11 sportivi clujeni la Rio și o medalie

Gabriel Sîncrăian

Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro se apropie de final (ceremonia de închidere va avea loc în noaptea de duminică spre luni), un bun prilej, pentru trecerea în revistă a rezultatelor sportivilor clujeni la această a XXXI-a ediție a JO.

Clujul a avut 11 sportivi participanți, cei mai mulți la o ediție a JO după 1990, nouă legitimați la cluburile clujene “U” și CSM, plus doi sportivi clujeni legitimați la alte cluburi din țară, atleta Bianca Răzor (CS Steaua) și halterofilul Gabriel Sîncrăian (CSM Bistrița), ultimul cucerind bronzul la categoria 85 kg, cu un total de 390 kg.

Clujeanul a reușit cel mai bun concurs al său dintr-o carieră de 20 de ani, cu 173 kg la smuls (locul 5, în final, la acest stil) și 217 la aruncat (primul loc la acest stil), clasându-se al treilea la punctajul total. Mai ușor cu 600 de grame decât un concurent din Kazahstan, care a avut același total de 390 de kg, românul a cucerit medalia de bronz. De remarcat performanța halterofilului clujean, care la Rio a avut toate cele șase încercări (trei – 167, 170, 173 kg la smuls, trei – 204, 212, 217 kg la aruncat) reușite, asta după ce în urmă cu patru ani, la JO de la Londra, fusese descalificat, deoarece ratase toate cele trei încercări la smuls.

Gabriel Sîncrăian a început să practice halterele la Cluj, în sala de la AS Clujana, cu antrenorul Ștefan Taşnadi, vicecampionul olimpic de la Los Angeles, alături de Răzvan Martin, medaliatul cu bronz de la Londra. Dar cum, la începutul anilor 2000, secția de haltere de la Clujana s-a desființat, Martin și Sîncrăian s-au transferat la Bistrița, acolo unde au avut șansa să se antreneze și să progreseze continuu sub îndrumarea unor antrenori dedicați trup și suflet halterelor.

Foto: Richard Heathcote/Getty Images

Foto: Richard Heathcote/Getty Images

Interesant e faptul, că la ultimele trei ediții ale JO, halterofilii clujeni au avut cele mai bune rezultate cu care federația română de specialitate s-a putut lăuda în acești ani. Astfel, la JO de la Beijing 2008, Antoniu Buci a ratat cu puțin podiumul olimpic, clasându-se pe locul 4 la categoria 62 kg, la JO de la Londra 2012, Răzvan Martin a luat bronzul la categoria 69 kg, rezultat reușit acum la JO de la Rio 2016, de Gabriel Sîncrăian.

Dintre ceilalți sportivi clujeni participanți la Rio, cele mai bune rezultate le-au obținut Corina Căprioriu (“U”-CSM Cluj), locul 5 la judo, categoria 57 kg și Robert Glință (CS “U” Cluj), locul 8 la înot, în proba de 100 metri spate.

Dacă de la Corina Căprioriu, învinsă în finala pentru bronz, așteptările erau la medalii, în schimb tânărul înotător piteștean legitimat la Cluj, a fost surpriza plăcută a natației românești la Rio, prin calificarea în finală la 100 metri spate. Glință a câștigat o serie și la 200 metri spate, dar nu a mers mai departe, reușind doar al 18-lea timp al calificărilor. CS “U” Cluj a mai avut doi înotători la Rio (n.r.- e pentru prima dată când la o ediție a JO de vară, Clujul a avut trei sportivi la natație), Alin Coste, locul 15 ca și component al ștafetei de 4×100 metri și pe mezina Ana Iulia Dascăl (la ce 14 ani neîmpliniți, una dintre mai tinere participante la Olimpiada de la Rio), care a luat startul în seriile probei de 100 metri liber.

A doua judoka din Cluj, Monica Ungureanu (“U”-CSM Cluj) s-a clasat doar pe locul 17 la categoria 48 de kg, fiind eliminată în primul tur, iar atleta Bianca Răzor, deși a reușit cel mai bun timp personal din acest an, nu a reușit să se califice în semifinale la 400 metri plat. Cel mai probabil, Bianca Răzor, va face parte și din ștafeta de 4×400 metri, unde va alerga alături de alte două clujence, Andrea Miklos (CSS Viitorul-CSM Cluj) și Sanda Belgyan (CS “U” Cluj), probă programată în ultima zi a întrecerilor atletice de la Rio.

Plecate cu șanse la o medalie, handbalistele de la “U”Alexandrion, Florina Chintoan și Ionica Munteanu (ultima, revenită la Cluj în acest intersezon) au trebuit să se mulțumească doar cu locul 9, mult sub așteptări. Chiar dacă cele două clujence nu au dezamăgit, făcîndu-și, atât cât au fost folosite, datoria față de echipa națională, neîmplinirea rămâne.

Să nu-l uităm în această înșiruire pe Florin Bercean, antrenorul coordonator al lotului olimpic de judo al României, care a bifat, ca tehnician, a cincea sa participare la JO de vară (Sydney 2000, Atena 2004, Beijing 2008, Londra 2012, Rio de Janeiro 2016), fiind din acest punct de vedere, antrenorul român cu cele mai multe participări în competiția celor cinci cercuri olimpice.

Clujeni pe podiumul olimpic

De-a lungul timpului, sportivii clujeni au cucerit 20 de medalii (1 de aur, 5 de argint şi 14 de bronz) pentru România la Jocurile Olimpice de vară, ultima fiind medalia de bronz obținută de halterofilul Gabriel Sîncrăian la JO la Rio de Janeiro.

Cele 20 de medalii au fost câştigate de sportivi, care în momentul participării la JO, erau fie legitimati la cluburile clujene, fie sportivi clujeni legitimați la alte cluburi din ţară. Medaliile au fost câştigate la 12 din cele 20 de ediţii cu participare sub culorile României, la care se adaugă şi argintul câştigat de atletul Somodi Istvan, la JO de la Londra 1908, medalie intrată în palmaresul Ungariei.

Sportivii clujeni au cucerit medalii la edițiile Jocurilor Olimpice de la Melbourne 1956, Roma 1960, Mexic 1968, Munchen 1972, Montreal 1976, Moscova 1980, Los Angeles 1984, Barcelona 1992, Sydney 2000, Atena 2004, Londra 2012, Rio de Janeiro 2016. Nu s-au cucerit medalii la opt ediții ale JO cu participare românească și, implicit, clujeană – Paris 1924, Amsterdam 1928, Berlin 1936, Helsinki 1952, Tokyo 1964, Seul 1988, Atlanta 1996, Beijing 2008.

Pe sporturi, cele 20 de medalii au fost câștigate la opt discipline: scrimă -5 medalii, gimnastică -4, haltere -4, atletism și judo, câte 2, iar boxul, handbalul şi voleiul au contribuit cu câte o medalie la palmaresul olimpic al Clujului.

Floretista Olga Orban Szabo rămâne cea mai galonată sportivă clujeană la JO, cu cele trei medalii, una de argint şi două de bronz, urmată de gimnasta Sonia Iovan și scrimeurul Ioan Pop, ambii cu câte două medalii de bronz.

Cea mai valoroasă medalie din colecţia sportului olimpic clujean, ramâne, fără îndoială, cea de aur pe care Oana Ban a reuşit s-o câştige la JO de la Atena 2004, ca şi componentă de bază a echipei de gimnastică a României.

Cât priveşte situaţia medaliilor câştigate la o singura ediţie a JO, competiţia de la Los Angeles 1984, va fi cu greu egalată. Atât ca şi număr de medalii, dar şi ca eficienţă, toţi cei trei clujeni care au făcut parte atunci din delegaţia României urcând pe podiumul de premiere.

 [stextbox id=”custom”]

Medaliile cucerite de sportivii clujeni la JO de vară  1-5-14 (20)

Aur                 Oana Mihaela Ban      gimnastică, echipe                     Atena 2004

Argint            Olga Orban Szabo      scrimă, floretă individual       Melbourne 1956

Argint             Ileana Silai                  atletism, 800 m                            Mexic 1968

Argint             Ştefan Tasnadi              haltere, cat. 100 kg                  Los Angeles 1984

Argint            Vanda Hădărean         gimnastică, echipe                     Barcelona 1992

Argint             Corina Căprioriu         judo, cat. 57 kg                           Londra 2012

Bronz             Sonia Iovan                gimnastică, echipe                   Melbourne 1956

Bronz             Sonia Iovan                    gimnastică, echipe                    Roma  1960

Bronz             Olga Orban Szabo      scrimă, floretă, echipe             Mexic 1968

Bronz             Olga Orban Szabo      scrimă, floretă, echipe             Munchen 1972

Bronz             Constantin Tudosie, Simion Schobel/handbal        Munchen 1972

Bronz             Ioan Pop                     scrimă, sabie, echipe               Montreal 1976

Bronz             Valentin Silaghi            box, cat. 54 kg                             Moscova 1980

Bronz             Sorin Macavei               volei                                                  Moscova 1980

Bronz             Dragomir Cioroslan    haltere, cat. 75 kg                      Los Angeles 1984

Bronz             Ioan Pop                         scrimă, sabie, echipe                 Los Angeles 1984

Bronz             Simona Richter           judo, cat. 70 kg                            Sydney 2000

Bronz             Maria Cioncan            atletism, 1.500m                         Atena 2004

Bronz             Răzvan Martin            haltere, cat. 69 kg                      Londra 2012

Bronz             Gabriel Sîncrăian        haltere, cat. 85 kg                   Rio de Janeiro 2016

[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu