Echipa Invictus România vine la SPORTS FESTIVAL 2019

Șase militari răniți în teatrele de operații vor participa la SPORTS TALKS și la competiții de alergare și înot duminică, 16 iunie. Cei șase militari români sunt exemple de curaj, ambiție și perseverență și adevărați ambasadori ai sportului.

Plutonier major Iovi Marius: a fost rănit în anul 2007, în Irak, pe timpul unei misiuni de patrulare în aria de operații. În același incident au fost răniți alți 5 militari, unul dintre ei decedând ulterior. În urma accidentului, militarul a stat șapte luni în comă, într-un spital din Germania.

A suferit mai multe răni, însă cea mai gravă a fost produsă de o schijă care i-a perforat ochiul drept, ducând la pierderea vederii. Are arsuri pe ambele brațe și a suferit mai multe intervenții chirurgicale. După accident, a urmat recuperarea în Germania, apoi în SUA.

Caporal marius Canuci: a fost rănit în anul 2004, în timp ce executa o misiune de patrulare în comun cu forțele de securitate afgane, pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aprozimativ 10 km sud-vest de Baza operațională înaintată Mescall. În timpul patrulării un autovehicul condus de un insurgent, încărcat cu explozibil, a întrat în mașina de luptă în care se aflau 6 militari, printre care și caporalul Marius Canuci.

Un militar a decedat iar ceilalți au fost răniți. În ciuda rănilor proprii și a pericolului imens, militarul a sărit în ajutorul camaradului său care își pierduse o mână, reușind să-l mențină în viață. În urma atacului, militarul a rămas cu probleme medicale la nivel cervical și semipareză la nivelul brațului superior stâng.

Canuci și Iovi sunt invitați la SPORTS TALKS, unde vor povesti despre misiunile în care au fost răniți și despre puterea sportului de a inspira oamenii în procesul de recuperare. La startul cursei de Cross 5K se va alinia și locotenentul Florin Oprea. Acesta a fost rănit în anul 2016, în timpul unei misiuni de patrulare, în Afganistan.

Vehiculul în care se afla a detonat un dispozitiv exploziv improvizat, în urma căruia a fost rănit, alături de trei din colegii răi. A fost evacuat și spitalizat în Germania, iar după o lună, a cerut să se întoarcă în Afganistan pentru a fi alături de subordonații săi.

Fruntaș Tarnovschi Costică Victor este cel de al doilea militar care va participa la Cross 5K. Tarnovschi a fost rănit în anul 2016, în urma detonării unui dispozitiv explozibil improvizat, în timp ce executa, împreună cu colegii săi, o misiune de patrulare, în regiunea Kandahar. Caporalul a suferit răni superficiale și și-a reluat activitatea după scurt timp.

La înot va participa plutonierul major Taifas Marius Bertoni. Militarul a participat la misiune în anul 2009 cu Elementul Național de Sprijin, misiune în care a fost rănit în urma unui atac cu racheta, în regiunea Kandahar.
În urma atacului a suferit mai multe răni provocate de schije, la cap și abdomen, o dublă fractură la tibie și peroneu și artera femurală secționată la piciorul stâng. A urmat recuperarea în Germania și în România. A rămas cu paralizie definitivă a nervului sciatic popliteu extern și o disfuncționalitate a mersului și mobilității piciorului.

Cel din urmă, dar nu ultimul, este plutonierul adjutant (rezervă) Ionel Eugen Bida. El a fost rănit pe 7 aprilie 2010, în Afganistan. Militarul făcea parte din Echipa Operațională de Consiliere și Legătură (OMLT) nr.1, tip batalion, dislocată în provincia Zabul din Afganistan.

Echipa mixtă româno-americană-afgană în care se afla a fost atacată de insurgenți cu foc de infanterie, în timp ce executa o misiune de patrulare la 40 km N-V de Qalat, în provincia Zabul. În urma incidentului militarul a suferit o fractură multiplă a tibiei piciorului drept, care a necesitat un implant de os. Deși a fost evacuat și internat timp de o lună în Germania militarul a rămas cu 5 schije în nervul sciatic.

Jocurile Invictus reprezintă un eveniment sportiv internațional adaptat pentru militari răniți sau bolnavi, în urma participării la diverse operațiuni militare. Obiectivul lor este de a folosi puterea sportului pentru a inspira recuperarea, a sprijini reabilitarea și a genera o mai bună înțelegere și respect pentru toți cei care au fost răniți servindu-și țara.

Distribuie:

Postaţi un comentariu