Elevii liceului „Ladea” au ajuns cu proiectul Erasmus în Galicia

De Mihaela Oneț

Săptămânalul Transilvania Reporter a urmărit şi reflectat constant până în această penultimă etapă proiectul european ERASMUS+ intitulat Preservation of National Heritage – through the Eyes of Pupils of Secondary Education la care a fost parte şi un Liceul de Arte Vizuale „ R. Ladea”. Elevii Liceului de Arte Vizuale „R. Ladea” din Cluj-Napoca, însoţiţi de profesorii Robert Bocşe şi de coordonatoarea proiectului Mihaela-Gabriela Oneţ, alături de colegii lor francezi, maghiari şi germani parte şi ei din proiect, au fost găzduiţi de Colegiul catolic privat San José de Cluny din Vigo, pentru un penultim popas al proiectului european ERASMUS+ intitulat Preservation of National Heritage – through the Eyes of Pupils of Secondary Education cu nr.2017-1-FR01-KA219-037392_4/. Ei au experimentat patrimoniul spaniol în perioada 4-11 mai 2019, urmând ca în septembrie 2019 să găzduiască în România, ultima etapă a proiectului.

Un prim scop al mobilităţii în Spania a fost cunoaşterea patrimoniului natural al Spaniei şi Galiciei. Delegaţia clujeană a vizitat Insula Cies, portul Bayona, pescăria din Vigo. Din incursiunile în superbul patrimoniu cultural galician nu puteau lipsi pelerinajul de 20 km pe celebrul drum al Sf. James spre Santiago de Compostela, vizitarea Porticului Gloriei şi a Catedralei Santiago. Elevii au participat la jocuri tradiţionale din Galicia pe plaja din Vigo, la prezentarea muzicii şi a dansurilor tradiţionale locale şi din Sevilla. Au desfăşurat acţiuni de pictură pe ceramică tradiţională (care a imită celebra ceramică Sargadelos). Au luat parte la gătitul unor prăjituri după reţete locale. Epoca veche şi romană a locurilor a fost retrăită de elevii europeni la Castrul roman din Vigo, la cetatea romană din Toralla. Ateliere, activităţile şi jocurile didactice din şcoală au adus noi informaţii despre patrimoniul spaniol care s-au desfăşurat cu ajutorul inimoşilor profesori şi elevi din liceu, ajutaţi de extraordinarul director al şcolii.

Al doilea obiectiv al grupului românesc a fost prezentarea patrimoniului naţional prin prezentări PPT, a unei colinde urmate de o masă tradiţională românească. Prezentările elevilor, în spaniolă şi engleză, au vorbit despre sufletul românesc (M. Eminescu, G. Enescu, C. Brâncuşi, N. Grigorescu), au prezentat frumuseţile naturale, datinile, obiceiurile şi gastronomia noastră. Fermecaţi la auzul unei colinde româneşti dar şi de aspectul şi savoarea produselor noastre tradiţionale, elevii spanioli au regretat plecarea prietenilor lor din România. Cu ochii în lacrimi, elevii spanioli, unii înfăşuraţi în steagul ţării noastre au spus la despărţire că: «…cea mai frumoasă invenţie a lui Dumnezeu sunt românii».…

La capătul a doi ani de proiect, toţi elevii europeni doresc să ne viziteze ţara, sunt fermecaţi de frumuseţea sufletului şi a datinilor româneşti.

Distribuie:

Postaţi un comentariu