Disputa dintre Ungureanu și Lucan ajunge în Parlament și la Guvern

Emanuel Ungureanu / Foto: Dan Bodea

Într-o interpelare transmisă, marţi, ministrului Sănătăţii de deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, fosta echipă managerială de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj este acuzată că a dus unitatea medicală la dezastru.

Vizat direct de interpelarea parlamentarul este chirurgul Mihai Lucan, care a condus ICUTR și cu care Ungureanu se află în conflict public de ani de zile. Actualul deputat a lucrat o vreme ca asistent social la ICUTR, după care a devenit activist și jurnalist, calități în care l-a criticat permanent pe Lucan. 

„Vreau să vă semnalez situaţia dezastruoasă în care se află o unitate medicală de prestigiu din Cluj-Napoca, Institutul Clinic de Urologie şi Transplat Renal (ICUTR). Din păcate, aceasta se află în colaps financiar cu sentinţe judecătoreşti de executare silită din cauza faptului că a acumulat datorii în ultimii patru ani de aproape o jumătate de milion de euro. Fosta echipă managerială, din care a făcut parte şi profesorul Mihai Lucan, în calitate de şef de secţie şi de membru în Consiliul de Administraţie, sunt direct responsabili de această situaţie. Vă rog domnule ministru să trimiteţi Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii pentru a verifica relaţiile contractuale dintre ICUTR şi Clinica Lukmed cu scopul de a vedea dacă unitatea medicală de stat nu a fost «căpuşată» de clinica privată administrată de fiul profesorului Lucan care este şi angajat al ICUTR Cluj-Napoca. Vă rog să faceţi publice rezultatul acestui control”, se arată în interpelare.

Deputatul USR susţine că, din informaţiile pe care le are, vechea conducere a ICUTR, din care au făcut parte fostul manager Dan Sânpetrean şi profesorul Mihai Lucan, în calitate de şef de secţie Transplant Renal până în decembrie 2016, se face responsabilă de cheltuirea unor sume importante din programul de transplant renal pentru îngrijirea unor pacienţi cu alte afecţiuni urologice care au fost internaţi în institut „prin grava încălcare a legii”.

„Vă rog să îmi comunicaţi dacă Ministerul Sănătăţii a primit raportări din partea conducerii ICUTR cu privire la faptul că acest spital se află în pragul falimentului şi că la această oră nu are director medical, şef secţie Transplant şi managerul se află în perioadă de interimat neputându-se sprijini pe un Consiliu de Administraţie funcţional. Vă atrag atenţia că este de notorietate faptul că Mihai Lucan patronează, prin intermediul familiei sale, o prosperă clinică privată extrem de profitabilă în timp de ICUTR s-a cufundat în datorii şi este la un pas de faliment”, adaugă Ungureanu.

Potrivit deputatului, în ultimii şapte ani a existat o practică la nivelul ICUTR prin care pacienţi cu diferite afecţiuni urologice, care se adresau cu bilet de trimitere acestei instituţii de stat, erau direcţionaţi de către angajaţi către Clinica Lukmed, deţinută de familia Lucan.spus Moga.

ICUTR Cluj-Napoca are circa 150 de angajaţi. Mihai Lucan nu a fost disponibil pentru comentarii.

Postaţi un comentariu