Eclipse pe „cerul” Clujului. Singurul planetariu mobil din România revine în oraş

Foto: Dan Bodea

Singurul planetariu mobil din România revine la Cluj în perioada 13-17 decembrie cu o serie de spectacole interactive despre formarea eclipselor și ciclul anotimpurilor.

Reprezentațiile show-ului educațional vor include explicații de la doi povestitori unplugged, care vor interacționa cu publicul, proiecții live spectaculoase și informații referitoare la fenomenele cosmice care determină clima și ne influențează viața în fiecare clipă.

Spectacolele se vor desfășura într-un dom mobil cu diametrul de 8 metri și înălțimea de 5 metri, care va fi plasat în interiorul cinematografului Dacia de pe strada Bucegi. 

Spectacolul științific A, B, C, D, Eclipsele își propune să suplinească lipsa unei educații astronomice adecvate în școli și să dărâme superstițiile legate de fenomenele cosmice cele mai comune.

Fobie de eclipse?

„Încă există printre adulți o fobie legată de eclipse, aspect care se transmite și la cei mici. E un lucru pe care vrem să îl eliminăm 100% prin știință. Vom trata cu prioritate și ciclul anotimpurilor, lucru care, de multe ori, le dă mari bătăi de cap profesorilor, dar și părinților, atunci când vor să le dea explicații coerente copiilor. Oricum, adulții au mari dificultăți în a explica de ce la noi, în emisfera nordică, e iarnă, iar în Australia, în emisfera sudică e vară”, spune Adrian Filpișan, inițiatorul și coordonatorul principal al proiectului Planetariu Mobil Educațional.

Spectacolul A, B, C, D, Eclipsele este al treilea show prezentat de organizatori la Cluj.

„Posibilitățile de dezvoltare și cunoaștere ale copiilor într-un oraș mare, cum este Clujul, sunt fantastice, dar depind întotdeauna de deciziile adulților. Ei sunt cei care aleg activitățile de weekend ale celor mici. Noi ne bucurăm că există copii care nu au lipsit de la nicio temă prezentată de noi, fie că a fost vorba de constelațiile străbunilor, fie de rover-ul Curiosity și Galileo Galilei. Experiențele din planetariul mobil sunt evenimente educaționale unice și merită trăite de toate familiile”, a declarat Adrian Filpișan.

[stextbox id=’custom’]

Program

Spectacolele se vor desfășura între orele 9:00 și 19:00, din oră în oră, cu începere la orele fixe în timpul săptămânii şi între orele 10:00 și 18:00, sâmbătă şi duminică. Durata unei proiecții este de aproximativ 60 de minute, iar prețul unui bilet de 13 RON. Domul în care se vor desfășura spectacolele are o capacitate de 60 de locuri.

Accesul la eveniment se face pe bază de rezervări la 0752690245 şi 0758365699 sau contact@planetariumobil.ro, sau cu 15 minute înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile.

Vârsta minimă recomandată pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoțitor adult.

[/stextbox]

Citiți și: Planetariul Mobil revine la Cluj de Ziua Internațională a Astronomiei

Robotul Curiosity și Galileo Galilei vin la Cluj, în primul planetariu mobil din România

Distribuie:

Postaţi un comentariu