Duzina de ghinioniști. 12 parașutiști americani s-au rănit ușor la Câmpia Turzii

Un număr de 12 militari americani s-au rănit în timpul unui exercițiu de parașutare, în cadrul unui exercițiu de parașutare ce a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii. Pe parcursul zilei de sâmbătă, 11 militari au fost externați, doar unu mai rămânând internat.

Potrivit comandantului Spitalului Militar Cluj-Napoca, Doina Baltaru, militarul care a rămas internat este diagnosticat cu contuzie la coloană, dar nu are fracturi. Militarul va mai rămâne internat în spital încă 24 până 48 de ore. Ceilalți militari, care acum sunt externați, fuseseră internați după exercițiu cu traumatisme ușoare, majoritatea fiind entorse.

La rândul său, reprezentantului armatei americane, Brent M. Williams, din cadrul Operațiunii Atlantic Resolve, care este ofițerul care se ocupă de comunicare, a precizat că acest tip de operațiuni aeriene reprezintă un tip de antrenament foarte riguros, dar comportă un anumit nivel de risc.

„Liderii noștri fac eforturi să reducă acest risc și să identifice măsurile de siguranță și să prevină aceste riscuri sau accidentele care se pot întâmpla, dar acesta este riscul. Am efectuat și eu asemenea antrenamente, am sărit cu parașuta din avion, nu este deloc o aterizare ușoară”, a declarat Brent William, duminică, corespondentului AGERPRES.

El a subliniat că deși reprezentanții forțelor armate americane iau ‘„foarte în serios”’ orice incident, oricât de minor, faptul că 12 militari din cei 500, câți au participat la operațiunea aeriană, au suferit răni minore, este considerat „un procent satisfăcător de mic”.

Exercițiul a început vineri la ora 23,00 și a presupus parașutarea a 500 de militari pe baza de la Luna, din apropiere de Câmpia Turzii. Baza aeriană a fost locul desfășurării și a altor două exerciții care au avut loc vineri și sâmbătă. În cadrul primului exercițiu, 9 avioane Hercules C130 au parașutat tehnică militară grea lângă bază, iar în cursul dimineții de sâmbătă, de la ora 04,00, a avut loc un alt exercițiu, de asalt, bazat pe un scenariu care presupunea înconjurarea și ocuparea bazei aeriene.

Toate acestea au avut loc în cadrul exercițiului Swift Response 17-1, exercițiu de sprijin pentru exercițiul multinațional Saber Guardian 2017, la care au participat forțe și mijloace din regimentele americane 143 Infanterie Texas și 2 Cavalerie, respectiv 800 de militari și tehnica aferentă, din Forțele Aeriene Române, aeronave MiG-21 LanceR, IAR-330 Socat, personal și tehnică aferentă, iar din Forțele Terestre Române au participat aproximativ 150 de militari cu transportoare amfibii blindate și sisteme de apărare antiaerienă Gepard.


Publicitate

Postaţi un comentariu