Două concerte extraordinare de jazz și gospel încheie campania „Dați 1ban pentru pian”

Elena Mîndru şi Joshua Nelson vor concerta la Cluj la finalul campaniei "Dați 1ban pentru pian”
eepurl.com

Campania „Daţi un ban pentru pian” a ajuns la final. Pianul din cadrul Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj a fost recondiţionat, iar durata de viaţă i-a fost prelungiă cu cel puţin  70 de ani, după ce clujenii  au donat cei 2.500 de euro necesari acestui riguros proces. Astfel, „noul” Grand Piano îi „va recompansa” pe melomanii clujeni, dar nu numai, cu două concerte de excepţie, pentru eforturile depuse readucerii sale la viaţă.

Pregătit să primească primele aplauze în 15 și 17 septembrie, va încânta publicul cu treceri de la jazz la gospel, fiind în același timp instrument muzical și vedeta serii, alături de numele de pe afiș: Elena Mîndru, Jyväskylä Big Band, Tuomas J. Turunen și Joshua Nelson. Concertele inaugurale vor avea loc joi, 15 septembrie, respectiv sâmbătă, 17 septembrie, începând cu ora 19:00 în cadrul Casei de Cultură a Studenților.

Citiţi şi: Recondiționare după o jumătate de secol: Pian vopsit cu 100 de sprayuri la Casa de Cultură a Studenților din Cluj

Povestea unui Grand Piano

Pianul a fost produs de Blüthner, în 1955, în Leipzig, Germania. Acesta a ajuns în Cluj-Napoca, la Casa de Cultură a Studenților în anii ’60. În ultima perioadă a avut nevoie urgentă de recondiționare, vechimea mecanismului intern împiedicând păstrarea acordajului pe termen mai lung de câteva zile.

Clujenii iubitori de muzică și jazz au spijinit campania #1banpentrupian cu cei 2.500 de euro necesari pentru recondiționare. Echipele Jazz Day și Beard Brothers au readus la viață pianul model Blüthner, grand piano, pe ale cărui clape și-au format mâna, începând din anii ’60, muzicieni cu reputație ai Clujului.

Pianul a fost recondiționat de echipele Jazz Day și Beard Brothers prin campania #1banpentrupian.

Pianul a fost recondiționat de echipele Jazz Day și Beard Brothers prin campania #1banpentrupian.

Procesul de restaurare a presupus sute de ore de muncă și dedicarea a doi specialiști. Marius Hăndăbuț s-a ocupat de restaurarea exterioară a pianului și de aspectul acestuia, iar Albert József a asigurat recondiționarea mecanismului de funcționare. După acest proces de recondiționare, durata de viață a pianului a fost prelungită cu încă 70 de ani.

Recondiționat prin campania #1banpentrupian,   în august 2016,   Blüthner Grand Piano are acum clape și ciocănele noi,   sunet cristalin și vivace,   straie noi și-o strălucire aparte.

Recondiționat prin campania #1banpentrupian, în august 2016, Blüthner Grand Piano are acum clape și ciocănele noi, sunet cristalin și vivace, straie noi și-o strălucire aparte.

Elena Mîndru & Jyväskylä Big Band

Primul concert de jazz al toamnei care repune în valoare pianul, găzduiește pe scena Casei de Cultură un big band de jazz venit tocmai din Finlanda, alături de vocea de jazz a Clujului, solista Elena Mîndru și pianistul Tuomas J. Turunen.

Jyväskylä Big Band  este în prezent unul dintre cele mai active grupuri de jazz existente. Cu un repertoriu versatil, specializat în muzica contemporană de big band și o istorie de câteva decenii, a fost înființat în Finlanda în anii ’70, iar astăzi aduc în atenția publicului noutățiile din muzica jazz prin proiectul lor Ensikäsityksiä, axat pe concerte inovatoare și compoziții interpretate în premieră, comandate de către Uniunea Compozitorilor din Finlanda (Teosto) de la soliștii Elena Mîndru și Tuomas J. Turunen special pentru acest proiect și big band.

Elena Mîndru reprezintă cu onoare pe scene internaționale generația română de tineri muzicieni de jazz. Plecată de pe băncile Academiei de Muzică din Cluj, actualmente doctorandă în cadrul Departamentului de Jazz al Sibelius Academy din Helsinki, Elena a câștigat numeroase premii la festivaluri de jazz din Europa și semnează până în prezent compoziția și vocea celor 3 albume lansate (Romanian Christmas Stories, Evening in Romania, Quartphonic).

Joshua Nelson, the creator of Kosher Gospel music

Clujenii sunt așteptați în 17 septembrie la un concert de pian ieșit din comun. Aflat pe locul doi in topul revistei TIME al celor mai reprezentativi artiști ai muzicii evreiești, Joshua Nelson, supranumit și prințul muzicii kosher-gospel, urcă pe scena Casei de Cultură pentru un recital inedit.

Pianist și solist vocal de origine afro-americană, el îmbină muzica gospel și cea evreiască sub o singură umbrelă, fiind asemănat deseori pentru esența și originalitatea muzicii sale cu John Coltrane, unul din titanii jazzului. Ghidat de originile sale și valorile cu care a fost crescut, pune astfel bazele stilului Kosher Gospel și reușește cu fiecare concert să transforme sala de spectacol într-un univers de energie pozitivă.

Colegii din industrie îl apreciază pentru ușurința cu care muzica lui pătrunde în diferite culturi, iar îndrăgita prezentatoare TV, Oprah, îl numește the next big thing.

Bilete pentru cele  două concerte sunt disponibile online aici  și la Casa de Bilete a Teatrului Național din Cluj-Napoca, iar prețurile acestora variază între 30 și 40 de lei.

Citişi şi: Se caută fonduri pentru recondiționarea pianului Casei de Cultură a Studenților

Postaţi un comentariu