-a întos în Anglia. Vă invităm să îl cunoaștem mai bine, să vedem cum anume sunt percepuți românii în Marea Britanie după Brexit și ce anume studiază tânărul într-o țară care își respectă cu adevărat cercetătorii.

Reporter: De mic ai fost interesat de nou. A existat un moment în care ai decis ce vrei să devii în viața sau totul a survenit în mod natural?

Adrian Găinar: Pur și simplu cred că a fost vorba de faptul că pe măsura ce am crescut, am realizat că sunt lucruri care mi-ar plăcea să le fac și totul a venit din propria mea dorință de a încerca să devin mai bun în fiecare zi în domeniul științelor naturii și exacte. Părinții mei au fost mereu alături și m-au încurajat să îmi urmez propriile aspirații de fiecare dată, nu mi-au impus niciodată restricții sau să urmez un tipar stabilit de dinainte, ceea ce mi-a oferit lejeritate și libertatea de a mă dezvolta.

Reporter:Te-ai născut în Râșnov. Unde ai studiat înainte de a pleca din țară?

Adrian Găinar: Am fost elev al Școlii Generale numărul 3 din Râșnov, apoi al Colegiului Național de Informatică „Grigore Moisil” din Brașov. Au urmat studii de licență la Universitatea din București la Facultatea de Chimie, specializarea de Biochimie Tehnologică. La fiecare din aceste instituții am avut șansa de a fi șef de promoție la absolvire.

Reporter: Ce ți-a plăcut și ce nu ți-a plăcut vizavi de sistemul românesc de învățământ?

Adrian Găinar: Ceea ce mi-a plăcut a fost faptul că partea teoretică a științelor este amplu dezvoltată la noi în țară, în ciuda dotărilor precare de cele mai multe ori, iar asta ne face mult mai bine pregătiți decât mulți alți europeni.

Ceea ce mi-a displăcut este cfaptul că încă de mici elevii trebuie stimulați să comunice și să se încurajeze teamworking-ul. Nu am agreat dorința multor dascăli că elevii să redea exact ce li se predă, fără să aibă opțiunea de a parafraza prea mult. Nu ar fi rău dacă pe an ce trece această tendință s-ar reduce.

Reporter: Când anume și de ce ai simțit că trebuie să își clădești viitoarea carieră în afara țării?

Adrian Găinar: Am decis să fac acest lucru înainte de ultimul an de licență, când am meditat asupra tuturor resurselor din cadrul instituțiilor educaționale și de cercetare din afară. Atunci am luat în calcul ce impact vor avea dotările existente, comunicarea științifică, dar și dezvoltarea personală și profesională într-un mediu competitiv. Luând totul per ansamblu, balanța a înclinat spre a pleca să continui studiile în străinătate.

Reporter: Ai câștigat o bursă de excelență care practic a reprezentat cheia spre Marea Britanie. Cât de greu a fost? Cum îți amintești acum această experiență?

Adrian Găinar: Acea bursa de excelentă a fost oferită de Fundația „Dinu Patriciu” din acea vreme în cadrul unui proiect educațional „Orizonturi Deschise”, o inițiativă unică și destul de rară în România. Pentru a obține o astfel de bursă, a trebuit să pregătesc o aplicație în care am inclus un eseu de justificare despre cum prevăd că îmi va schimba această bursă viitorul, alături de CV-ul meu.

În acel an îmi aduc aminte că au fost mulți aplicanți foarte buni și, de aceea, competiția – deja aflată în al treilea an consecutiv și, deci, destul de populară – a fost acerbă, astfel că a fost nevoie de introducerea unei etape secundare de selecție (interviu) în acel an, pentru a putea departaja candidații.

Tot ce pot să spun este că am aplicat cu multă ambiție și mi-a făcut plăcere, pentru că sunt o fire competitivă, iar acela a fost primul meu interviu decisiv din viața mea.

Reporter: Din 2010 studiezi în Marea Britanie, unde ai terminat un program de master la Universitatea din York în domeniul chimiei. Ești doctor în chimie, titlu obținut în cadrul Universității din Manchester. Ne poți povesti puțin despre cercetarea ta? Ce ai studiat? Ce aduce aceasta nou?

Adrian Găinar: La master am cercetat modul în care compușii utilizați în medicamente se comportă la diferite temperaturi și cum se asamblează. Un proiect ambițios, foarte consistent și pretențios care se remarcă prin modul unic de a modula acești compuși pentru a obține o structură dorită. La doctorat am studiat cum razele X și UV pot determina modul de asamblare al unor substanțe active din farmaceutice luând în considerare factori de concentrație, solvenți și variație de pH; este un mod inovator de a studia procesul de nucleere (care precede etapa de cristalizare) direct în soluție cu ajutorul tehnicilor de raze X de absorbtie.

Reporter: În 2016 ai obținut un prestigios Premiu Doctoral EPSRC la Imperial College din Londra, în urma meritelor din timpul anilor universitari anteriori. Cum ai primit vestea? Te-ai așteptat?

Adrian Găinar: Vestea m-a luat prin surprindere și am explodat de bucurie la aflarea ei. A fost o competiție foarte strânsă între cei mai buni dintre cei buni proaspeți absolvenți de doctorat din toate domeniile de inginerie și știinte fizice, astfel că bucuria a fost cu atât mai mare.

Reporter: În ce reviste de specialitate regăsim articolele tale științifice?

Adrian Găinar: Sunt jurnale internaționale de top, precum: „Chemistry – A European Journal”, „Journal of Physical Chemistry”, „Physical Chemistry Chemical Physics”, cu factor de impact foarte ridicat.

Reporter: Cât de greu este să publici în cadrul acestor reviste?

Adrian Găinar: Mai întai, este necesar să fii sigur de faptul că rezultatele sunt consistente, originale, aduc ceva nou și sunt interpretate într-un mod corect științific. O redactare de calitate înaltă a articolului este cheia pentru ca lucrarea ta să fie acceptată de jurnal. Procedura de evaluare după ce acesta este trimis de obicei la doi „reviewers” (persoanele care  analizează) este riguroasă, iar fiecare secțiune este atent diseminată și examinată din punct de vedere critic. În urma acceptului celor doi și după ce se mai fac retușuri în urma recomandărilor primite după caz, articolul este apoi trimis la editor și publicat.

Reporter: În România există o serie de bancuri care îi au în prim plan pe cercetătorii britanici, întrucât aceștia fac extrem de multe studii, unele inutile sau ciudate, cel puțin în aparență. Cât de serios este tratată cercetarea în United Kingdom? I se oferă respectul pe care îl merită?

Adrian Găinar: Se investeste foarte mult în cercetare în Marea Britanie și, de aceea, proiectele sunt tratate cu seriozitate pentru că la sfârșitul lor se cere un raport care va fi evaluat, astfel că nimic nu se tratează cu sperficialitate, pentru că asta ar conduce la o reputație diminuată.

Reporter: Cu siguranță, mulți tineri te admiră sau poate chiar te invidează pentru performanțele obținute peste granițe. Câtă muncă se ascunde în spatele succesului?

Adrian Găinar: Dacă ar fi să mă gândesc exact și să iau cumulativ, a fost necesar să fac multe sacrificii, însă nu regret că am făcut asta (timp liber restrâns, dar utilizat în mod util). În fiecare zi mi-am propus să îndeplinesc un țel, fie el cât de mic și a fost nevoie să mă dedic pentru a obține calitatea dorită. Am avut de multe ori și încăpățânarea de a reîncerca să fac ceva care prima dată nu a mers, iar staruința și răbdarea te ajută să o iei de la capăt.

Reporter: Cum arată o zi din viața ta? Cum e viața de zi cu zi ca cercetător în Anglia?

Adrian Găinar: O zi din viața mea este una, de obicei, planificată cu câteva zile în avans și este plină cu activități fie în laborator (unde fac experimente), fie în birou (unde analizez date și scriu). Alternativ, particip la cursuri de formare personală și profesională organizate la Universitate și la conferințe unde prezint și diseminez rezultatele obținute din cercetare.

Reporter: Cum simți că te-a primit țara „adoptivă”?

Adrian Găinar: UK este foarte deschisă să primească studenți internaționali și să îi pregătească pentru a aduce o contribuție la cercetarea științifică internațională și m-am simțit ca acasă din acest punct de vedere. Bineînțeles că există diferențe culturale și la prima vedere ești tentat să crezi că se formează o treaptă de urcat, dar oamenii de aici sunt prietenoși, amabili și săritori. Am parte de prieteni și colegi care mă ajută în fiecare zi să cunosc tainele necunoscute ale Londrei și ale Universității Imperiale și sunt foarte încântat.

Reporter: Cum ai perceput rezultatele Brexitului? Simți că s-a shimbat ceva acum în mentalitatea oamenilor? Simți că te tratează altfel după Brexit?

Adrian Găinar: Rezultatele de la referendumul din iunie 2016 mi s-au părut șocante la prima vedere, deoarece cu puțin timp înainte de ziua votului am fost destul de convins că Brexit-ul nu se poate declanșa. Cu toate acestea, oamenii din Marea Britanie nu par a se fi schimbat deloc, ba din contra, mi se pare că îi sprijină și mai mult pe cei care aduc beneficii statului britanic prin setul lor de aptitudini existent.

Reporter: De ce anume ți-e cel mai dor când te gândești la România?

Adrian Găinar: Îmi este dor de familie, de casa părintească, de orașul în care am copilărit și de prietenii mei din țară.

Reporter: Îți dorești să te întorci în țară pentru a profesa aici sau mai bine spus în ce condiții te-ai întoarce?

Adrian Găinar: M-aș întoarce în momentul în care se va schimba în general percepția asupra cercetării științifice în România și se va aloca mai mult interes sau mai multe fonduri pentru dezvoltare.

Am avut o tentativă de a mă întoarce în România în 2016, când îmi predasem teza de doctorat și așteptam susținerea ei. Încercasem, practic, să îmi găsesc un job în domeniu, însă fără prea mare succes din mai multe motive, printre care pot să enumăr nepotism, lipsa dorinței angajatorilor de a face loc tinerilor cu perspective, corupție. Fusesem invitat la câteva interviuri numai ca să primesc multe felicitări pentru CV și pentru tot ce am realizat, mi se făceau fel și fel de promisiuni ca pe viitor este posibil să apară posturi libere (ceea ce nu s-a întâmplat nici până în ziua de astăzi). Am fost foarte dezamăgit. Dar am avut parte și de bunăvoința domnului Virgil Popa, cu care am colaborat într-un domeniu diferit de cel al științei, și doresc să îi mulțumesc enorm că mi-a acordat șansa să fac un stagiu de practică la sediu. În prezent, ne lovim de multe bariere ca tineri și nu simt că suntem prea mult sprijiniți din cauza unor mentalități ancestrale care sunt destul de adânc înrădăcinate.

Reporter: Ce planuri de viitor ai?

Adrian Găinar: Aș dori în următorii 5-10 ani să lucrez fie în mediul academic sau în industrie în cadrul unor proiecte interesante multidisciplinare care aduc contribuții importante în domeniul farmaceuticelor. Am intenția de a deveni în timp un cercetător independent care să conduca un grup de oameni de știință pasionați și dedicați.

Reporter: Ce îi sfătuiești pe cei care își doresc să studieze în afara țării?

Adrian Găinar: I-aș sfătui să nu fie intimidați de sistemul și mentalitățile foarte diferite cu care sunt obișnuiți, impactul va fi unul destul de imediat și asta nu trebuie să îi facă să dea înapoi. Trebuie să știe că aici toți oamenii sunt prin definiție considerați egali, indiferent de ce realizări anterioare au și evoluția lor va fi evaluată din momentul zilei 1. Relațiile interpersonale sunt foarte importante și ele, uneori chiar mai importante decât „relația” dintre tine și munca ta, astfel că trebuie acordată o atenție deosebită și modului în care interacționezi pe plan profesional. Atâta vreme cât păstrezi o atitudine respectuoasă și îți expui un punct de vedere neutru și ai dreptate, ai șanse mari să ți se dea dreptate.

Distribuie:

Postaţi un comentariu