Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don a fost reținut pentru 24 de ore sub acuzația de luare de mită

Daniel Don

Perchezițiile DNA de ieri de la AJOFM Cluj s-au încheiat și cu reținerea pentru 24 de ore a directorului instituției Daniel Don care este acuzat în acest dosar de luare de mită și fals în declarații.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 14 noiembrie 2015, a inculpatului Don Daniel, director executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, pentru săvârşirea infracţiunilor de: luare de mită în formă continuată şi fals în declarații în formă continuată.

Din ordonanța de reţinere întocmită de procurori a rezultat că există probe şi date ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie 2013 – noiembrie 2015, inculpatul Don Daniel, în calitate de director executiv al AJOFM, a pretins şi a primit, în mod repetat, sume de bani totalizând 884.045 lei, bani care provin din bugetele unor proiecte finanţate din fonduri europene, prin programele POSDRU şi FEAG .

Din actele cauzei rezultă faptul că, în activitatea de implementare a proiectelor în care AJOFM Cluj are calitatea de beneficiar sau partener erau cooptate de către Don Daniel persoane provenind din rândul angajaților AJOFM, subordonați ai acestuia ori din rândul foștilor angajați suspendați din funcție, aceştia fiind desemnați în calitate de experți ai proiectelor.

Remunerațiile experților care compun echipa de management și respectiv echipa de implementare constituie cheltuieli ale proiectelor, cuprinse ca atare în bugete drept cheltuieli cu resursa umană și sunt suportate din fondurile provenind din bugetul Uniunii Europene. Întrucât potrivit prevederilor legale, directorul Don Daniel nu poate fi remunerat în cadrul proiectelor, din probele administrate rezultă că acesta pretindea o parte din veniturile încasate de subordonații săi.

Inculpatul Don Daniel, în calitate de funcționar public, are obligația completării declarației de avere în cuprinsul căreia, sub sancțiunea atragerii răspunderii penale pentru infracțiunea de fals în declarații, are obligația declarării activelor financiare.

Urmare a analizării declarațiilor de avere completate de către Don Daniel la datele de 14.04.2014, aferent veniturilor obținute pe parcursul anului 2013 și respectiv la data de 08.04.2015 corespunzător veniturilor obținute în cursul anului 2014, s-a reţinut că funcționarul public nu a declarat sumele identificate în conturile bancare la categoria activelor financiare.

Inculpatului Don Daniel i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”. se arată în comunicatul DNA.

Daniel Don urmează să fie prezentat astăzi Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Postaţi un comentariu