Dragomirna, pe lista scurtă pentru un important premiu european. Cum puteți vota

Biserica Mănăstirii Dragomirna

Un proiect de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea de la Mănăstirea Dragomirna, din județul Suceava, se află printre cele 27 de proiecte câștigătoare ale Premiului UE 2014 pentru patrimoniu cultural și premiilor Europa Nostra anunțate la finele lunii martie de Comisia Europeană.

Cele 27 de proiecte laureate, alese dintre 160 de proiecte nominalizate din 30 de țări, au avut realizări remarcabile în patru domenii, respectiv conservare, cercetare, contribuții exemplare, educație, formare și sensibilizare a publicului.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la data de 5 mai, la Burgtheater din Viena, sub patronajul președintelui Austriei, Heinz Fischer, iar Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, și tenorul Plácido Domingo, președinte al Europa Nostra, vor înmâna împreună premiile.

Șase dintre câștigători vor primi titulatura de laureați ai Marelui Premiu, fiind recompensați cu 10.000 de euro fiecare, iar unul dintre ei va primi Premiul Publicului, în urma votului online organizat de Europa Nostra.

Puteți vota aici, Mănăstirea Dragomirna și, astfel, contribui la premierea ei.

Conform prezentării de pe site-ul Europa Nostra, Mănăstirea Dragomirna este o structură aproape fortificată aflată la 15 km de orașul Suceava, în nordul României. Proiectul vizează restaurarea frescelor din naosul și altarul Bisericii, care datează din prima parte a secolului al XVII-lea.

Frescele în cauză sunt scene din viața lui Iisus Hristos, în care apar sfinți, îngeri și alte reprezentări din iconografia creștină, în culori vii și într-un stil de remarcabilă vigoare și energie, notează sursa citată.

Calitatea și vizibilitatea frescelor s-a deteriorat însă foarte serios în cei 400 de ani de existență, iar proiectul de restaurare — parte a unui program major de conservare derulat la mănăstire — a avut o sarcină dificilă.

Echipa de conservare a fost formată din 50 de profesioniști și studenți din diferite țări, care au lucrat sub conducerea unui expert din România. O consecință a activității lor a fost o creștere considerabilă a numărului de turiști, fapt datorat vizibilității sporite a frescelor religioase.

„Juriul a fost profund impresionat de nivelul înalt de profesionalism în restaurarea sofisticată și conservarea acestei enorme opere de artă, care acoperă circa 900 de metri pătrați. Lucrarea a fost realizată la fața locului într-o foarte scurtă perioadă de timp. Restauratorii au respectat tehnicile care folosesc materiale naturale și tradiționale, păstrând însă patina și tonalitatea specifică secolului al XVII-lea”, se menționează în motivarea juriului.

Postaţi un comentariu