Elevii se vor putea implica în rezolvarea problemelor comunității, prin intermediul cluburilor Impact din propria școală

Foto: Dan Bodea

Aproximativ 150 de profesori din toată țara încep în această lună cursurile de formare ca lideri Impact, urmând ca ei să înființeze și să coordoneze, în școlile unde predau, cluburi dedicate elevilor dornici să se implice în rezolvarea unor probleme pe care le identifică în comunitatea în care trăiesc.

Cursurile debutează astăzi printr-un training de trei zile desfășurat simultan la Cluj, Vâlcea și Otopeni și urmăresc să-i învețe pe profesori ce înseamnă programul Impact și care este structura unui Club Impact. Al doilea modul de training se va desfășura în luna februarie a anului viitor, urmând ca în lunile martie, mai și noiembrie să fie lansate competițiile de proiecte, pe patru tematici specifice – sport, cultură, violență și solidaritate. În urma acestor competiții vor fi finanțate în total 60 de proiecte, dar membri Cluburilor Impact vor învăța să găsească și alte surse de finanțare, astfel că numărul final al proiectelor puse în practică va fi mult mai mare.

Este pentru prima data din 2008 când Fundația Noi Orizonturi (FNO) a lansat o campanie la nivel național pentru înființarea de noi Cluburi Impact. În vara acestui an, mișcarea Impact reunea peste 100 de cluburi în 13 județe: Iași, Neamț, Galați, Călărași, Constanța, Vrancea, Brașov, Cluj, Bihor, Mehedinți, Dolj, Hunedoara, Timiș – și peste 100 de cluburi internaționale, în SUA, Republica Moldova, Republica Dominicană, Armenia, Honduras, Haiti, Nicaragua, Mexic, IMPACT fiind primul model educațional dezvoltat în România și preluat pe plan global.

Din toamna acestui an se vor mai deschide la nivel național 35 de Cluburi Impact în tot atâtea școli din județele Alba, Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Iași, Ilfov, Prahova, Satu-Mare, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Vâlcea, Vaslui.

„Era nevoie să dăm un suflu nou Cluburilor și să ajungem în mai multe orașe, pentru că tot mai mulți ne întrebau când deschidem un club și în școala lor. Iar această dorință s-a văzut în numărul mare de aplicații pe care le-am primit – peste 200 – pentru înființarea de noi cluburi”, spune unul dintre managerii proiectului, Cătălina Rentea.

Finanțarea cluburilor

Noile Cluburi sunt finanțate din surse diferite. Astfel, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile finanțează înființarea a 10 cluburi în cadrul proiectului „Conectează-te la comunitate” și a 20 de cluburi în cadrul proiectului „Impact – model de educație pentru cetățenie activă și implicare comunitară în rândul copiilor și tinerilor”, iar la Vaslui un antreprenor privat, Anca Bahna, proprietar al retailerului Miniprix, finanțează deschiderea a 5 cluburi, pe proiectul „Dezvoltare comunitară cu IMPACT”. Cursurile de la Cluj, unde în acest weekend vor ajunge 22 de profesori din Cluj, Satu-Mare, Sălaj, Alba și Brașov, sunt organizate cu ajutorul companiei Bombardier.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu