Dispute “cadastrale” pe zona din Mănăştur “La Terenuri”

USR Cluj propune ca zona La Terenuri să fie cel mai mare spațiu public al cartierului Mănăștur. Reprezentanţii formaţiunii politice susţin că primăria deţine 70% din terenul în cauză. În schimb primăria susţine că majoritatea suprafeţei de teren în discuţie a fost retrocedată.
„Stau la 2 minute de zona La Terenuri și am co-inițiat o petiție cu peste 2.000 de semnături online și offline în care cerem răspicat că vrem un spațiu public bine întreținut. Primăria ne-a dezinformat că terenurile s-au privatizat. Primarul Emil Boc a declarat că 85% s-a retrocedat, iar municipalitatea are doar 15%. Așa că USR a făcut munca Primăriei și a mers la cadastru ca să discutăm în cunoștință de cauză. Rezultatele cadastrale arată că pe zona publică se poate interveni de acum, după care se poate face presiune pe privați ca să cedeze și să facem un parc de vreo 4 hectare, extrem de necesar pentru suta de mii de mănăștureni”, a precizat Adrian Dohotaru, deputat de Cluj.

În urma respingerii a două idei cetățenești în cadrul procesului de bugetare participativă legate de zona La Terenuri, USR Cluj a cerut situația cadastrală și a descoperit că proiectele au fost declarate neeligibile în mod eronat.„Din cercetările tehnice și juridice efectuate am constatat că această zonă este în proporție de 70% în proprietatea Municipalității. Am observat, totodată, că exista suprafețe înapoiate „forțat”, prin hotărâri judecătorești care din punctul meu de vedere pot fi retrocedate prin hotărâri ale comisiilor de specialitate în alte locații echivalente ca și valoare, dat fiind faptul ca această zonă este adaptata pentru zone de agrement și terenuri sportive. Având în vedere că această suprafață de teren are o infrastructura potrivită, depinde de voința Primăriei Cluj-Napoca pentru a transforma aceste terenuri verzi și de sport în ceea ce au fost cândva”,  spune  Mihai Vădan, topograf și membru USR Cluj

USR Cluj cere un calendar de amenajare a zonei La Terenuri, dar și de negocieri transparente cu proprietarii privați pentru părțile care nu sunt încă publice. Membri ai Biroului Local USR au solicitat o audiență la viceprimarul Dan Tarcea, pentru a urgenta amenajarea zonei.

Pe de alte parte reprezentanţii primăriei spun că pentru majoritatea terenului în discuţie  sunt depuse cereri de retrocedare. “Din suprafața existentă măsurată în zona ”La Terenuri”, Primăria municipiului Cluj-Napoca a identificat o suprafață de teren de aproximativ 1,222 ha (20% din zona ”La Terenuri”), care este în curs de cadastrare și pe care municipalitatea poate realiza lucrări de investiții. În ceea ce privește restul terenului, o parte a fost restituit foștilor proprietari, în temeiul Legii nr. 10/2001 și a legilor fondului funciar, iar pentru altă parte au fost depuse cereri de revendicare, acestea fiind în prezent în procedură de soluționare”, se arată într-un comunicat al biroului de presă.
Distribuie:

Postaţi un comentariu