Epopeea autorizării cafenelei Lady Cat, la final: localul a primit avizul DSVSA și se redeschide

Foto: Dan Bodea

La doar trei zile de la deschiderea Lady Cat, prima cafenea cu pisici din Cluj, proprietara localului anunța marți pe Facebook că localul se închide, iar comunitatea iubitorilor de pisici declara război Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), cea care ar fi trebuit să dea avizul de funcționare. În cele din urmă, miercuri, problema s-a rezolvat: o verificare mai amânunțită a documentației dar și a localului i-a determinat pe inspectorii instituției să dea avizul, astfel că Lady Cat se poate redeschide în condiții legale.

Lady Cat, prima cafeanea din Cluj în care clienții se pot juca cu pisici în timp ce savurează o cafea, a stârnit un interes imens în primele zile de funcționare. Trei la număr, întrucât marți (în zilele de luni cafeneaua este închisă conform programului) proprietara anunța pe pagina de Facebook că localul se închide întrucât DSVSA nu agrează condițiile în care acesta funcționează.

De fapt, localul se afla în procedură de avizare, iar luni inspectorii DSVSA au mers la obiectiv. Potrivit proprietarei, aceștia au realizat un referat la fața locului în care era stipulat faptul că localul nu prezintă niciun risc, însă o zi mai târziu i s-a sugerat proprietarei să închidă activitatea din cafenea până la lămurirea unor probleme. Potrivit directorului executiv al DSVSA, Ioan Oleleu, nu toată lumea a înțeles cum va funcționa cafeneaua și exista inclusiv ideea că în local va putea intra orice pisică, în orice zonă.

După discuții mai extinse între Raluca Anița, proprietara, și conducerea DSVSA, raportul a fost reevaluat, documentați și condițiile de funcționare au fost și ele revăzut și avizul de funcționare a fost acordat cafenelei Lady Cat, astfel că localul se va redeschide în foarte scurt timp.

„Nu era vorba de închis pentru că unitatea era în procedură de autorizare. Nu am știut că se va merge marți la obiectiv și inspectorii își fac singuri programul. Cred că a fost o neînțelegere. Nu s-a înțeles un lucru esențial. Un obiectiv de acest gen are două componente: prima componentă pentru care noi impunem reguli foarte stricte este partea unde se prepară și se face igienizarea ustensilelor, practic partea de bar. Apoi avem sala de servire, unde clienții vin și servesc. Din prima parte, produsele trebuie să plece în siguranță spre zona de servire, unde dacă patronul vrea să amenajeze într-un stil aparte, e problema și responsabilitatea lui. Nu s-a înțeles din prima discuție că acele pisici sunt sub continuă supraveghere și am rămas plăcut surprins de modul în care proprietara a înțeles îngrijirea pisicilor. Ne-a spus că are medic, le duc zilnic la veterinar, le respectă ore de odihnă și are stabilit totul”, a explicat Ioan Oleleu, directorul executiv al DSVSA.

De altfel, ideea pare să îi fi plăcut inclusiv șefului DSVSA, care a explicat că apreciază ideea Ralucăi și speră ca acest local să aibă chiar un impact mai mare la nivelul comunității clujene.

„Ea știe ce are de făcut astfel încât pisicile să fie sănătoase, îi înștiințează pe consumatori cum trebuie să se poarte cu dânsele și nu există nicio problemă. În primă fază s-a vorbit despre accesul pisicilor peste tot, că pot intra orice pisici, dar nu e cazul. Sunt reguli stricte, pisicile sunt bine supravegheate, clienții știu ce pot și ce nu pot face și mie mi s-a părut o chestiune foarte ok, așa că am făcut avizarea în condițiile cerute de proprietară. Publicul cafenelei este oricum un public specializat. Avizarea se face astăzi, este aviz favorabil și mie mi-a plăcut ideea. Vreau să vedem cu directorii de școli, în funcție de cum se comportă pisicile, să lucrăm acolo cu copii cu dizabilități. Am văzut și în alte țări așa ceva și mă gândeam cum de nu are cineva o astfel de idee la Cluj. Uite că acum este și este legal totul, nu doar frumos”

Raluca, proprietara cafenelei s-a arătat și ea încântată de rezolvarea problemei. Ea asigură publicul că, în continuare, regulile vor fi foarte stricte și că este doar o chestiune birocratică până când documentul de avizare va ajunge la ea și activitatea la Lady Cat va putea fi reluată.

„Am înțeles că așa e procedura, noi eram în procedură de autorizare și acum a venit răspunsul final: primim autorizare. În urma discuțiilor, regulamentul intern va fi mai strict. Fiecare persoană care intră va semna o declarație pe proprie răspundere prin care își asumă faptul că intră într-o cafenea cu pisici, asta în cazul în care are vreo alergie. Dar nu se mai pune problema delimitării spațiilor. În schimb responsabilitatea este mare și eu îmi asum ca igiena să fie ireproșabilă. Mai aștept să mă sune să  îmi spună când pot ridica autorizația pentru a putea deschide, dar voi anunța. Cert este că avem autorizație de funcționare din partea DSVSA”, a explicat Raluca Anița.

Protest inedit: „Miau! Sau ne-au?”

miau

Zvonul potrivit căreia cafeneaua cu pisici s-a închis, a atras rapid solidaritatea clujenilor care au organizat deja o acțiune de susținere inedită: „MIAU! Sau ne-au?” care va avea loc astăzi, de la ora 17:00 în fața Direcției Sanitare Veterinare din Piața Mărăști. Pentru bunul mers al lucrurilor, organizatorii au oferit instrucțiuni clare:

  • Vino azi 16 martie la 16:55 în fața Direcției Sanitare Veterinare din Piața Mărăști
  • Timp de 5 minute plimbă-te ca și când nu s-ar întâmpla nimic.
  •  La 17:00 întoarce-te cu fața spre clădirea DSV și începe să mieuni, să torci, în general să faci ca o pisică.
  • La 17:05 părăsește locația.
  • UPDATE, la cererea participanților: Da, poți să faci și ca un câine.
    „Acțiunea are scopul de a sensibiliza autorităție privind nevoia cetățenilor de a avea acces cu animalele de companie în restaurantele și barurile Clujului”, susțin organizatorii.

Până la momentul publicării acestei știri, s-au arătat interesați evenimentul promovat pe Facebook 44 de persoane.

1 Comentariu

  1. Papagal spune:

    Mi-ar fi placut sa vad greva cu mieunat in fata primariei…un protest inedit!

Postaţi un comentariu