Doliu național. Ce evenimente s-au contramandat la Cluj

Guvernul României a decretat sâmbătă trei zile de doliu național, în urma tragediei din clubul bucureștean Colectiv, unde 27 de persoane au murit, vineri seară, în urma unui incendiu.

Pentru a respecta acest doliu, mai mulți artiști au anunțat că își amână concertele programate, printre care și formația clujeană de rock Luna Amară, care urma să cânte sâmbătă la Bacău.

De asemenea, organizatorii Jazz in the Park au decis reprogramarea evenimentelor care ar fi trebuit să aibă loc sâmbătă, 31 octombrie. „Dorim să respectăm doliul național decretat în urma incendiului din clubul Colectiv din București, în urma căruia 27 de oameni au murit, iar 146 au fost răniţi. Astfel, vom reprograma prezentarea de pavilioane, atelierele și piesa de teatru și vă vom ține la curent privind ziua în care vor avea loc”, au transmis pe pagina de Facebook organizatorii evenimentelor.

Teatrul Maghiar de Stat a decis să amâne spectacolul de luni, cu piesa „Umbra”, în regia lui Niky Wolcz, ne-a declarat Kinga Kovacs, director de programe.

Opera Română, Teatrul Național și Opera Maghiară nu au comunicat până acum vreo schimbare de program.

Partidele de fotbal programate pentru acest weekend se vor desfășura conform orarului stabilit, dar cu un moment de reculegere înainte de start, se arată într-un comunicat al FRF.

Potrivit Legii 75/ 1994, în caz de doliu național, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă (pe jumătate coborât) drapelul României. La fel și partidele politice, sindicatele, patronatele, instituţiile de învăţământ și cultură, misiunile diplomatice ale României. Drapelul va fi arborat în bernă și la punctele de trecere a frontierei, în aeroporturi, porturi, gări şi autogări şi pe navele care navighează sub pavilion românesc.

Aceeaşi obligaţie revine şi persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României.

Separat de decizia privind doliul național, o inițiativă pe Facebook, prin care utilizatorii platformei de socializare sunt îndemnaţi să nu iasă în noaptea de sâmbătă spre duminică, între orele 22.00 – 06.00, în cluburi, a strâns zeci de mii de adeziuni ân câteva ore.

 

Postaţi un comentariu