ENEL a început procesul de vânzare al activelor din România

Grupul italian Enel, cea mai mare companie europeană de utilităţi, a demarat procesul de vânzare a operaţiunilor din România. Se preconizează ca activele să fie evaluate la aproximativ un miliard de euro, după cum au declarat, pentru Reuters, surse din apropierea acestui dosar, informează Agerpres. Procesul este condus de banca franceză BNP Paribas.

Enel este cel mai mare investitor privat din sectorul energetic din România, grupul italian fiind prezent din 2005 cu operaţiuni în domeniul distribuţiei de electricitate şi în cel al producţiei de energie regenerabilă. Enel deserveşte peste trei milioane de clienţi în România şi a mai încercat și în anii trecuți să-și redimensioneze prezența pe piața românească, însă planul acela fusese abandonat în 2015. Se pare că acum se dorește o nouă relansare a  eforturilor destinate vânzării activelor sale din România.

Se pare că unul dintre motivele vânzării activelor Enel îl repezintă duritatea competiției cu firma de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de electicitate din România, afirmă sursele citate de Reuters.

Conform Agerpres, Enel îşi revizuieşte în fiecare an operaţiunile globale în cadrul unui program destinat vânzării unor active şi cumpărării altora care oferă randamente mai mari. În ultimii ani, grupul italian a făcut investiţii mari în reţelele pe piaţa sa cheie din America Latină şi în prezent analizează preluarea activelor companiei Sempra Energy din Peru şi Chile.

Directorul general de la Enel, Francesco Starace, ar putea profita de ambiţia Hidroelectrica de a cumpăra noi active în România pentru a vinde o parte din subsidiare, inclusiv Enel Energie şi Enel Energie Muntenia. Reuters, citat de Agerpres, a anunţat anterior că Hidroelectrica este interesată să angajeze consilieri care să se ocupe de o posibilă ofertă pentru activele din România ale Enel şi CEZ.  Afacerile Enel din România au realizat venituri de 1,3 miliarde de euro anul trecut, în creştere cu peste 20% faţă de 2017, graţie creşterii vânzărilor de electricitate odată cu liberalizarea treptată a pieţei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu