Emmanuel cel Mare

Emmanuel Macron este omul politic al momentului în Uniunea Europeană, dar în Franța se confruntă cu o scădere a popularității | Foto: wikimedia.org

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va primi joi, 10 mai, Premiul Charlemagne, care se decernează personalităților ce contribuie la construcția europeană. Premiul a fost anunțat de comitetul de decernare în 7 mai, chiar la un an de când Macron și-a început mandatul la Palatul Élysée.

„Macron este șeful unui stat, care revendică leadershipul european. În persoana lui Macron, Societatea Premiului Charlemagne omagiază un pionier curajos al revitalizării visului european”, se arată în declarația comitetului de decernare.

„Președintele Macron nu este preocupat de chestiunile instituționale imediate; obiectivul său îl reprezintă problemele fundamentale, cu privire la marele narativ european, cu ajutorul căruia dorește să câștige susținerea populației pentru efortul de integrare europeană”, se mai arată în declarația comitetului.

În această declarație se mai arată că Macron a transformat alegerile pentru președinția Franței într-un „referendum pentru Europa” și că „dorește să reașeze ferm Europa în inimile oamenilor”

„Deși se află în funcție de o perioadă scurtă de timp, Emmanuel Macron a inspirat din nou Europa și a imprimat un nou impuls și un nou dinamism dezbaterii asupra unei unificări mai profunde a continentului nostru”, se mai arată în motivație.

Premiul Charlemagne (un alt nume pentru Carol cel Mare) este decernat anual în ziua Înălțării Domnului, după calendarul catolic, de orașul german Aachen, unde Carol cel Mare și-a stabili capitala și unde a fost înmormântat.
Potrivit istoricilor construcției europene, perioada carolingiană a fost una esențială pentru definirea culturii occidentale, iar Carol cel Mare este identificat ca un precursor „avant la lettre” al proiectului european.

Potrivit euractiv.com, Premiul Charlemagne este uneori comparat cu o versiune mai mică a Premiului Nobel pentru Pace.

Alți premianți

Printre personalitățile care au primit până acum premiul se numără Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în calitate de prim-ministru al Luxemburgului (2006), cancelarul german Angela Merkel (2008), Președintele Consiliului European, Donald Tusk, în calitate de premier al Poloniei (2010), fostul președinte la Consiliului, Herman Van Rompuy (2014) sau fostul președinte al Parlamentului European, Martin Schulz.

Postaţi un comentariu