Eroii nu mor niciodată. Nici istoria!

Foto: Dan Bodea

Actori, cascadori, cai, efecte speciale, ecrane uriașe, lumini, muzică și lupte corp la corp. Mii de oameni fascinați de decorurile impresionante și de spectacolul grandios dedicat Marii Uniri. Toate aceste elemente ne-ar putea duce cu gândul că pe Cluj Arena s-a turnat vreun film. Spectacolul istoric ”Marea Unire”, căci despre acesta este vorba, a fost o călătorie în timp, iar clujenii au răsplătit eforturile celor implicați în realizarea lui cu aplauze la scenă deschisă.

Foto: Dan Bodea

Lecție deschisă de istorie
Reprezentația de pe Cluj Arena este de departe cea mai grandioasă ”piesă de teatru” jucată în aer liber, în Cluj-Napoca. A fost un spectacol în adevăratul sens al cuvântului, un show atipic pentru ce au văzut melomanii până acum în Cluj-Napoca, cu armament și echipamente specifice din perioada Primului război mondial, cu salve de tun, totul pentru a marca dintr-o altă perspectivă evenimentele din preajma Marii Uniri și ceea ce înseamnă 100 de ani de la Unire.

”Lumea în general și mai ales cei mici nu cunosc adevărata dimensiune a evenimentelor care au avut loc în urmă cu 100 de ani. Asta am încercat noi să reproducem prin acest spectacol, să reproducem acel spirit care a făcut posibilă Marea Unire. Ce s-a întâmplat atunci nu trebuie uitat și indiferent cine suntem, trebuie să știm că suntem români și trebuie să fim mândri de acest lucru”, spune reprezentanta organizatorilor Gabriela Marinescu.

Pentru realizarea spectacolului istoric și-au dat concursul Asociația Cultural-Artistică Vulturii Carpaților, cu sprijinul autorităților locale, Ministerul Apărării Naționale, Discovery Channel, Uniunea Cineaștilor din România și Asociația Culturală Hara.

Foto: Dan Bodea

Ca la război
Pentru a înțelege mai bine grandoare evenimentului trebuie menționat că pentru spectacolul ”Marea Unire” au fost ”mobilizați” 18 actori consacrați, 16 cascadori profesioniști, 120 de figuranți pregătiți pentru spectacole de acest gen, 12 cai dresați și antrenați special. S-a uzat de efecte pirotehnice spectaculoase, iar din decor nu au lipsit șase tunuri de epocă, armament, costume tematice și recuzita specifică perioadei.

”Întregul spectacol a fost realizat după un scenariu original, documentat istoric, care face referire la mai multe zone ale țării. A fost dacă vreți un film live, iar clujenii prezenți au avut posibilitatea de a fi martori la mai multe momente importante din istoria noastră: bătălii, întâlniri și evenimente politice, totul culminând cu actul Marii Uniri de la Alba-Iulia de la 1 decembrie 1918”, a adăugat Gabriela Marinescu.

Foto: Dan Bodea

Spectacolul istoric ”Marea Unire” a redat fidel câteva dintre momentele cruciale din procesul realizării actului de la 1 decembrie 1918 – bătălia de la Oituz, întâlnirea confidențială dintre Martha Bibescu și atașatul Ambasadei Britanice la București, Cristopher Thompson, intrigile de palat, bătălia de pe Argeș care a dus la pierderea Bucureștiului; figura Ecaterinei Teodoroiu, care conduce un pluton de infanterie în bătălia de la Mărășești, tratatul de la București din aprilie 1918; capitularea Austro-Ungariei, realizarea actului Marii Uniri de la Alba-Iulia de la 1 decembrie 1918 etc.

Meseria lor este istoria
Realizatorii magnificului spectacol de pe Cluj Arena, Asociația Cultural-Artistică ”Vulturii Carpaților”, sunt o trupă de cascadori și actori profesioniști, care aduc în fața publicului din România pagini din istoria acestui neam, prin show-uri de mare anvergură, desfășurate în spații deschise – stadioane, hipodroame, plaje. Trupa are o vastă experiență în domeniul cinematografic, participând de-a lungul anilor la sute de filme românești și străine, la numeroase spectacole de reconstituire istorică, evenimente de mare anvergură, cu un puternic impact în rândul publicului de toate vârstele.

Între spectacolele realizate anterior amintim: ”Mihai Viteazul”, o reconstituire a bătăliei de la Călugăreni, ”Iancu Jianu”, un spectacol despre haiduci, cu efecte pirotehnice speciale, cu un scenariu care aduce în atenție rolul și imaginea haiducilor în legendele populare românești, sau spectacolul care redă un moment important din domnia lui Ștefan cel Mare – bătălia de la Podul Înalt, întoarcerea domnitorului moldovean înfrânt și retrimiterea la luptă de către mama sa.

Vedeți în galeria foto de mai jos și alte instantanee spectaculoase din spectacolul ”Marea Unire”, suprinse de fotoreporterul Dan Bodea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu