2017, un an fără aur

Zece medalii, trei de argint și șapte de bronz, acesta este bilanțul sportivilor olimpici clujeni pe anul 2017. Un an fără aur, primul pentru sportul olimpic clujean din 2009 încoace (în paranteză fie spus, doar în cinci cazuri, anii 1990, 1996, 1997, 2009, 2017, Clujul nu a avut un campion european sau mondial la sporturi olimpice). S-au luat, în 2017, medalii la cinci sporturi olimpice, haltere (3 medalii), tenis de masă (3 medalii), atletism (2 medalii), judo (o medalie), natație (o medalie).

Cu precizarea că medaliile de la haltere și judo au fost cucerite la CE de seniori, restul la “europene” sau “mondiale” de juniori, plus una la “mondialele”  universitare. Dacă judo-ul nu a lipsit niciodată din 1999 încoace de pe panoul de onoare al medaliaților olimpici din Cluj, natația clujeană este pentru prima dată în această onorantă postură, prin bronzul obținut de Ana Iulia Dascăl în cursa de 100 metri liber la FOTE (Festivalul Olimpic al Tineretului European, competiție echivalentă cu un campionat european de juniori.

Anul băieților

Dacă anii trecuți fetele erau cele care colecționau cele mai multe și mai prețioase medalii, performerii anului sportiv clujean 2017 sunt doi băieți, Ilie Ciotoiu (CSM Cluj, haltere) și Rareș Șipoș (CSM Cluj, tenis de masă). 

Câștigător, inițial, a două medalii de bronz la Campionatele Europene de haltere din luna aprilie, de la Split (Croația), în limitele categoriei 56 kilograme, la stilurile aruncat și total, palmaresul lui Ilie Ciotoiu (antrenor, Ionuț Felecan) s-a îmbogățit pe final de an. Deoarece un halterofil din Republica Moldova a fost prins dopat, Ilie Ciotoiu a urcat câte un loc la fiecare stil în ierarhia categoriei, bronzurile au devenit medalii de argint, iar locul patru de la smuls s-a transformat în medalie de bronz. 2017 a fost un an bun și pentru Rareș Șipoș (antrenor, Septimiu Șipoș), cu cele trei medalii de bronz, doua la Campionatele Europene și unul la Camionatele Mondiale, cu echipa României, primul din istoria tenisului de masă masculin după mulți ani la un CM. Atletismul  a punctat și el prin cele cinci fete prezente mereu în ultimii ani în topurile naționale. Andrea Miklos a cucerit argintul în cursa de 400 metri la junioare mari, deși a fost una dintre cele mai tinere alegătoare înscrise în competiție. 

O performanță unică pentru sportul clujean, au realizat-o cele patru atlete originare din Cluj, Anamaria Nesteriuc, Sanda Belgyan,  Camelia Gal și Bianca Răzor , componente ale ștafetei României de 4×400 de metri, medaliate cu bronz la Campionatele Mondiale Universitare, care au avut loc în vara acestui an, la Taipei. A fost o premieră pentru sportul și atletismul clujean, fiind prima dată cînd patru atlete descoperite și crescute, pentru marea performanță, la Cluj, au cucerit un trofeu, reprezentând România.

Tot o premieră, o constituie și bronzul obținut de Ana Dascăl, la înot, în proba de 100 metri liberi, la Festivalul Olimpic al Tineretului European, de la Gyor, aceasta fiind prima medalie euroeană pentru natația clujeană după 1990. Surprinde oarecum că judo-ul, sportul care, an de an, a adus sportului clujean cele mai multe medalii, a contribuit, în 2017, doar cu un trofeu la bilanțul sportiv al Clujului, prin bronzul câștigat de Monica Ungureanu, la CE de judo, pentru seniori, care au avut loc, în aprilie, al Varșovia. Cum spuneam, la începutul acestui material, în doar șapte ani (1990, 1991, 1992, 1994, 1995, 1997, 1998), după Revoluție, nu a avut judo-ul medaliați la campionate europene, mondiale sau Jocuri Olimpice.

Medaliații olimpici clujeni în 2017

1 medalie de argint – Andrea Miklos (CSS Viitorul-CSM Cluj), CE de atletism pentru juniori I, 400 metri plat

2 medalii de argint și 1 medalie de bronz – Ilie Ciotoiu, (CSM Cluj), CE de haltere pentru seniori / 2 apr 2017

1 medalie de bronz – Monica Ungureanu (“U”-CSM Cluj), CE de judo pentru seniori, categoria 48 kg

2 medalii de bronz – Rareș Șipoș (CSM Cluj) – CE de tenis de masă pentru juniori, individual și cu echipa României

1 medalie de bronz – Rareș Șipoș (CSM Cluj) – CM de tenis de masă pentru juniori, bronz cu echipa României

1 medalie de bronz – Ana Iulia Dascăl (CSU Cluj) FOTE, înot, 100 metri liber

1 medalie de bronz – Anamaria Nesteriuc (UMF Cluj), Sanda Belgyan (FEFS Cluj), Camelia Gal (FEFS Cluj), Bianca Răzor (FSEGA Cluj – Campionatele Mondiale Universitare, atletism, ștafeta 4×400 metri

[/stextbox]

Al cincilea an fără gala laureaților

Dacă sportivii clujeni s-au ridicat și în acest an la înălțime, nu același lucru se poate spune despre autoritățile locale și diriguitorii sportului clujean. În vreme ce județe și orașe mult mai sărace decît Clujul își cinstesc an de an sportivii de top, la noi va fi al cincilea an fără lauri pentru sportivii clujeni medaliați. Ultima festivitate de premiere a avut loc în anul 2012, la sediul Consiliului Județean Cluj, asta după frumoasele gale au avut loc pe scena Teatrului Național Cluj (2006, 2007), pe scena actualului Cinema “Florin Piersic”, (în 2008, cînd se numea “Republica”) sau la festivitățile organizate la Sala Sporturilor “Horia Demian” sau hotel “Stadion”. 

Pe echipe baschetul a fost la înălțime

Legat de sporturile de echipe, de remarcat, revenirea baschetului în topurile naționale, prin tripla campionat, cupa, supercupa a UBT-ului, dar si prin finala jucată de fetele de la CS ”U” Cluj. Trebuie amintită și constanța Olimpiei Cluj, care în vara lui 2018, dacă nu se întîmplă vreo catastrofă, va fi cea mai titrată ecvhipă din istoria fotbalului românesc, di punct de vedere al titurilor consecutuv câștigate – ar fi al 8-lea la rând. Șapte titluri consecutive a mai cucerit doar Clujana Cluj, clubul care, prin dispariția lui, a generat nașterea Olimpiei Cluj. În ceea ce privește fotbalul masculin doar Chinezul Timișoara și Steaua București (în două rânduri), au cucerit câte 6 titluri la rând și se apropie de performanța Olimpiei Cluj.

Opt podiumuri pentru echipele clujene în 2017

  • locul 1                     Olimpia Cluj (campionat) și U-BT (LNBM)
  • Cupa României    Olimpia Cluj, U-BT
  • Super Cupa           U-BT Cluj
  • locul 2                    baschet F    “U” Cluj (LNBF)
  • locul 3                    handbal M  Potaissa Turda (LNHM)
  • locul 3                    rugby F      “U” Cluj (campionat).
Distribuie:

Postaţi un comentariu